KBC Equitas
2020. június 5. 8:32

8 fontos hír ma reggel

   

Piacok: A tegnapi napon megállt a piacok emelkedése és mind Európában, mind az Egyesült Államokban enyhe mínuszban zártak a főbb részvényindexek. A havi csúcsoktól azonban nem távolodtak el jelentősen, így még mindig emelkedő trend látszódik a piacokon, sőt tegnap napközben a Nasdaq 100 index új történelmi csúcsra is ment, azonban a zárásra nem sikerült megtartania ezt a szintet. A mai napon viszont folytatódhat az emelkedés és ezzel újabb erős hetet zárhatnak a tőzsdeindexek, a reggeli határidős indexek alapján a DAX 1 százalékos pluszban jár, míg a tengerentúlon is enyhe pluszban tartózkodnak az indexek.

USA munkanélküliség: Újabb 1,9 millió friss munkanélküliségi segélykérelem lett benyújtva a múlt hét során az USA-ban, az egy héttel korábbi 2,1 millió után, ezzel összesen már 42 millió kérelem lett benyújtva a vírus kitörése óta, ami a munkaerőpiac több mint negyede. A folytatódó kérelmek száma, mely az egy héttel korábbi, május 23-i állapotot tükrözi 21,5 millióra emelkedett, és az ebből számolt munkanélküliségi ráta 14,8 százalék lett, ami 0,5 százalékpontos emelkedést jelent egy hét alatt. Ma érkeznek Amerikából a nem mezőgazdasági foglalkoztatottsági adatok, és a hivatalos munkanélküliségi ráta is.

EKB: Az európai piacon tegnap az EKB kamatdöntő ülésére figyelhettünk, ugyan a jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamatokon, viszont úgy döntött közel megduplázza a jelenlegi 750 milliárd eurós járványvédelmi sürgősségi program (Pandemic Emergency Purchase Program, PEPP) keretében az eszközvásárlásokat. A 600 milliárd eurós keretösszeg-növelés mellett a PEPP program határidejét is kitolta a jegybank 2021 június végéig. A PEPP program mellett persze az meglévő eszközvásárlási program is érvényben van, amely további havi 20 milliárd eurós eszközvásárlást jelent. Az EKB döntéshozó tanácsának tagja, Hernandez De Cos pedig ma reggeli interjújában arra utalt, hogy a növekvő deflációs kockázatok miatt szükség van a nagyobb stimulusra.

Német gyáripari megrendelések: Áprilisban 25,8 százalékkal esett vissza a megelőző hónaphoz képest a gyáripari megrendelések volumene Németországban, amely alulmúlta a várt 19,9 százalékos csökkenést. Éves összehasonlításban még jelentősebb a visszaesés, ugyanis 36,6 százalékkal voltak alacsonyabb szinten a megrendelések.

Olaj: Szaúd-Arábia és Oroszország megegyezésre jutott Irakkal, hogy ő is vegye ki a részét a kitermelés-csökkentésből, valamint, hogy az eddig elmaradó csökkentését is kompenzálja. Ez kedvező fejlemény a hétvégi OPEC+ találkozó előtt, ahol a tagok a további csökkentésről, és azok július végéig történő meghosszabbításáról dönthetnek. A WTI árfolyama tovább emelkedik ma, így a 38 dollárt közelíti, a Brent pedig 40 dollár felett jár.

Dollár: Tovább folytatódik a napok óta tartó dollárgyengülés, így a forinttal szemben már 303 alatt jár az árfolyam. Az EURUSD az 1,137-es szintet ostromolja. A dollár gyengülése mögött több tényező állhat, egyrészt az elmúlt hetek óriási mennyiségű jegybanki pénzteremtése, ami eredetileg részben a dollárhiány pótlását szolgálta. Másrészt pedig az egyre javuló befektetői hangulat miatt a dollárkereslet csökkenhetett, ahogy egyre kockázatvállalóbbá válik a piac. Az euróval szemben a gyengülés oka az is, hogy az euró is erősödött a kedvező fiskális csomagokkal kapcsolatos hírekre.

Waberer’s: A koronavírus miatt megváltozott üzleti környezetre átalakítja az eddig meglévő üzleti modelljét. A Nemzetközi Fuvarozási Szegmensben a jelenlegi ún. „taxi” modellt alkalmazott a cég, amely nagymértékben támaszkodott az alacsonyabb jövedelmezőségű „spot” szállítási piacra. A Waberer’s ehelyett egy kereskedelmi sáv nevű modellt vezet be, amelyben hangsúlyosabb szerepet kapnak az ismétlődő megrendelések és az Európában belüli főbb kereskedelmi útvonalak. A végrehajtási szakasz várhatóan 6 hónapot fog igénybe venni, és a várakozások szerint javíthatja a profitabilitást.

Opus: Februárban jelentette be az Opus, hogy pályázna az E.On Energiakereskedelmi Kft-re, amelyre többkörös pályáztatási folyamatot írtak ki, azonban tegnap a társaság arról tájékoztatott, hogy a járvány miatt kialakult piaci körülményeket figyelembe véve mégsem újítja meg a kötelező érvényű ajánlatot, ezzel pedig a további pályáztatási folyamatban nem vesz részt a cég.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.