KBC Equitas
2020. június 18. 8:30

8 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Vegyesen zártak a részvénypiacok tegnap, Európában még kisebb pluszban zártak a főbb indexek, Amerikában azonban már csak a Nasdaq tudott minimális pluszban zárni. Az S&P 500 ugyan alig csökkent, a Russel 2000 azonban közel két százalékos mínuszban zárt. Ma reggel az ázsiai piacokon vegyes a kép, de inkább kisebb csökkenés mutatkozik, és a határidős DAX index is fél százalékos mínuszban áll nyitás előtt.

USA-Kína: Donald Trump aláírta azoknak a kínai tisztviselőknek a szankcionálását célzó törvényt, akik felelősek lehetnek az egymillió muszlim fogságban tartásáért, a kongresszus pedig egyhangúan elfogadta a javaslatot. Kína szerint ez egy rosszindulatú támadás Amerika részéről.

Trump: Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton könyvet írt, melyben azt írja Trump a kínai elnök segítségét kérte, hogy segítsen megnyerni neki a választásokat. Emellett a könyv azt is állítja, hogy Trump korábban támogatta Hszi elnököt a táborokkal kapcsolatban. Az ügy nagy port kavarhat most, amikor Trump győzelmi esélyei a választásokon amúgy is egyre csökkennek a fogadóirodák szerint, és a felmérések is csökkenő támogatottságot mutatnak.

Koronavírus: Az amerikai elnököt az sem segíti, hogy a koronavírus ismét egyre jobban terjed az USA-ban, különösen a déli államokban. Texasban 3,4 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, ami a 7 napos mozgóátlagot jelentősen meghaladó érték. Houstonban közben a kórházak is megteltek, valamint Kaliforniában is új rekordok dőlnek az esetszámok tekintetében. Az USA egészében 24 ezer új esetet regisztráltak tegnap, a 7 napos mozgóátlag pedig már 8 napja egyre növekszik. Globálisan a fő gócpontok továbbra is India és Brazília.

Olaj: Az EIA tegnap délután közzétett adatai alapján 1,2 millió hordóval emelkedett az amerikai olajkészlet a múlt héten, így az állomány jelenleg 15 százalékkal magasabb az ötéves átlagnál. Ez negatív meglepetést jelent, az elemzői konszenzus csak 130 ezer hordós emelkedést várt. Emellett a koronavírus második hulláma miatt is aggódnak a befektetők, az olajárfolyamok enyhén csökkentek, de a Brent továbbra is 40 dollár fölött maradt.

Munkanélküliség: Ma délután újra érkeznek a heti munkanélküliségi adatok az USA-ból, ahol a várakozások szerint tovább csökkenhetnek az új, és a folytatódó kérelmek is. A folytatódó kérelmek száma továbbra is 20 millió körül alakulhat a várakozások szerint, az új kérelmek száma pedig 1 millió felett lehetett a múlt héten.

Technológiai cégek adóztatása: Az USA megszakította a digitális adó bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat Európával, valamint jelezte, hogy ellenlépéseket fognak tenni, ha a régió nélkülük hoz döntést ezzel kapcsolatban. Anglia, Olaszország és Spanyolország ettől függetlenül saját adózási terveken dolgoznak, Franciaország pedig már elő is állt a saját verziójával, amire Amerika válaszként vámokat vezethet be egyes francia termékekre.

Zwack: Tegnap tájékoztatta a Zwack a befektetőket, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő átmeneti szabályok miatt nem tartja meg a társaság a június 25-ére összehívott közgyűlését. A közgyűlés helyett az Igazgatóság fog dönteni a napirendi pontokban, az egyik legérdekesebb kérdés az osztalék lehet. A részvényesek a döntést követő 30 napon belül kezdeményezhetik a közgyűlés összehívását a határozatok utólagos jóváhagyása céljából. Június 25-én közzétételre kerül az éves beszámoló is.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.