2021. január 13. 8:35

7 fontos hír ma reggel

  

Piacok: A héten induló gyorsjelentési szezon előtt kivárás jellemezte tegnap a fejlett részvénypiacokat, a fontosabb börzeindexek nem mozdultak jelentős mértékben, és ma reggel sem látható nagy mozgás a határidős indexekben. Felülteljesítő volt azonban az autóipar, a bankszektor és az utazási szektor is, miközben a közműcégek alulteljesítettek. A BUX index 1,1 százalékos csökkenéssel alulteljesített, az összes blue chip csökkent, a komponensek közül csak a 4iG és a Graphisoft Park került feljebb.

Amerikai elnökváltás: Tegnap Mike Pence alelnök elutasította, hogy a 25. kiegészítést alkalmazva elmozdítsák Donald Trumpot, ezért a demokraták kezdeményezésére ma alkotmányos felelősségre vonási eljárásról (impeachment) szavaz a Kongresszus. Eközben több amerikai nagyvárosban is fegyveres tüntetésekre készülnek a hírek szerint. Különösen Washingtonban lehet a legforróbb a helyzet, ahol Donald Trump január 25-ig rendkívüli állapotokat rendelt el. A regnáló elnök egyébként tagadta a felelősségét a múlt héten halálos áldozatokat is szedő washingtoni demonstrációban.

Olaj: Továbbra is nagyon jó a hangulat az olajpiacon, egyelőre nem fékez le a rali. A WTI és a Brent is újabb 11 hónapos csúcsra került. Az API jelentése szerint a múlt héten 5,8 millió hordóval csökkent az amerikai olajkészlet-állomány, az elemzői várakozás csak 2,3 millió hordós volt, így ez pozitív az emelkedés szempontjából. Ma délután a hivatalos EIA-adat is érkezik.

Koronavírus: Vegyes hírek érkeznek a járvánnyal kapcsolatban. Az Egyesült Államokban pozitívum, hogy 1,25 millióval napi rekordot döntött a beoltottak száma. Viszont világszerte több régióban is gyorsulni látszik a járvány, Angela Merkel pedig kilátásba helyezte a németországi korlátozások meghosszabbítását április elejéig. Japánban is romlik a helyzet, amely újra fenyegetést jelenthet az idén nyárra elhalasztott 2020-as olimpiai játékok megrendezésére. Brazil kutatás szerint pedig a kínai Sinovac védőoltás a korábban bejelentetnél kevésbé hatékony, nagyjából 50 százalékos védettséget nyújt csak.

Autógyártók: Több európai autógyártó is közzétette tegnap a tavalyi értékesítési számait. A BMW tavaly 2,3 millió darab autót adott el, amely 8 százalékos visszaesés. Viszont a negyedik negyedévben már 3 százalékos növekedést értek el. A Volkswagennél a VW személyautók értékesítése 15 százalékkal, a Skoda 19 százalékkal esett vissza 2020-ban. A Renault pedig 2,9 millió autót adott el összesen, ez 21 százalékos visszaesés. Tegnap az autógyártók részvényei jellemzően emelkedtek.

Deutsche Post: A Deutsche Post előzetes eredményközlése alapján a tavalyi negyedik negyedévben közel 2 milliárd eurót tehetett ki az EBIT. A cég egyes szegmenseinek eredményét a járványellenes korlátozások miatt megnövekvő kereslet is segítette. A prognózisokat pedig javították, 2021-ben EBIT-növekedést várnak, emellett a 2022-es, valamint a hosszú távú előrejelzést is megemelték. Az árfolyam tegnap 2,2 százalékot emelkedett.

Makroadatok: A legérdekesebb makroadat ma az Egyesült Államokból érkezhet, fény derül a decemberi inflációs számokra. A várakozás szerint enyhe emelkedéssel 1,3 százalék lehetett az éves pénzromlás üteme, míg a maginfláció 1,6 százalékon stagnálhatott. Az Eurózónában a novemberi ipari termelési adat lehet érdekes.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.