2020. november 18. 8:35

7 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Nem sokat mozdultak a főbb részvényindexek tegnap Európában és az USA-ban. Az S&P 500 fél százalékkal csökkent, de továbbra is 3600 dollár felett jár, a Nasdaq 100 pedig 0,3 százalékkal csökkent, így 12 ezer dollár közelében található az index. Európában a DAX index lényegében stagnált, a FTSE 100 1 százaléknál kisebb mértékben csökkent, a CAC 40 pedig 0,2 százalékkal emelkedett. A BUX szintén stagnált az OTP ugyanis lefelé, a Mol pedig felfelé húzta az indexet, míg a Richter és a Magyar Telekom stagnált.

Egyelőre a hétfői vakcinával kapcsolatos hírek okozta piaci rali kifulladt, és annak ellenére, hogy kedvező makroadatok érkeztek a japán exportról, az ázsiai piacok is vegyesen teljesítettek, és Európában is a határidős indexek alapján inkább enyhe mínuszban nyithatnak a piacok.

Makroadatok: Tegnap az amerikai októberi kiskereskedelmi adatok kissé elmaradtak a várakozásoktól, havi szinten csupán 0,3 százalékkal bővültek az értékesítések. Az ipari termelési adatok a vártnak nagyjából megfeleltek, havi alapon 1,1 százalékos bővülés látszódik, éves összevetésben pedig bő 5 százalékos a visszaesés. Ma délelőtt a végleges októberi inflációs adatok érkeznek az Eurózónából, délután pedig ingatlanpiaci adatokra figyelhetünk az USA-ból, valamint az EIA olajkészlet adataira.

Európai autóeladások: Októberben 7,1 százalékkal estek vissza az európai autóeladások a szeptemberi növekedés után. A koronavírus második hulláma és az egyre szigorúbb intézkedések negatívan hatottak az új autó regisztrációkra is. Az ACEA adatai szerint az 5 legnagyobb piacon egyaránt visszaesés volt megfigyelhető, ez Spanyolországban és Franciaországban volt a legjelentősebb. A Volkswagen Csoport és a PSA eladásai hozzávetőlegesen 7 és 5 százalékkal csökkentek októberben.

Wizz Air: Optimista a cég vezetése a versenyhelyzetet illetően, Váradi József vezérigazgató szerint a fapados légitársaság jobban reagálhat a versenytársaknál a járvány okozta kihívásokra, mondta el egy tegnapi konferencián. Az is elhangzott, hogy jelenleg a kapacitások 20 százalékával üzemelnek. Az árfolyam tegnap 1 százalékos mínuszban zárt, valamivel 44 font alatt.

MNB: Tegnap nem változtatott az irányadó kamatokon az MNB Monetáris Tanácsa, viszont a kamatdöntést követő közleményből kiderült, hogy a kötvényvásárlási program felülvizsgálatáról döntött az MNB. Az eddigi 1000 milliárd forintos állampapír-vásárlási kerethez már közel került a jegybank, így 2000 milliárd forintra emelték a következő mérföldkövet a felülvizsgálatnál. Emellett a jegybank megemelte az NHP Hajrá keretösszegét is 1000 milliárd forinttal.

Forint: Az EURHUF árfolyama megközelítette a 362-es szintet az euróval szemben, azonban a forint már a kamatdöntés előtt gyengült, és a jelentősen nem reagált azt követően. Ma reggel 361,8 környékén tartózkodik a forint az euróval szemben, míg a dollárral szemben 304,5-ig emelkedett az árfolyam.

Gyorsjelentések: Nagyrészt lezárult a gyorsjelentési szezon, néhány cég azonban később teszi közzé a negyedéves számait köztük a Target és a Nvidia is. Előbbi mai nap piacnyitás előtt fogja közzétenni a gyorsjelentését, az Nvidia számait pedig zárás után tudhatjuk meg.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.