2020. május 22. 15:10

8 fontos hír ma délután

   

Piacok: Ledolgozták a nap eleji mínuszokat az európai részvényindexek, így most már a FTSE 100 kivételével kisebb pluszokat mutatnak az indexek. A határidős amerikai indexek stagnálást mutatnak, bár korábban még ott is mínuszok voltak láthatók. A BUX 1 százalékkal kerül ma lejjebb, egyedül az OTP árfolyama mutat kisebb pluszt a nagypapírok közül.

Nvidia: A várakozásoknál enyhén jobb negyedéves eredményről számolt be az Nvidia az első negyedévben, amely főként a vállalati szegmensekben tapasztalható erőteljes növekedésnek köszönhető. A chipgyártó kilátásai is kedvezők az idei évre nézve, mivel az organikus növekedés mellett a második félévtől a Mellanox felvásárlása is majd beleszámít az eredményekbe, így várhatóan jelentősebb bevételnövekedéssel lehet számolni. A részvényárfolyam már a jelentés előtt történelmi csúcsra emelkedett, enyhe visszaesés után pedig a mai napon ismét pluszban nyithat.

Alibaba: Közzétette negyedéves jelentését az Alibaba, és a szintén kínai versenytárs JD.com múlt pénteki jelentése után ismét pozitív meglepetés érte a piacot. A koronavírus okozta kihívások miatt a bevételnövekedés rekordalacsony szintre csökkent, bár a 22 százalékos bővülés így is bőven felülmúlja a várakozásokat. Teljesült a céges célkitűzés is, és profitsoron is kellemes meglepetést okoztak. A vállalat március óta jelentős javulást tapasztal, az idei évre szóló prognózis pedig egybeesik a várakozással.

Splunk: Kedvező kilátásokról számolt be a Splunk az első negyedéves jelentésében, a San Francisco-i adatelemző szoftver készítő cég szerint ugyanis a szoftverek és a felhő alapú megoldások iránt továbbra is erős lehet a kereslet. Az otthoni munkavégzés pedig támogathatja ezt a trendet. A szoftverfejlesztő részvényárfolyama az elmúlt két hónapban nagy ralin van túl, azonban a jelentés után 5 százalék körüli pluszban nyithat a részvény.

Hewlett Packard Enterprise: A vártnál nagyobb mértékben, 16 százalékkal esett vissza a HP bevétele az április végén záródó negyedévben, emellett pedig a 22 centes részvényenkénti eredmény is rosszabb lett a vártnál. A vállalat elbocsátásokat, valamint fizetéscsökkentést is kilátásba helyezett a költségcsökkentési program keretében.

Airbus: Lezuhant egy Airbus A320 utasszállító gép ma Pakisztánban 107 emberrel a fedélzetén, melyből 99 utas volt. A gép Lahorból repült Karacsiba, és már majdnem a célt közelítette, amikor a baleset történt.

USA PPP-program: A kisvállalkozások megsegítését és a munkavállalók megtartásának támogatását célzó PPP program meghosszabbítását elhalasztotta a Szenátus a hosszú hétvége előtt, így arról jövő héten lehet szavazás. A program keretében a nyújtott hitel teljes egészében elengedésre kerülhet, amennyiben teljesülnek az alkalmazottak megtartására vonatkozó és egyéb feltételek, így a bankok arra készülnek most, hogy rengeteg elengedésre vonatkozó kérelem fog beérkezni a következő időszakban.

Angol makroadatok: Éves alapon 22,6 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom Angliában április hónapban. A boltok 14 százalékában egyáltalán nem volt forgalom, emellett az élelmiszervásárlások is csökkentek márciushoz képest, amikor a lezárások miatt sokan betáraztak az élelmiszerekből. Az online kereskedelem 18 százalékkal nőtt márciushoz képest, így már a teljes forgalom 30 százalékát adta. Áprilisban 62 milliárd font volt az angol költségvetési deficit, így ekkora összegben volt kénytelen kölcsönhöz folyamodnia az államnak, mely összeg nagyjából megegyezik a teljes tavalyi forrásbevonással.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.