KBC Equitas
2020. május 4. 14:41

8 fontos hír ma délután

   

Piacok: Kitart ma a negatív hangulat a világ tőzsdéin, amiért részben a hűvössé váló amerikai-kínai viszony okolható. Európában 3-4 százalék közötti mínuszok láthatók. Mivel ezeken a piacokon pénteken nem volt kereskedés, így itt most pótolják be az aznap Amerikában látott esést. Az amerikai határidős indexek emiatt csak kisebb, 1 százalékos csökkenést mutatnak egyelőre. A BUX index Európához képest felülteljesítő 2 százalékos mínuszával, amit az OTP 3 százalékos esése húz lefelé.

Arany: A pesszimistába forduló részvénypiaci hangulatban emelkedik ma az arany. A nemesfém árfolyama újra 1700 dollár fölé került, az UBS elemzője szerint pedig az 1800 dollárt is áttörheti, amely történelmi csúcs lenne.

Olaj: Mérséklődött a csökkenés napközben az olajárfolyamokban, a WTI visszakapaszkodott 19 dollár fölé. Továbbra is az amerikai-kínai viszály, illetve a készlettárózók telítődése jelenti a fő aggodalmat. Ez utóbbi főként a WTI esetében tapasztalható, ahol továbbra is az a tendencia, hogy a közelebbi határidős árfolyamok rosszabbul szerepelnek, az aktuális júniusi határidő nagyobbat csökken, mint a későbbiek. A Brentnél ilyen nagy eltérés nincsen, illetve továbbra is felülteljesít a WTI-hez képest.

Gyorsjelentések: Délután közzétette gyorsjelentését a Ferrari, az olasz luxusautó-gyártó a februári optimista módosítás után most csökkentette éves előrejelzését. Az olaszországi gyártást hosszú hetekre fel kellett függeszteni a járvány miatt, a negyedéves számok pedig enyhén elmaradtak az elemzői konszenzustól. Ma este tovább folytatódik az amerikai gyorsjelentési szezon, ahol többek között az AIG vagy az olajipari Diamondback jelentésére érdemes figyelni.

Eurózónás PMI: 33,4 pontra süllyedt az Eurózóna áprilisi feldolgozóiparra vonatkozó beszerzési menedzserindexe, így ez az előzetesnél is kicsit rosszabb lett. A német mutató 34,5 pontos értéke 133 havi minimum, a francia 31,5 pontos érték pedig rekord. Az olasz, spanyol és görög helyzet a legrosszabb a mutatók alapján, de az Eurózóna egészében is precedens nélküli a visszaesés. A kereslet és a kínálat egyszerre esik, a kibocsátás és a jövőre vonatkozó várakozások is zuhantak.

Warren Buffett: Szombaton volt a Berkshire Hathaway éves közgyűlése, amit a vírushelyzet miatt kizárólag online közvetítettek. Rendhagyó volt emellett, hogy a 96 éves Charlie Munger sem vett rajta részt, de Buffett elmondta, hogy partnere remek egészségnek örvend, és jövőre ismét ott lesz partnere is, ha a vírus miatti veszély már elmúlt.

A vállalat az első negyedévben 50 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el nettó eredménysoron, a működési eredmény azonban nőni tudott éves alapon, közel 6 milliárd dollárra. Az óriási veszteséget a vállalat befektetésein elszenvedett nem realizált vesztesége okozta, amit az új szabályozás szerint így kell kimutassanak, ennek jelentősége azonban elhanyagolható.

Buffett a közgyűlésen megerősítette, hogy eladták a légitársaságokban lévő összes részesedésüket, mert várakozásaik szerint a következő években nem sok profitot fognak termelni ezek a vállalatok, emiatt pedig már nem vonzó befektetések. Emellett az is kiderült, hogy a Fed gyors lépései miatt egyelőre nem találtak igazán vonzó befektetési célpontot a mostani piaci esésben, a vállalat készpénzállománya így 137 milliárd dollárra dagadt, amiből ha a helyzet úgy hozza, készen állnak majd jelentős vásárlásokat eszközölni.

Mol: Közzétette a Mol az árpilisi külső környezeti mutatókat. A Brent jelentősen csökkent, az áprilisi átlag 18,5 dollár volt. Viszont a downstream környezet erős maradt, a finomítói árrés 9,3-ról 9,1 USD/bbl-re csökkent, de még így is nagyon jó, a petrolkémiai marzs pedig még javulni is tudott márciushoz képest. A finomításnál azonban figyelembe kell venni az erős marzs mellett, hogy a finomítók csak nagyjából 70 százalékos kapacitással működtek.

Graphisoft Park: A koronavírus miatt a Park korábban visszavonta a tervezett részvény-visszavásárlási tranzakcióját, és helyette a tavalyi évi adózott eredményből és a visszavont tranzakcióra elkülönített összeg egy részéből összesen több, mint 30 millió eurónyi osztalék fizetésére tett javaslatot. Az igazgatóság április 30-ai döntése alapján, az aktuális EURHUF árfolyamot figyelembe véve, ez részvényenként 1060 forintot fog jelenteni. Az osztalékfizetésről a részletes tájékoztató május 8-án fog megjelenni. A Park részvénye mai napon a legjobban teljesítő BUX komponens 11 százalékos plusszal a jelentős rendkívüli osztalék bejelentésének köszönhetően.

Magyar lakáspiac: Továbbra is nagy a különbség a lakáspiacon a tranzakciószámokban tavalyhoz képest, derült ki a Duna House friss becsléséből. Az elmúlt 6 hétben nagyjából 60 százalékkal kevesebb adásvétel történt. A jelzálogpiacon is érezhető a hatás, a becslések szerint áprilisban 12 százalékkal kevesebb jelzáloghitel realizálódhatott, mint egy évvel korábban. A mélypont április első két hetében lehetett, amikor közel 67 százalékos lehetett a visszaesés, ezt követően már elmozdulhatott a mélypontról a piac. A cég becslése szerint a következő időszakban is folytatódhat a piac normalizálódása, élénkülő keresletet tapasztalnak.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.