KBC Equitas
2020. május 27. 14:54

10 fontos hír ma délután

    

Piacok: Nagy menetelésben vannak a részvénypiacok, az európai indexek 2 százalék körül emelkednek, de az amerikai határidős indexek is 1 százalékos pluszban állnak. Ezúttal ismét a Nasdaq lehet a lemaradó, a Russel 2000 pedig vezeti az emelkedést. A BUX több mint 1 százalékkal kerül ma feljebb, amit az OTP 3 százalékos emelkedése húz ma is, így pedig már 10 százalék körüli a plusz az ötletünkön.

Olaj: Egyelőre kitart az emelkedő trend a Brent grafikonján, habár az látszódik, hogy a növekedés az utóbbi napokban már megtorpant. A befektetők a piaci egyensúly helyreállását figyelhetik, amelyre az elemzők többsége szerint júniusra sor kerülhet. Hasonlóan látja a helyzetet Oroszország is, orosz kommentek szerint a korábbi megállapodásnak megfelelően júliustól már lehetne mérsékelni a kitermelés visszafogását, a kínálat ismételt növekedése miatt a piac viszont aggódik. Az OPEC+ következő csúcstalálkozójára a tervek szerint június 9-én kerülhet sor, ahol dönthetnek a szigorúbb korlátozás esetleges meghosszabbításáról, vagy a korábbi ütemterv fenntartásáról. Az EIA szokásos heti olajkészlet-állomány statisztikája a szokásos szerda délután helyett holnap kerül publikálásra. Ma napközben a Brent és a WTI is másfél százalék körüli mértékben mérséklődik.

USA jelzálogpiac: 9 százalékkal emelkedett az elmúlt héthez képest a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban, ezzel pedig már hat hete újra emelkedik a hiteligénylések száma az áprilisi mélypont után. A friss számok azt mutatják, hogy a vártnál akár gyorsabb is lehet a visszarendeződés a hitelpiacon, amelyet a rekord alacsony kamatok is segíthetnek. Egy átlagos 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelt 3,42 százalékos kamattal lehet felvenni. Az új adatok kedvezők lehetnek a bankrészvények számára is, például a JP Morgan és a Wells Fargo is 4-5 százalékos emelkedéssel nyithat.

EU mentőcsomag: A múlt heti 500 milliárd eurós mentőcsomag helyett 750 milliárd dollár lehet a csomag nagysága, abból azonban csak 310 milliárd lehet támogatás formájában, 250 milliárd pedig hitelek útján. Az elosztásról a következő hetekben folyhatnak a tárgyalások, és előreláthatólag nem lesz egyszerű a megállapodás. A visszafizetés 2028 és 2058 között valósulhat meg a tervek szerint.

Twitter: A Twitter ellenőrizni kezdte Trump tweetjeinek valóságtartalmát, és több Twitter üzenethez is linkeket csatolt, ahol az amerikai elnök szavaival ellentétes adatok voltak elérhetők. A konkrét eset az elnökválasztással kapcsolatos postai szavazásról szólt, a Twitter komment pedig a hivatalos kormány által közzétett oldalra mutatott. Trump nem örül az esetnek, szerinte a Twitter beleszól a választásokba és a szólás szabadságát korlátozza, emiatt pedig a közösségi média szabályozását helyezte kilátásba. A Twitter részvényei tegnap 4 százalékkal emelkedtek, ma pedig 2 százalék körüli mínuszt mutatnak nyitás előtt.

SpaceX: Elon Musk magánkézben lévő vállalata a Nasa-val együttműködésben ma két űrhajóst vihet fel a nemzetközi űrállomásra, ez pedig az első útja lehet a SpaceX rakétáinak úgy, hogy már utasokat is szállít. Ezzel a közel egy évtizede először újra amerikai földről indíthatnak asztronautákat az űrbe. Emellett történelmi pillanatnak tekinthető az esemény abból a szempontból is, hogy először hajtja végre az asztronauták űrbe kilövését egy magánvállalat. A hírek szerint Donald Trump is részt vesz az eseményen. Elon Musk tőzsdén jegyzett vállalata, a Tesla közben 6 százalékkal csökkentheti autóinak árát Észak-Amerikában az autópiacon tapasztalható csökkenő kereslet miatt.

Boeing: A vállalat a héten 2500 alkalmazottat bocsáthat el, ami az első lépése lehet a teljes alkalmazotti létszám 10 százalékos csökkentését célzó programnak. Érdekesség, hogy a Boeing szintén részt vett a Nasa programjában, amely arról szólt, hogy magánvállalatok számára kiszervezzék az űrutazást, a Boeing azonban a nagyobb mértékű támogatás elnyerése ellenére is alulmaradt a versenyben. A részvény tegnap 5, ma nyitás előtt pedig 3 százalékkal emelkedik, de az év eleje óta így is feleződött az árfolyam.

Lufthansa: A Lufthansa felügyelőbizottsága egyelőre nem fogadta el az EU és a német állam feltételeit a mentőcsomagban, mivel a bizottság szerint a feltételek gyengítenék a légitársaság pozícióját a főbb német reptereken. Emiatt a végső megegyezés tovább csúszhat, amely miatt az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a részvényárfolyam. A ma délután megjelent hírre viszont a mai emelkedés jó része is elolvadt.

Daimler: Szépen teljesítenek az utóbbi napokban az eddig lemaradó szektorok, a Daimler technikai képe pedig sokat javult. Az 50 napos mozgóátlagot sikeresen törte át a részvény, ma pedig szintén erős felülteljesítéssel mutatja erejét. Bár az első és második negyedév azért nem túl erős, az év második felében már javuló eredmények jöhetnek, ami alapján némileg túlzónak tűnik az értékeltségben látható tetemes diszkont. A fentiek miatt kereskedési ötletet fogalmaztunk ma meg a részvényre.

Autóipar: Kifejezetten jól teljesítenek ma az autóipari cégek részvényei. A Renault árfolyama 18 százalékkal emelkedik, miután a francia autógyártó bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a japán Nissannal és a Mitshubishivel. A szövetség fő célja a költségmegtakarítás, egyesülési tervek pedig egyelőre nincsenek napirenden. 8 százalék fölötti mértékben emelkedik a Peugeot is, illetve kiemelkedik a mezőnyből a fentebb említett Daimler is 9 százalékos növekedéssel.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.