2020. november 20. 8:36

7 fontos hír ma reggel

    

Piacok: Európában kisebb, 1 százalék alatti mínuszban zártak a főbb részvényindexek tegnap, az USA-ban azonban már emelkedéssel fejezték be a napot a részvénypiacok. Az S&P 500 0,4, a Nasdaq 100 pedig közel 1 százalékkal emelkedett. A 11 szektorból 9 emelkedett, ezúttal pedig ismét az energiaszektor vette át a vezetést bő másfél százalékos erősödéssel, a lemaradó pedig a közműszektor volt. Itthon a BUX index Európához igazodva kismértékben csökkent, a Richter kivételével minden nagypapír csökkenést mutatott. A határidős indexek a mai napon enyhe csökkenést mutatnak, főként az Egyesült Államokban, ahol a Fed további likviditásnyújtó lépéseit korlátoznák.

Fed: Vita bontakozott ki a Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és a Fed között, mivel a miniszter a sürgősségi hitelezési források felhasználását december 31-e után megszüntetné. Ez a lépés az eddig fel nem használt összeg esetleges használatát korlátozza, és ezzel a Fed képességét is az esetleges további likviditásnyújtásra. A pénzügyminiszter célja egyúttal az is volt, hogy a Fed által fel nem használt 455 milliárd dolláros összeget esetlegesen máshova lehessen átcsoportosítani. Nyilván a Fed pedig nem engedné, hogy korlátozzák az eszköztárát ilyen módon. Ez a piacon is enyhe bizonytalanságot okozhat, viszont az új kormányzat esetlegesen másként is dönthet.

Makroadatok: A vártnál valamivel több új heti munkanélküliségi segélykérelmet nyújtottak be az USA-ban, így az előző heti adathoz képest is növekedés látszódik. A Fed feldolgozóipari indexe szintén csökkenést mutat havi összevetésben, bár a vártnál így is jobb lett a 26,3 pontos érték. Ma délután az Eurózónából érkezik a fogyasztói bizalomindex novemberi adata, amire érdemes lehet figyelni.

EU költségvetés: A folytatótódó tárgyalások során egyelőre nem sikerült megállapodást elérni a következő évek EU-s költségvetéséről. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy folytatni kell a tárgyalásokat, és a megegyezés csak politikai akarat kérdése. Angela Merkel szerint is folytatni kell a tárgyalásokat, viszont kiemelte, nehéz lesz kompromisszumot találni a magyar és a lengyel kormánnyal.

Tesla: 500 dollár felett is járt tegnap a Tesla árfolyama, ezzel korábbi csúcsai közelében mozog a részvény. A keddi kitörés során visszatesztet lehetett látni, erről bővebben is írtunk szerdai elemzésünkben, ahol felhívtuk a figyelmet a pozitív technikai képre. Az S&P 500 indexbe való bekerülés is segíthet a részvénynek, továbbá nem hátrány az elektromos autógyártókkal szembeni pozitív hangulat sem.

Bitcoin: Remek formában van ma reggelre a Bitcoin árfolyama, és már 18000 dollár felett jár, folytatva az elmúlt napok nagy menetelését. A következő megálló 20000 dollár környékén lehet, ami lélektanilag is fontos, illetve 2017 végén is ez jelentette a megállót. Augusztus elején már felhívtuk ügyfeleink figyelmét az izgalmas technikai képre, akkor 12000 dollár körül volt az árfolyam.

Gilead: A WHO legújabb javaslata szerint nem tanácsolja az orvosoknak a Gilead remdesivir nevű gyógyszerének használatát a koronavírus kezelésére. Mindezt azután, hogy az amerikai hatóságok engedélyezték a gyógyszert.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.