KBC Equitas
2020. október 15. 8:33

7 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Elfogyott a lendület a hét közepére a tőzsdéken, az európai piacokon mérsékelt elmozdulásokat láthattunk, míg az Egyesült Államokban enyhe mínuszban zártak az indexek. A hangulatot leginkább az elhúzódó vita a gazdasági stimulusról, valamint a vegyes banki gyorsjelentések befolyásolták. A hazai tőzsde jól tartotta magát és fél százalékos pluszban zárt, viszont a BUX index az elmúlt napokban nem nagyon tudott mozdulni a 33500-as szintről.

A mai napon a gyorsjelentések mellett leginkább a Brexittel kapcsolatos hírekre figyelhetnek a befektetők. Emellett egyre csökken az esélye, hogy a választások előtt megszületik a döntés az amerikai gazdasági stimulusról, ez pedig negatív hatást gyakorolhat a piacokra. A ma reggeli határidős árfolyamok alapján is csökkenés látszik a vezető részvényindexeknél.

Brexit: A napokban születhet döntés Boris Johnson és a brit kormány részéről, hogy hogyan folytatja tovább a kereskedelmi tárgyalásokat az EU-val. A ma kezdődő EU-s ülés tehát kulcsfontosságú lesz a Brexit ügyében. A sajtóértesülések alapján mindkét fél inkább október végét tekinti határidőnek, és a Times információi alapján a következő két héten belül sor kerülhet részleges megállapodásra bizonyos kereskedelmi kérdésekben.

Elnökválasztás: Az elnökválasztási kampány hajrájához közeledve érdekes sztorit hozott nyilvánosságra a New York Post Joe Biden fiáról és ukrajnai kapcsolatairól egy energetikai cégben. A New York Post által közölt e-mailekből kiderül, hogy Joe Bident korábban fia bemutatta a Burisma nevű energetikai cég vezetőinek, valamint felmerül a gyanú, hogy a vállalat korrupciós ügyeit vizsgáló ügyészre történt-e nyomásgyakorlás. Természetesen Biden kampánya egyértelműen elutasítja a vádakat, illetve, hogy bármilyen kapcsolata lett volna Bidennek a Burismával. Donald Trump pedig Iowában reagált az eseményekre, és korruptnak nevezte Bident. A kampányban a közvéleménykutatások alapján még mindig jelentős Biden előnye Trumppal szemben, de az elmúlt napokban pár ponttal csökkent Biden előnye a RealClearPolitics adatai alapján.

USA munkaerőpiac: Ma délután érkeznek a heti munkaerőpiaci statisztikák az Egyesült Államokból. A munkanélküli segélykérelmek számában a korábbi 840 ezres adathoz képest 15 ezerrel kevesebb kérelemre számítanak az elemzők, míg a folytatódó kérelmek számában 400 ezer körüli lehet a csökkenés.

Olaj: Az API adatai szerint az elmúlt héten 5,42 millió hordóval csökkentek az amerikai olajkészletek, amely augusztus óta a legnagyobb visszaesés lenne, amennyiben az EIA jelentése is megerősíti az adatot. Emellett a gázkészletek szintén csökkentek. Tegnap az olajár enyhén emelkedni tudott, ma reggelre a Brent 43 dollár fölé, míg a WTI 41 dollár környékére emelkedett.

Forint: A mai napon ismét sor kerül a hetente tartandó egyhetes betéti eszköz tenderére, amelyen korábban az MNB 15 bázisponttal megemelte a kamatszintet 75 bázispontra. A lépés a rövid oldali kamatszintekben enyhe emelkedést hozott, a 3 hónapos BUBOR is 77 bázispontig emelkedett. A forint árfolyama a betéti kamatláb emelésére enyhe erősödéssel reagált, de a napokban ismét gyengülni kezdett, és a mai reggelen is 363,5 körül jár az euróval szemben.

Goldman Sachs, Wells Fargo: Folytatódtak a banki jelentések szerdán is, amelyek alapján egyfajta kettősség látszódik az amerikai banki bevételekben. A befektetési banki tevékenységek továbbra is erősek maradtak, ez pedig a Goldman Sachs negyedéves eredményét javította, míg a Wells Fargo-nál a hitelezési tevékenységből származó bevételek visszaesése látható, valamint a tavalyi évhez képest a profit feleződése. A különbség a két bank részvényárfolyamában is látszik, míg a Goldman a márciusi mélypontok után már feljebb jár, addig a Wells Fargo részvénye márciushoz képest alacsonyabb szintre került. Tegnap a Goldman Sachs részvénye enyhe pluszban tudott zárni, míg a Wells Fargo 6 százalékkal esett. Mai nap a Morgan Stanley gyorsjelentésére figyelhetnek a befektetők a pénzügyi szektorból.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.