KBC Equitas
2020. július 7. 8:27

8 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Tovább emelkedtek a piacok hétfőn, Európában a főbb részvényindexek 1,5-2 százalékkal kerültek feljebb, és az USA-ban is hasonló mértékű emelkedés volt jellemző. A technológiai cégek érezhetően felülteljesítettek, a Nasdaq 100 2,5 százalékkal emelkedett, a Russel 2000 viszont kissé lemaradó volt 1 százalék alatti teljesítményével. Ma reggel az ázsiai piacokon már vegyes a kép, a határidős DAX pedig kisebb csökkenést mutat nyitás előtt.

Koronavírus: A napi halálozások száma tovább csökken az USA-ban, azonban a pozitív tesztek aránya továbbra is emelkedő trendben mozog. Tegnap, a hosszú hétvégét követően kevesebb tesztelés volt országszerte, az új esetszám így 47 ezer volt, ami alacsonyabb az elmúlt napok 50 ezer feletti napi esetszámához képest. A pozitív tesztek aránya azonban 9,1 százalékra emelkedett, ahol utoljára április végén járt a mutató. A vírus fellángolásával az újranyitás is lassult, a zárva tartó éttermek aránya ismét emelkedésnek indult az elmúlt napokban, miután hetek óta egyre több vendéglátóhely nyitott újra.

USA PMI: 57,1 pont lett a júniusi ISM szolgáltató szektor PMI mutatója, ami jóval meghaladta a várakozásokat, és a májusi 45,4 pontos értéket is. Az új megrendelések és az üzleti aktivitást jelző alindex is óriásit emelkedett, ezeknél 60 feletti értékek adódtak, és az árak is nagyobb mértékben emelkedtek a szektorban. A foglalkoztatottságot jelző index azonban továbbra is 43 ponton áll, ami árnyalja a képet.

Zöld projekt: Anglia 3 milliárd font értékben költhet zöld projektekre a vírusválságra adott válaszként. A fiskális program a veszélyeztetett munkahelyeket támogatná, miközben elősegítené a környezettudatosabb gazdasági működést. A program harmada a meglévő középületek energetikai hatékonyságának fejlesztéséről szólhat, és holnap derülhetnek ki pontosabb részletek.

Kiskereskedelem: Az Eurózónában vártnál kisebb, 5,1 százalékos volt a májusi kiskereskedelmi forgalom visszaesése éves szinten, ami az áprilisi 20 százalékos esés után jelentős javulás. Magyarországon csak 2,1 százalékos volt a visszaesés tavalyhoz képest májusban, ami szintén kedvező. Az elemzők 3,6 százalékos visszacsúszást vártak, a korábbi adat pedig még 10 százalékos mínuszt mutatott éves alapon.

Amazon: 3000 dollár felett zárt az Amazon részvénye, ezzel az utóbbi napokban valósággal szárnyal az árfolyam. Idén ezzel már több mint 65 százalékot erősödött a papír, a koronavírus miatti márciusi mélypontok óta pedig már közel 90 százalékot. A közelgő jelentési szezon azért fontos lehet, mivel az utóbbi 7 alkalomból csak kétszer erősödött a másnapi kereskedés során az árfolyam, a várakozások szerint pedig két hét múlva jöhetnek majd a számok.

Samsung: Verte a várakozásokat a Samsung Electronics előzetes negyedéves eredményével, bár éves összevetésben még így is 7,4 százalékos árbevétel-csökkenést szenvedhetett el a koreai vállalat. A bevételek 4 százalékkal verték a várakozásokat, a működési eredmény pedig 6 százalékkal verte a legoptimistább elemzői várakozást is. A működési eredmény egy egyszeri tétel miatt lehetett ilyen magas, a Bloomberg értesülése szerint akár 840 millió dollár értékű is lehet a kompenzáció az Apple-től, amit azért fizetett, mert a megígértnél kevesebb kijelzőt rendelt a saját termékeinek gyártásához. Ha ez valóban így van, az nem lenne pozitívum, ugyanis a kereslet gyengeségét mutatná a termékek iránt az érintett időszakban.

Duna House: Felemás előzetes negyedéves számokat tett közzé a cég. Míg a jutalékoknál éves szinten közel 33 százalékos a visszaesés, addig a hitelközvetítésnél 16 százalékkal sikerült javítani éves alapon a második negyedévben. Látszik ugyanakkor, hogy a júniusi tranzakciós számok már a tavalyi szintnél alakultak, így sokat sikerült javítani március-április-májushoz képest.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.