KBC Equitas
2020. március 24. 14:07

8 fontos hír ma délután

    

Piacok: Pozitív ma a hangulat a világ tőzsdéin, Európában 4-6 százalékos pluszokban állnak a vezető indexek, és Amerikában is 4 százalékos emelkedésben vannak a határidős indexek nyitás előtt. A BUX index ehhez hasonló, 4 százalékos pluszban áll.

Gazdasági mentőcsomag: A jó piaci hangulat annak köszönhető nagyrészt, hogy a Fed tegnap bejelentett korlátlan eszközvásárlási programját követően bár a Szenátus nem tudott megegyezni a fiskális csomagról, ma a Fehér ház egy külön lépésként 2500 milliárd dolláros segélycsomagot jelentett be.

Eurózóna PMI: Ma reggel közzétették az előzetes német és eurózónás PMI adatokat március hónapra vonatkozóan. Az adatok a vártnál sokkal rosszabbak lettek, az eurózónás kompozit PMI értéke 31,4 lett a várt 39 helyett és a februári 51,6-hoz képest. A szolgáltatószektor szenvedte el a nagyobb visszaesést, ott 28,4-es érték lett a várt 40 helyett. A feldolgozóipari adat a vártnál jobb lett ugyan 44,8-as értékével, ez azonban torzított érték, mivel az értékesítési láncokban beálló késedelmek, amik általában a kereslet erősségét jelzik, felfelé húzzák az értéket.

USA PMI: Piacnyitás után nem sokkal Amarikából is érkeznek a beszerzési-menedzserindex adatok. A szolgáltatószektorban 42-es, a feldolgozóiparban pedig 44-es értéket várnak az elemzők. Az európai adatok alapján azonban nem kizárt, hogy ennél rosszabb értékek érkeznek majd.

Arany: Az arany ma is folytatja az emelkedést, amit a tegnapi korlátlan eszközvásárlás híre indított be. Az áprilisi határidős arany árfolyama 6 százalékos pluszban, a spot árfolyam pedig 3 százalékos emelkedéssel 1600 körül ingadozik.

Olaj: Az USA energiaügyi minisztere szerint az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között létrejöhet egy megállapodás az olajár stabilizálására vonatkozóan. Erről a miniszter a Bloombergnek adott nyilatkozatában beszélt, azonban fontos, hogy egyelőre hivatalos egyeztetések még nem történtek. Az olajárfolyamokra ez vélhetően pozitívan hatna, amelyek a mai napon is jelentősen emelkednek, a Brent jelenleg 28 dollár felé közelít, míg a WTI 24,5 dollár felé.

MNB kamatdöntés: Az MNB Monetáris Tanácsa nem változtatott a kamatkondíciókon, az alapkamat így a várakozásoknak megfelelően továbbra is 0,9 százalék, emellett pedig a többi jegybanki betét és hitelkamatot is változatlanul hagyta a jegybank. Nagy Márton alelnök 15:30-kor online tájékoztatót tart, amelyben a döntésről ad tájékoztatót, és amelyet még érdemes figyelni. A forint árfolyamában nem történt nagy változás a döntést követően.

Olimpia: Egy évvel elhalasztják a Nyári Olimpiai Játékokat, erről a mai napon tájékoztatott Abe Shinzo japán miniszterelnök. A lépés ugyan nem volt teljesen váratlan, azonban a hivatalos döntésre a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal egyeztetve most került sor.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.