KBC Equitas
2020. június 11. 8:20

8 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Csökkenéssel zárták tegnap a napot az európai piacok, a vezető indexek egy százaléknál kisebb mértékben csökkentek. Amerikában vegyes volt a kép, nap végén az S&P 500 és a Dow Jones is mínuszban zárt, a Nasdaq azonban pluszban maradt, és 10 000 pont felett zárt. A Russel 2000 index nagyobbat esett, az 2,6 százalékkal került lejjebb. Ma reggelre tovább romlott a hangulat, a főbb ázsiai indexek és a határidős európai indexek is mínuszban állnak nyitás előtt. A DAX 2 százalék feletti mínuszban nyithat.

Fed kamatdöntés: A vártnak megfelelően nem változtatott a Fed a kamatokon tegnap, és azt a korábbi 0-0,25 százalékos sávban hagyta. Jerome Powell, Fed elnök azonban kifejtette, hogy nem is gondolnak rá, hogy a közeljövőben ezt bármikor megemeljék. A sajtótájékoztatón több kritikusabb hangvételű kérdés is elhangzott, a Fed monetáris politikája és a társadalomban szélesedő vagyoni különbségek, valamint az eszközvásárlások és a tőkepiaci buborék kapcsolatára voltak kíváncsiak a kérdezők, ez utóbbira a Bloomberg riportere. A Fed elnöke az előbbire azt válaszolta, hogy nincs kapcsolat a kettő között, az utóbbira pedig azt, hogy a Fed nem célozza az eszközárakat, azt szeretnék, hogy a piacok maguktól árazzák a kockázatokat.

Dollár: A dollár először gyengülni kezdett a Fed kamatdöntése után, mára azonban már erősödést mutat. Az euróval szemben 1,134 körül jár az árfolyam, a forinttal szemben pedig 304-nél, de tegnap 300-ig is gyengült az amerikai fizetőeszköz.

Nemesfémek: Jerome Powell közleménye után a nemesfémek beindultak, így az arany 1 százaléknál nagyobb pluszban zárta a napot, az ezüst pedig 3 százalék feletti mértékben erősödött és 18 dollár fölé került az árfolyam. Az aranybánya részvények is kilőttek, a Barrick Gold és a Newmont Corporation is 3 százalék körül emelkedett tegnap. Ma az arany és az ezüst is kisebb csökkenést mutat, az utóbbi 18 dollár alá visszasüllyedt.

Olaj: A Bloomberg értesülései szerint az OPEC+ tagországok kitermelés csökkentése június 8-ig bezárólag a megállapodásoknak még nem teljesen felel meg, egyelőre csak a megállapodásban vállalt közel 10 millió hordós napi kitermelés csökkentés helyett eddig csak 7,6 millióval vágták vissza a napi termelést. Így a következő időszakban még további csökkentésre lehet számítani.

A túlkínálat viszont még mindig látszik a piacon, és a tegnapi amerikai olajkészlet adatok is 5,7 millió hordós növekedést mutattak a várt csökkenéssel szemben, amely inkább az olajárfolyamokra nézve az eddig kialakult rali elfáradását eredményezheti. Az olajkészletek adatok közzététele után a WTI erőteljesen lefordult a 40 dolláros szintről, és a ma reggeli órákban 38 dollárnál jár, míg a Brent árfolyama 40 dollár közelébe süllyedt.

Forint: A forint továbbra is jó erőben van, bár ma éppen gyengülni látszik. Az euró árfolyama a 343-as szintről 345-ig emelkedett. A forint erősödése mögött az állhat, hogy az MNB már második hete nem vásárol állampapírokat, pedig a bejelentett 1000 milliárdos programnak csupán 15 százalékát hajtották végre. A jegybank szerint a bejelentés is elegendő volt a kötvényhozamok csökkentésére, de ha szükséges lesz, folytatni fogják az eszközvásárlást, írta a Portfolio.hu.

OECD előrejelzés: Tegnap jelent meg az OECD új gazdasági előrejelzése, melyben jelezték, hogy a kilátások rendkívül bizonytalanok. A globális GDP szerintük 6 százalékkal csökkenhet, de egy második vírushullám esetén 7,6 százalék is lehet a csökkenés. Az alap várakozásuk szerint az Eurózóna gazdasága 9,1 százalékkal, az USA GDP-je pedig 7,3 százalékkal csökkenhet idén. Magyarországgal kapcsolatban se túl bíztató az előrejelzésük, itt 8 százalékos gazdasági visszaesésre számítanak, ezzel pedig ez eddig a legpesszimistább előrejelzés a magyar gazdaságra.

Fed előrejelzés: A Fed is közzétette tegnap az amerikai gazdaságra vonatkozó becsléseit, melyből szintén az első szembetűnő észrevétel, hogy nagyon széles sávban mozognak a becslések. A medián becslés szerint idén 6,5 százalékkal eshet vissza az USA gazdasága, de a sáv mínusz 10 és mínusz 4,2 százalék között mozog. Jövőre 5 százalékos növekedést várnak, de a sáv még szélesebb, mínusz 1 és plusz 7 százalék között van.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.