KBC Equitas
2020. május 12. 8:34

8 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Tegnap mozgalmas nap volt a piacokon, míg a nap elején a vezető részvényindexek Európában emelkedni tudtak, délutánra elromlott a hangulat, és az amerikai piacok már közel 1 százalékos mínuszban nyitottak. A hangulat viszont javult a tengerentúlon, főleg a technológiai részvények vezetésével, az Nvidia például új történelmi csúcsra emelkedett, viszont a zárás már felemásra sikerült. A Dow Jones közel fél százalékos mínuszban, az S&P 500 stagnálással, míg a Nasdaq 0,8 százalékos pluszban zárt. A magyar tőzsde viszont jól tartotta magát, és pluszban tudott zárni, felülteljesítve ezzel az európai piacokat.

Az európai piacok ma reggel mínuszban tartózkodnak, a romlást a hangulatban pedig leginkább az okozhatja, hogy a befektetők a járvány esetleges második hullámától tartanak azokban az országokban, ahol már elkezdődött az újranyitás. Érdemes figyelni a piacok értékeltségét is, mivel a DAX index előretekintő P/E rátája az elmúlt hetek optimizmusának köszönhetően új csúcsra emelkedett. Hasonló megugrást egy nagyobb esés után a 2008-as válságban is láthattunk a mutatóban, amely után jelentős visszaesés következett az értékeltségben.

Koronavírus: Tovább terjed a járvány, világszerte már közel 4,2 millió a regisztrált esetszám. Az ázsiai országokban már a második hullám kitörésétől tartanak, Kína egyes részein és Dél-Koreában is jelentettek be új korlátozásokat. Donald Trump tegnap bejelentette, hogy felpörgetik a tesztelést, a szövetségi kormány összesen 11 milliárd dollárt áldoz a célra. A britek szerdán tervezett újranyitása lassabb lehet, miután a munkáltatók és a szakszervezetek is jelezték, hogy több munkahely még nem áll készen a biztonságos újraindításra. Elon Musk viszont nem aggódik emiatt, a kaliforniai Tesla-gyárat az állami tiltás ellenére újraindították, és jelezte, hogy ő is az első sorban fog dolgozni.

Olaj: Szaúd-Arábia további termeléscsökkentésének bejelentésére tegnap napközben emelkedni próbáltak az olajárak, de tartós nem volt a kitörés. Bő egy hét gyors emelkedése után az elmúlt napokban inkább már oldalazás volt a jellemző az olajárakra. Egyelőre a koronavírus esetleges második ázsiai hulláma is aggaszthatja a piaci szereplőket, akik a holnapi hivatalos EIA-készletstatisztikát is árgus szemekkel figyelhetik.

Infláció: A várt 3,7 százaléknál alacsonyabb, 3,3 százalékos volt az infláció áprilisban Kínában, amely a korábbi 4,3 százalékos adathoz képest is lassulás. Még komolyabb probléma, hogy a termelői árindex esetében 3,1 százalékos deflációt mértek, az elemzők csak 2,5 százalékost vártak, ez a gyenge gyáripari keresletet mutathatja. Az Egyesült Államokból ma délután érkezik az inflációs adat, az elemzők éves szinten 0,4 százalékos pénzromlásra számítanak, de havi szinten már deflációra van kilátás az amerikai piacon.

Allianz: 22 százalékkal alacsonyabb működési eredményről számolt be az Allianz az első negyedéves gyorsjelentésében. A biztosító adózott eredménye pedig 29 százalékkal csökkent az előző évhez képest, amely alulmúlta az elemzői várakozásokat. A járvány miatt a korábbi előrejelzését is felülvizsgálja a vállalat, azonban erről csak később fognak tájékoztatást adni, azonban a menedzsment szerint a negatív hatások még a második negyedévet is érinteni fogják. A részvényárfolyam a jelentés után várhatóan 1 százalék feletti mínuszban nyithat.

E.On: Szintén bizonytalannak ítéli meg a kilátásokat az E.On menedzsmentje is a vállalat első negyedéves gyorsjelentésében, azonban egyelőre fenntartották az éves előrejelzésüket. A közműcég szerint várhatóan 2020-ban csökkenhet a kereslet az áramszolgáltatás iránt, mivel az irodaházakban alacsonyabb szinten alakulhat a fogyasztás, a lezárások miatt. Az egyelőre megerősített előrejelzés azonban pozitív lehet, illetve a közműszektorban eddig a jelentős megújulóenergia-portfólióval rendelkező cégek ellenállóbbnak bizonyultak, és ez az E.On-ra is igaz lehet. A részvény nyitás előtt szinte egyedüliként tartózkodik pluszban a DAX indexből.

Deutsche Post: Negatívan érintette a járvány a Deutsche Post-ot is, az első negyedéves jelentésében enyhe bevételnövekedés mellett 50 százalékos működési eredmény visszaesésről számolt be a cég. A visszaesés főként az ázsiai tevékenységet érintette, valamint a vállalati ellátási láncokban bekövetkezett leállás szintén jelentős veszteséget okozott a cégnek, annak ellenére, hogy például a németországi szállítmányozást kevésbé érintette az első negyedévben járvány. A részvényárfolyam várhatóan enyhe mínuszban nyithat.

Bitcoin: Megtörtént a felezés a Bitcoinnál, vagyis mostantól a bányászok feleannyi jutalom Bitcoint kapnak egységyni bányászatért, így az új kínálat szűkülni fog. Az elmúlt hetekben már részben ezt is árazhatta a piac, szűk két hónap alatt több mint duplájára emelkedett az árfolyam, amely azonban tegnap reggelre csúnyán visszaesett 10000 dollárról, és a feleződés bekövetkezte sem tudott már látványosan segíteni. Jelenleg 8725 dollárt adnak egy Bitcoinért. Tegnap a témával elemzésünkben részletesen is foglalkoztunk.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.