KBC Equitas
2020. május 6. 15:04

8 fontos hír ma délután

   

Piacok: Minimális elmozdulást mutatnak ma az európai tőzsdeindexek akár plusz akár mínusz irányban. Az amerikai határidős indexek szintén kis, fél százalékos emelkedést mutatnak nyitás előtt. Az amerikai kötvényhozam közel 9 százalékkal emelkedik ma, ezzel már 70 bázispont fölött jár.

USA kötvénykibocsátás: A kötvényhozam emelkedése összefüggésben lehet azzal, hogy két napja az amerikai államkincstár bejelentette, hogy 3 ezer milliárd dollár értékben tervez forrást bevonni csak a második negyedévben, ami a 2019-es GDP több mint 14 százaléka. Ma már megemelt mennyiségű napi kötvénykibocsátás kezdődött a 3, 10 és 30 éves lejáratú kötvényeknél, valamint 1986 óta először újra 20 éves kötvények is kibocsátásra kerülnek.

USA-Kína kapcsolatok: Cui Tiankai, kínai nagykövet a Washington Postban publikált levelében figyelmeztetett, hogy veszélyes lehet a két nagyhatalom viszonyára nézve a vírus miatt kialakult adok-kapok. Eddig ez volt a legmagasabb szintről érkező üzenet Trump fokozódó kritikájára. A két gazdaság közötti súrlódások már a vírus előtt is gyengítették a világgazdaságot, a mostani helyzetben pedig különösen szerencsétlen lenne.

PMI-adatok: Újabb üzleti aktivitásra vonatkozó adatok sora érkezett a világ országaiból, köztük az Eurózónából is. A végleges kompozit mutató értéke az Eurózónában 13,6 pont lett, amit picivel jobb lett az előzetes értéknél, de jócskán a semleges 50-es érték alatt van. Ezen belül Spanyolországban 9,2 pont lett a mutató, de Olaszországban és Franciaországban is 11-ig süllyedt az érték. Az IHS Markit vezető közgazdásza szerint fokozatos és lassú lehet a helyreállás, a teljes kapacitáson való működésre visszatérés csak sokára jöhet el.

Eurózóna: A gazdasági ügyekért és pénzügyekért felelős európai biztos, Paolo Gentiloni szerint veszélybe kerülhet az eurózóna, mint közös piacra és valutára épülő gazdasági közösség, a járvány okozta gazdasági helyzet következtében. A probéma elsősorban az, hogy túl nagy a kontraszt a centrum és periféria országok között a gazdasági teljesítmény, az eladósodottság és a vírus hatása szempontjából is. A déli országok sérülékenyebbek mindhárom szempontból, a nagy kontraszt miatti feszültségek pedig csak egy nagyszabású közös megoldás keretében enyhíthetők.

Magyar gazdaság: A magyar kormány továbbra is 3 százalékos GDP csökkenéssel számol 2020-ban, amit véleményük szerint 4,8 százalékos növekedés követhet 2021-ben. A csökkenést a beruházások visszaesése vezetheti, de az export is nagyobb mértékben eshet vissza mint az import, ami szintén negatívan járulna hozzá a GDP-hez. Ma azonban megjelent az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó prognózisa is, ez pedig 7 százalékos visszaesést vár hazánkban, amit 6 százalékos növekedés követhet 2021-ben. A Bizottság a magyar kormány 3,8 százalékos költségvetési hiánycélját se tartja reálisnak, szerintük 5 százalékot meghaladó lesz a deficit. A bizonytalanság persze elég nagy még az év elején, nehéz pontos becslést adni.

BMW: A BMW a likviditás és szolvencia megőrzése érdekében csökkenteni kezdi beruházásait, így a debreceni gyár átadását is egy évvel elhalasztották. A beruházásokat 4 milliárd euróra tervezik csökkenteni a tavalyi 5,7 milliárdhoz képest. A járványt a BMW is megszenvedi az autógyártókkal együtt. A BMW árfolyama ma 3 százalékos mínuszban van a jelentést követően, amiről itt írtunk ma bővebben.

Activision, EA: Kedvezően alakult az első negyedév a nagy játékszoftver-fejlesztők számára, mivel a koronavírus miatti otthonmaradás extra keresletet jelentett a játékokra. Emiatt a szezonálisan gyengébb első negyedév az előző évek hasonló időszakaihoz képest jobb lett, és a várhatóan ezek a hatások a második negyedévre is megmaradhatnak. A jelentés után az Activison részvénye várhatóan pluszban nyithat, míg az EA árfolyama csökkenhet, amely talán a konzervatívabb előrejelzésnek köszönhető.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.