KBC Equitas
2020. április 22. 8:23

8 fontos hír ma reggel

   

Piacok: 3 százalék körüli mínuszok alakultak ki tegnap nap végére az amerikai részvényindexekben, de az európai indexek is 3-4 százalékos csökkenéssel zárták a napot. A BUX index 4 százalékkal került lejjebb, amit az OTP 6 százalékos esése húzott le, de a Mol is 5 százalék feletti mínuszban zárt. Ma reggelre kissé megnyugodtak a kedélyek, Ázsiában már vegyes a kép, a Shanghai Composite minimális pluszban, és a határidős DAX is fél százalékos emelkedésben van.

Mentőcsomag: A megnyugvást az újabb amerikai mentőcsomag is segíthette, a Szenátus ugyanis újabb 484 milliárd dolláros programot jelentett be. Az összegből 320 milliárd dollárt a már kimerült, kisvállalkozások számára létrehozott alap újratöltésére fordíthatják, a többit pedig vírustesztekre és kórházakra költhetik.

Olaj: Tovább zuhantak mára az olajárak, az északi-tengeri Brent tegnap óta 14 százalékot esett, így már csak 16,5 dollárt adnak egy hordójáért. Ez több mint 20 éves mélypont, 1999 óta nem volt ilyen alacsonyan az árfolyam. Eközben a WTI májusi határidős kontraktusa tegnap kifutott (amely hétfőn mínuszba került), de a júniusi határidős árfolyam is csökkent, mindössze 11 dollár. A befektetők legnagyobb aggodalma a készlettározók megtelítődése lehet, amely májusban sok helyen bekövetkezhet. A jelenlegi helyzetben a ma délutáni szokásos amerikai heti EIA-készletjelentés különösen érdekes lehet. Az olajjal kapcsolatban tegnap délután részletesebben is írtunk.

Koronavírus: Világszerte már a 180 ezret közelíti a vírus következtében elhunytak száma, miközben közel 2,6 millió regisztrált fertőzöttet tartanak nyílván. Az Egyesült Államokban az elmúlt szűk három hét legnagyobb új esetszámát regisztrálták tegnap, ugyanakkor a halálozások száma csökkent, és a Fehér Ház egészségügyi tanácsadója szerint a legnagyobb városok már a tetőzésen túl lehetnek. Kínában és Dél-Kelet Ázsiában viszont a járvány második hullámától tartanak, Pekingben ismét bezáratták az edzőtermeket, Szingapúr pedig újabb négy héttel meghosszabbította az érvényben lévő korlátozásokat.

EKB: Az európai jegybank döntéshozói ma telefonkonferencián vitathatják meg, hogy elfogadjanak-e nem befektetési besorolású kötvényeket is fedezetként. A lépés a Fed példáját követve azt célozhatja, hogy a mostani helyzetben bajba kerülő, és újonnan leminősített országok és vállalatok (fallen angels) lehessenek továbbra is támogatva a jegybanki segítségnyújtás által.

Netflix: 16 millió új felhasználója lett a Netflixnek az első negyedévben, ez pedig több mint kétszerese a korábbi vállalati előrejelzésnek. A vírushelyzetben ugyan számítani lehetett a Netflix jó teljesítményére, ez azonban felülmúlta a várakozásokat is. Árbevétel tekintetében a várakozásoknak megfelelően 5,8 milliárd dollárt jelentett a vállalat, EPS soron azonban picivel elmaradt a várakozásoktól az 1,6 dolláros részvényenkénti eredmény. Az erős dollár egyébként negatívan hat a vállalat nemzetközi bevételeire, a folyamatban lévő és tervezett produkciók halasztása azonban ideiglenesen javuló cash flow-t eredményez a vállalat számára.

Mai gyorsjelentések: Európában ma reggel a holland Heineken tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A koronajárvány miatt a sörgyártó értékesített volumene 2,1 százalékkal esett vissza az első negyedévben, de ez is enyhén jobb a várt 2,8 százalékos visszaesésnél. A menedzsment jelzése szerint a második negyedévben még nagyobb lehet a visszaesés, a és a második félév is érintett lehet, még a korlátozások esetleges enyhítésével is. Bejelentették, hogy augusztusban szokásos évközi osztalékot idén nem fizet a társaság. Kora délután több amerikai gyorsjelentés is érkezik, mások mellett az AT&T és a Delta Airlines is közzéteszi a negyedéves számait.

Mol: 3160 forintról 2640 forintra csökkentette a Mol-célárát az Erste, az ajánlásukat viszont tartásról vételre módosították. A célárak átlaga azonban így 2625 forintról 2572 forintra csökkent, ami azonban még mindig 35 százalékkal magasabb a tegnapi záróárfolyamnál. Mi hétfőn frissítettük a modellünket, amely alapján 2580 forintra becsüljük a részvény fair értékét.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.