KBC Equitas
2020. március 19. 13:53

8 fontos hír ma délután

   

Piacok: Az európai piacokon 1-2 százalékos esés látható délután, az amerikai határidős indexek is hasonló mértékű mínuszt mutatnak nyitás előtt, így egyelőre nincs újabb mélypont az indexekben. A DAX még hétfőn, a S&P 500 pedig tegnap jelölte ki az eddigi lokális minimumait.

Koronavírus: 24 óra alatt 40 százalékkal emelkedett az amerikai esetek száma, így már elérte a 9400-at a fertőzöttek száma, miközben 150 haláleset történt. Olaszország eközben április 3-ig meghosszabbította a járvány miatti karantént.

Német makroadatok: Délelőtt érkezett a német IFO hangulatindex márciusi alakulása. Az üzleti környezetre vonatkozó index 87,7-re esett vissza 96,1-ről, míg a várakozásokat mutató index 82-re csökkent 93,4-ről. Ez komoly visszaesés, de még kisebb mint 2008-2009-ben, amikor 80 pontig is lementek az indexek.

USA makroadatok: Délután Amerikából érkeztek a munkanélküliségi adatok, ahol a várt 219 ezer helyett 281 ezer új munkanélküli kérelmet adtak be. Emellett a Fed feldolgozóipari üzleti kilátásokra vonatkozó indexének márciusi értéke mínusz 13 lett a várt plusz tíz helyett. Februárban 37-es értékkel még hároméves csúcson volt az index.

Dollár: A dollár tovább erősödik a mai napon is, ami nem jó a többi eszközosztály számára, ugyanis ez egyelőre a likviditás szűkösségét jelzi. Reggel óta már az 1,07-es jegyzést is megközelítette az EURUSD.

Forint: A forint tovább gyengül az erősödő dollárral és az euróval szemben is. Az előbbivel szemben 332-nél, az utóbbival szemben 357-nél jár az árfolyam. A mai kormányzati sajtótájékoztatón Gulyás Gergely elmondta, hogy a forint árfolyama az MNB hatáskörébe tartozik, és hogy a kormánynak nincsen árfolyamcélja.

Kormányinfó: Több százezer munkanélkülire számít a kormány, de a cél hogy három hónapnál tovább senki ne maradjon munkanélküli, így a segély időtartamát nem kell meghosszabbítani Gulyás szerint. A korány egyébként június 30-ig, de szükség esetén tovább is támogatni készül a vállalkozásokat járulékcsökkentés, bérleti díj eltörlés, és kata-fizetés felfüggesztésével. A kármentesítés után a kormány célja az lesz, hogy pénzbőséget teremtsenek, és támogassák a fogyasztást akár hiteleken keresztül is.

Walmart: Tegnap napközben új csúcsra is tört a Walmart árfolyama, mivel a vírus miatti pánikban megnövekedett a kiskereskedelmi forgalom. Az árfolyam végül napi szinten 2,8 százalékot emelkedett, és a részvény az utóbbi hetek egyik legjobban teljesítő Dow Jones komponense.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.