KBC Equitas
2020. október 16. 8:41

7 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Európában tegnap elromlott a hangulat, a piacok és a főbb részvényindexek jelentősebb mínuszban zártak. A befektetők figyelme egyrészt a Brexittel kapcsolatos tárgyalásokra irányult, másrészt a koronavírus európai terjedése is időről-időre negatívan befolyásolja a piaci hangulatot. Az Egyesült Államokban pedig leginkább a fiskális stimulusról szóló csomag elfogadására várna a piac, azonban tovább húzódnak a tárgyalások. Az amerikai indexek tegnap enyhébb mínuszban zártak, az európai határidős indexek alapján pedig ismét kis pluszban indulhat a pénteki kereskedés.

Brexit: Angela Merkel a tegnap kezdődött uniós csúcstalálkozó első napját követően arról beszélt, hogy mind az EU-nak, mind az Egyesült Királyságnak kompromisszumokat kell kötnie annak érdekében, hogy létrejöjjön minden kérdésben a megállapodás. Tegnap sikerült elfogadnia az Európai Tanácsnak egy zárónyilatkozatot, amelyben bizonyos kérdésekben már látszik az előrelépés, azonban például a versenyfeltételek és a halászat kérdése még mindig nincs tisztázva, amelyek szintén fontos részét képeznék a teljeskörű megállapodásnak.

Elnökválasztás: Donald Trump és Joe Biden tegnap este párhuzamos interjút adott az NBC és az ABC televíziós társaságok szervezésével. A felmerülő témák közül a leghangsúlyosabb a járványkezelés volt, amelyben Biden ismét bírálta a jelenlegi elnököt, míg Trump igyekezett védeni az álláspontját, hogy mindent megfelelően a járványügyi szakemberek tanácsai alapján cselekedett. Trumpot az interjú során kérdeztek az eltitkolt adóbevallásáról, viszont Biden interjújában nem került szóba a héten nyilvánosságra hozott ukrajnai esetleges korrupciós ügy.

Koronavírus: A koronajárvány a harmadik negyedévben is súlyosan érintette a turizmust, mutatta meg tegnapelőtt a United Airlines jelentése, azonban már kedvezőbb volt a helyzet mint a második negyedévben. Az egyre több országban is szigorodó korlátozások pedig továbbra sem tesznek jót az utazási kedvnek. A Financial Times birtokába jutott WHO jelentés alapján a Remdesivir és 3 másik potenciális gyógyszer nem tűnt hatékonynak a kórházi kezelések során. A Remdesivirt kifejlesztő Gilead szerint a teszt nem volt tudományosan megalapozott.

Olaj: A jelentések szerint folyamatosan emelkedik a líbiai olajexport, ahol korábban a polgárháború miatt állt le a kitermelés. A Bloomberg szerint jelenleg már napi félmillió hordó olaj lehet a kibocsátás, így növekszik a kínálat a globális olajpiacon. Emellett a fokozódó járvány és az erősödő dollár sem tesz jót a hangulatnak, a WTI és a Brent is 1 százaléknál nagyobb mínuszban áll ma reggel.

Autóipar: Meglepetésre szeptemberben 1,1 százalékkal emelkedett az európai újautó regisztrációk száma, ez az első éves növekedés az idei évben. Olaszországban és Németországban is növekedés volt tapasztalható, azonban Franciaországban és Spanyolországban még mindig csökkenés látszódik. A járvány nagyon súlyosan érinti azonban az egész szektort, eddig az idei évet nézve 29 százalékos a csökkenés Európában. A Daimler tegnap egyébként előzetes harmadik negyedéves számokat közölt, amelyek alapján a várkozáson felüli 3,1 milliárd eurós EBIT-et érhetett el, amely az egész szektor szempontjából kedvező meglepetés.

Rába: Egy szingapúri vállalattal közösen hadiipari gyártásba fog a Rába a magyar külügyminiszter bejelentése szerint. A hazai cég futóművek beszállításában lehet érintett, de a későbbiekben komplett harckocsik legyártására is Magyarországon kerülhet sor. A Portfolio szerint a szingapúri partnercég az ST Engineering lehet. A Rába árfolyama napközben 15 százalékot is emelkedett, végül pedig 865 forinton zárt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.