KBC Equitas
2020. április 24. 14:58

8 fontos hír ma délután

  

Piacok: A tegnapi emelkedés után ma lefordultak a fontosabb európai indexek, jellemzően fél és egy százalék közötti a csökkenés mértéke, így összességében heti szinten is csökkenés valószínűsíthető. A BUX viszont 0,4 százalékos emelkedéssel felülteljesít ma, a nagyok közül a Richter és az Opus húzzák felfele az indexet, de a legjobb komponens az Autowallis közel 5 százalékos emelkedéssel. Az amerikai piacon egyelőre bizonytalan a hangulat, nagy elmozdulás nem várható nyitáskor az indikatív árak alapján.

Koronavírus: Az Amerikai Egyesült Államokban már az 50 ezret közelíti a koronavírus következtében elhunytak száma, néhány állam kormányzója viszont az egészségügyi hatóságok javaslatai ellenére már megkezdte a lazításokat. Pozitívum, hogy Spanyolországban eközben havi mélypontjára csökkent a napi halálozások száma. Indonéziában viszont rekordszámúra emelkedett a napi fertőzések száma, a muszlim államokban a Ramadán kezdete is nehezíti a járvány elleni küzdelmet.

Olaj: Napközben is kitart a lendület az olajpiacon, így sorozatban harmadik napja emelkedik a WTI és a Brent is. A piaci szereplők az önkéntes kitermelési csökkentésekben, illetve azok hatékonyságában reménykedhetnek. A Brent stabilan 21 dollár fölött ál, míg a WTI a 17 dollárt tesztelgeti.

Német GDP: A német Spiegel értesülési szerint a német GDP 2020-ban 7 százalékkal csökkenhet, és várhatóan jövőre pedig 5 százalék körül alakulhat a növekedés. A hivatalos gazdasági előrejelzést várhatóan jövő héten fogják publikálni Németországban.

Ifo-index: Történelmi mélypontjára esett áprilisban a német Ifo gazdasági hangulatindex a délelőtt érkező adatok szerint. Nemcsak az index 74,3-as értéke negatív rekord, hanem az egy hónap alatti csökkenés is, márciusban még 85,9 volt az index. Az elemzők egyébként 79,7-et vártak, úgyhogy ahhoz képest is jókora negatív meglepetés. Az aktuális helyzet megítélése a márciusi 92,9 pontról 79,5 pontra csökkent egy hónap alatt, a kilátások megítélése pedig 79,5 pontról 69,4 pontra, ez utóbbi jelenti inkább a nagyobb meglepetést.

Oroszország: Kamatot csökkentett az orosz jegybank 50 bázisponttal, 5,5 százalékra, valamint további kamatvágásokat helyezett kilátásba a következő kamatdöntő üléseken. Az orosz jegybank az olaj árfolyamával kapcsolatban sem optimista, és a 2020-as GDP előrejelzése szerint 4 és 6 százalék közötti visszaesés várható idén. A kamatcsökkentés a magyar részvények közül az OTP számára is enyhén negatív lehet, mivel így csökkenhet a kamatmarzs az országban, amely az OTP adózás utáni eredményének 6 százalékát adja.

USA fogyasztási cikkek: A tartós használatú fogyasztási cikkek megrendelései 14,4 százalékkal estek vissza márciusban az Egyesült Államokban, miközben a várakozás csak 11,9 százalékos visszaesés volt. Meglepetésre azonban a hazai előállítású fogyasztási cikkek megrendelési emelkedtek márciusban, miközben 6 százalékos visszaesésre számítottak az elemzők. Várhatóan azonban a járvány miatt nem lesz tartós az emelkedés, és további visszaesésre lehet majd készülni a következő hónapok adataiban.

Verizon: A várakozásokhoz képest elmaradtak a Verizon első negyedéves bevételei, valamint a korábbi előrejelzését is visszavonta a telekommunikációs vállalat. A frissített előrejelzés szerint az idei évben mínusz 2 és plusz 2 százalék között lehet az EPS növekedés, a korábbi 2-4 százalékos növekedés helyett. A vállalat részvénye azonban nyitás előtt emelkedik, amely leginkább annak köszönhető, hogy az első negyedéves EPS viszont felülmúlta a várakozásokat.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.