KBC Equitas
2020. július 6. 8:25

8 fontos hír ma reggel

     

Piacok: Tovább emelkedtek múlt héten a főbb részvényindexek, az elmúlt 5 kereskedési napon az ázsiai piacok jelentős mértékben javítottak, ezzel a főbb indexek közül felülteljesítők voltak. Európában és az USA-ban is emelkedtek a részvények, a DAX 3,6 százalékkal, az S&P 500 pedig 1,5 százalékkal került feljebb az elmúlt 5 napban. Ma reggel további jó hangulat látszódik a piacokon, a Shanghai Composite közel 5 százalékos pluszban van, és a határidős indexek alapján Európában is látványos emelkedéssel indulhat a nap.

Koronavírus: A piacok tehát továbbra sem foglalkoznak a koronavírus hírekkel, melyek azonban továbbra sem kedvezőek. Globálisan újabb rekord esetszámot hozott a hétvége, Izrael és Dél-Afrika rekord halálozásról számolt be a hétvégén. Az USA-ban is emelkedik az fertőzöttek száma, és a pozitív tesztek aránya is, bár az elmúlt 24 órában ez a mutató csak 6,5 százalék volt, ami alacsonyabb az ezt megelőző 5 nap értékénél.

Kína: A Bloomberg Economics véleménye szerint Kína gazdasági talpra állása továbbra is jó úton halad annak ellenére, hogy egyes területeken újraindult a vírus terjedése. A feldolgozóipar és a szolgáltatószektor is javulást mutat, és hamarosan a külföldi kereslet is megélénkülhet. A vírus azért továbbra is kockázatokat hordoz Kínában és globálisan is, valamint az egyre élesedő konfliktus az USA-val szintén visszavetheti a növekedést. A Shanghai Composite idén már 8 százalékos pluszban van, így jelentősen felülteljesít.

USA gazdasági előrejelzés: A Goldman Sachs a korábbi 4,2 százalékról 4,6 százalékra módosította a 2020-as GDP csökkenési előrejelzését az USA-ra vonatkozóan, szerintük ugyanis a harmadik negyedév nem lesz olyan erős, mint ahogy arra korábban számítottak. Ennek oka főként a vírus terjedése, és a vártnál lassabb gazdasági újranyitás.

Makroadatok: Ma délelőtt kiskereskedelmi adatok érkeznek az Eurózónából, délután pedig az amerikai szolgáltatószektor PMI adataira figyelhetünk. Múlt hét pénteken az Eurózóna és Németország szolgáltatószektor PMI adatai a vártánál jobban sikerültek, de még így is a bővülést jelző 50-es érték alatt maradtak az indexek.

Magyar kiskereskedelem: Ma érkezik a májusi adat, ahol az elemzői várakozások szerint 3,6 százalékos lehetett a visszaesés éves alapon. Ez már javulást jelentene az április adatok után, ahol 10,2 százalékos volt a visszacsúszás.

Hazai adatok: A héten a kiskereskedelmi adatok mellett azért lesznek még izgalmak. Kedden jön a májusi ipari termelési adat, szerdán pedig az inflációs számokat tudhatják meg júniusra vonatkozóan a befektetők. Utóbbinál éves szinten 3, havi szinten pedig 0,7 százalékos növekedést várnak az elemzők.

Berkshire Hathaway: Warren Buffett és Charlie Munger vonzó célpontot talált, 9,7 milliárd dollár értékben megvásárolják a Dominion Energy földgáz elosztó és tároló üzletágát. A vásárolt eszközök között van a Cove Point LNG 25 százalékos részesedése is. A befolyó összegből a Dominion 3 milliárd dollár értékben részvényeket vásárolhat vissza.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.