2020. május 21. 8:31

9 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Tegnap délután tovább emelkedtek a tőzsdeindexek Európában és az Egyesült Államokban is, bár a tengerentúlon most is erősebb volt az emelkedés. Az egyes szektorok közül ismét kiemelkedett a technológiai szektor, amelyet a Nasdaq 2 százalékos teljesítménye is mutat. Ezzel az index már nincs messze a februári a csúcsponttól. Hasonlóan a hét korábbi napjaihoz, az eddig lemaradó energiaszektor és pénzügyi szektor részvényei is felülteljesítők voltak, míg a defenzívebb szektorok (ingatlan, közmű, egészségügy) alulteljesítők voltak az emelkedésben. A mai napra viszont elromolhat a hangulat a tőkepiacokon, a vezető határidős részvényindexek közül a DAX 0,8 százalékos mínuszban, az amerikai indexek fél százalék körüli mínuszban tartózkodnak.

Kínai-amerikai feszültség: A Fehér Ház ismét erős kritikával illette Pekinget gazdasági működése miatt, főként a szellemi tulajdon védelmével és a protekcionizmussal kapcsolatban. Egyelőre még nincsenek pontos információk arra vonatkozóan, hogy az USA esetlegesen milyen lépéseket tervez Kína ellen, azon túl, hogy a chipgyártók exportját teljesen korlátoznák a Huawei felé, valamint a Szenátus jóváhagyott egy tervezetet, amely a kínai részvényeket kitilthatja az amerikai tőzsdékről. A piaci hangulatnak a kiújuló feszültségek pedig szintén nem kedveznek.

Koronavírus: Globálisan több mint 5 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, és úgy tűnik a gazdaságok újranyitásával együtt nem lassult a járvány terjedése, sőt globálisan nézve a napi 100 ezres új esetszám csúcsot is jelentett. Különösen az Egyesült Államokban és Oroszországban súlyos most a helyzet, az új fertőzöttek több mint felét ebből a két országból jelentették.

EU makroadatok: Ismét fontos makroadatokra figyelhetünk az Eurózónából, ma délelőtt érkeznek ugyanis a francia és a német, valamint a teljes zónára vonatkozó beszerzési menedzser index adatok. A májusra vonatkozó adatokban a konszenzus jelentősebb javulást vár áprilishoz képest, azonban még mindig erőteljes szűkülést mutathatnak a szektorok.

USA makroadatok: Az Egyesült Államokban is a beszerzési menedzser index adatok lesznek fontosak a mai napon, amelyekben hasonlóan az európaihoz, enyhe javulást vár a konszenzus az áprilisi mélyponthoz képest. A PMI-adatokon kívül pedig a heti munkanélküliségi kérelmek számának alakulása lehet befolyással a piaci hangulatra, amelyben az elmúlt heti adat 2,9 milliós növekedése után, 2,4 milliós növekedés várható.

Fed: A múlt havi FOMC meeting jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a Fed aggódik az óriási bizonytalanság miatt, amit a koronavírus árnyéka vet a gazdaságra. Ezen belül tartanak tőle, hogy a bankrendszer is növekvő stressz alá kerülhet a továbbiakban, ha elhúzódnak a gazdasági problémák. Jerome Powell aggodalma is kivehető, ugyanis azt gondolja a Fed-elnök, hogy a fiskális hatóságoknak nagyobb szerepet kellene vállalni a probléma kezelésében. Ahogy mondta, a Fed csak hitelezni tud azoknak, akik hitelképesek, ez pedig önmagában nem biztos, hogy elegendő.

Olaj: A várt növekedés helyett 5 millió hordóval csökkentek az olajkészletek az USA-ban az EIA jelentése szerint, melynek hírére az olaj árfolyama is folytatta a menetelést tegnap és ma is. Ezzel a WTI már 34 dollár felett jár, a Brent pedig a 37 dollárt közelíti. Az üzemanyagkészletek ezzel szemben 2,8 millió hordóval emelkedtek a múlt héten, szemben az egy héttel korábbi 3,5 millió hordós csökkenéssel.

OTP: 12500 forintról 10000 forintra csökkentette a célárát a Societe Generale, azonban a korábbi eladási ajánlását tartásra módosította. Az OTP részvényárfolyama tegnap 9700 forinton zárt, amelynél 3 százalékkal magasabb a célár.

Mol: A korábbi tervekkel ellentétben mégsem zárnak be átmenetileg május végén 28 benzinkutat, amely a Mol hazai kúthálózatának 6 százaléka lett volna. Bár április legrosszabb heteiben 30-40 százalékkal is csökkent az üzemanyag-kereslet, a korlátozások enyhítésével már újra élénkülő forgalom tapasztalható.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.