KBC Equitas
2020. szeptember 17. 8:31

8 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Mínuszban zártak tegnap az amerikai részvényindexek, az S&P 500 fél, a Nasdaq 100 pedig 1,7 százalékkal került lejjebb. Pozitívum, hogy a Russel 2000 ezzel szemben majdnem 1 százalékos pluszban zárt. Európában a DAX index és a Stoxx Europe 600 is kisebb pluszban tudott zárni, ezzel szemben a BUX index 0,3 százalékos mínuszával lemaradó volt, amit az OTP 2 százalékos csökkenése húzott le. Ma reggel határidős indexek alapján mínuszok jöhetnek, a DAX és az amerikai indexek is 1 százalék feletti mínuszokat mutatnak.

Fed: Tegnap az amerikai jegybank azt jelezte, hogy a következő három évben a mostani 0 közeli szinteken maradhat az alapkamat, hogy segítse a gazdasági helyreállást. Egészen addig támogató maradna a jegybank, amíg az átlagos infláció eléri a 2 százalékot. Az új átlagos inflációs cél azt jelenti, hogy a következő években 2 százalék fölé is emelkedhet az infláció, mivel az elmúlt években rendre elmaradt ettől a céltól a fogyasztói javak drágulása. A sajtótájékoztatón sokan kérdezték Powell-t, hogy pontosan, számszerűen mi a cél, hány év alatt érhetné el ezt az átlagos célt az infláció, a jegybankelnök azonban rendre hárította a kérdéseket, jelezve, hogy a jegybank inkább a rugalmasságát őrizné meg, és nem kíván konkrét célokat meghatározni.

A Fed gazdasági előrejelzése: Powell azt is elmondta, hogy a gazdasági helyreállás a vártnál gyorsabban alakult idáig, azonban még mindig jelentősen elmarad a gazdasági aktivitás a vírus előtti szintektől. A jegybank a korábbi 6,5 százalékos GDP-csökkenés helyett, jelenleg 3,7 százalékos zsugorodást vár 2020-ra, valamint a munkanélküliségi ráta 9,3 helyett 7,6 százalékos lehet év végére a jegybank szerint.

Dollár, kötvényhozamok: A dollárindex (DXY) nem reagált érdemben a Fed bejelentéseire, és mozdulatlanul zárta a napot, a 10 éves dollár kötvényhozam pedig kisebb emelkedés után 69 bázisponton állt meg a nap végén. A 10 éves reálhozam se mozdult, továbbra is a mínusz 1 százalékos szintnél tartózkodik a tegnapi adatok alapján. Ma reggelre azonban mozgásnak indult a dollár, a DXY dollárindex folytatja a felfelé korrekciót a hónapok óta tartó csökkenése után. Az EURUSD árfolyama 1,176-nál jár ma reggel, az USDHUF pedig a 306-os szintet közelíti.

Nemesfémek, Bitcoin: Az arany és az ezüst is kisebb pluszban zárta a tegnapi napot, ma reggelre azonban gyengülés látható. Az arany 1944, az ezüst pedig és 26,8 dollárnál jár. A bányarészvények is kisebb pluszban zárták a tegnapi napot, mind a GDX (G2X) ETF, mind a junior bányákat tömörítő GDXJ (G2XJ) ETF emelkedni tudott, így pedig az utóbbi 2 hétben erős teljesítményt mutatott a szektor a már másfél hónapja tartó konszolidáció után. Egy komolyabb emelkedés megindulásához a nemesfémek és a bányarészvények együttes jó teljesítménye lehet szükséges. Közben a Bitcoin is sikeresen tesztelte a 10 000 dolláros szintet, amely alól július végén tört ki, jelenleg pedig már a 11 000 dollárt közelíti az árfolyam.

Vakcina: Donald Trump a CDC egészségügyi szervezet nyilatkozatának ellentmondva továbbra is októberre várja a koronavírus-vakcina széleskörű alkalmazását. Robert Redfield, a CDC vezetője csak 2021 tavaszára várná a vakcinákat.

Makroadatok: Augusztusan 19 százalékkal estek vissza az új autó regisztrációk éves alapon az EU-ban, ami a júliusi 5,7 százalékos visszaesést követően jelentős romlás. Ma délelőtt az Eurózónából még inflációs adatok érkeznek, a várakozások pedig 0,2 százalékos deflációról szólnak augusztusra vonatkozóan, míg a maginfláció 0,4 százalék lehetett a várakozások szerint. Délután az USA-ból érkeznek a heti munkaerő-piaci statisztikák, az augusztusi ingatlanpiaci adatok, valamint a Philadelphia Fed feldolgozóipari indexének szeptemberi értéke is.

Raiffeisen: A tegnapi napon elérte a Raiffeisen árfolyama a kereskedési ötletünkben meghatározott stop-loss szintet, 14,4 eurónál, így kereskedési ötletünk lezárásra került. Ezzel ötletünk valamivel több, mint 7 százalékos mínuszban zárt. A bankcsoport tegnapi közleményében pedig jelezte, hogy idén már nem várható osztalékfizetés.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.