KBC Equitas
2020. július 21. 8:35

7 fontos hír ma reggel

  

EU-csúcs: Ma reggelre létrejött a megállapodás az európai uniós helyreállítási alapról és a 2021-2027-es időszak keretköltségvetéséről. Az alku értelmében a hétéves költségvetés 1074 milliárd eurós lesz, a helyreállítási csomag pedig 750 milliárd eurós összesen, amelyből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 360 milliárd euró pedig alacsony kamatozású hitel. A helyreállítási csomag egyik legnagyobb kedvezményezettje Olaszország lehet, a Bloomberg szerint 82 milliárd eurós támogatást és 127 milliárd eurós hitelt kaphat az alapból. A tagállami vezetők megállapodása után az alkut még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.

Kamatdöntés: Ma délután tartja kamatdöntő ülését az MNB monetáris tanácsa, az elemzői várakozások szerint pedig újabb 15 bázispontos csökkentés jöhet az előző után. Az irányadó ráta ezzel 0,6 százalékra csökkenhet, ugyanakkor a fő kérdés az, hogy ennyiben megáll-e a folyamat, vagy kell-e további vágásokra készülni. A forint árfolyama egyelőre 352-354 között mozog az euróval szemben az utóbbi napokban.

Koronavírus: Biztató hírek érkeztek tegnap a koronavírussal kapcsolatban, a legsúlyosabban fertőzött amerikai államok közül Florida, Kalifornia és Arizona is lassulást jelentett az új napi fertőzöttek számában, New York városa pedig tovább tudott lazítani a korlátozásokon. Az új esetszámok azonban még mindig nagyon magasak. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett koronavírus-vakcina biztató eredményeket mutatott a tesztelés korai fázisában. Az AstraZeneca részvénye napközben új csúcsra tört, azonban nap végére elfogyott a lendület és csak mérsékeltebb 0,7 százalékos pluszban zárt az árfolyam. A Pfizer és a BioNTech is ígéretes eredményekről számolt be a korai tesztfázisban levő vakcinájával kapcsolatban. A Pfizer részvényárfolyama 4,8 százalékkal emelkedett, míg a BioNTech árfolyama is megugrott a bejelentésre, míg a Moderna árfolyama a versenytársak kedvező eredményei miatt közel 13 százalékkal esett.

Nemzetközi piacok: Vegyesen indult a hét a fejlett részvénypiacokon, azonban a pozitív hírek a lehetséges vakcinával kapcsolatban fokozták a befektetői optimizmust. Főleg a technológiai szektor volt erős, Amerikában a Nasdaq 2,5 százalékkal emelkedett, a Dow Jones stagnált, az S&P 500 0,8 százalékkal javult. Európában a londoni tőzsde kivételével szintén jól teljesítettek a fontosabb börzeindexek. Az EU-s megállapodás után ma reggel is pozitív a hangulat, a DAX 1 százalékos pluszban nyithat.

Magyar piac: Alacsony forgalom mellett zajlott a kereskedés tegnap a budapesti tőzsdén. A BUX alig mozdult el, 0,1 százalékkal csökkent, ezzel pedig alulteljesítő volt. A nagyok közül a Magyar Telekom teljesített a legjobban 2 százalékos emelkedéssel, a Mol viszont 1,4 százalékkal visszaesett. A kispapírok közül kiemelkedett a CIG Pannónia 7,8 százalékos, valamint az Autowallis 8,5 százalékos plusszal.

Gyorsjelentések: Tegnap zárás után jelentett az IBM, amelynél a második negyedéves bevétel 5,4 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, azonban így is felülmúlták a várakozásokat bevétel- és profitsoron is. Különösen pozitív a felhő szegmens erős teljesítménye, amelynek bevétele 30 százalékkal emelkedett. A zárás utáni kereskedésben a részvény árfolyama 4,7 százalékkal ugrott meg. Első európai nagybankként reggel a UBS is közzétette számait, a nettó profit soron 1,23 milliárd dollárt realizáltak, amellyel verték a várakozásokat. Céltartalékként 272 millió dollárt képeztek. A Novartis szintén ma reggel jelentett, a svájci gyógyszercég főbb számai azonban enyhén alulmúlták a várakozásokat, és az előrejelzés is csak mérsékelt lett. Ma délután a Coca-Cola, a Comerica, a Philip Morris és a Lockheed Martin gyorsjelentése lehet érdekes.

Ezüst: Jól teljesített az elmúlt hetekben az ezüst, és tegnap is kifejezetten erős volt a nemesfém. Az árfolyam közel 5 százalékot emelkedett egy nap alatt, és 2016 óta nem látott magasságokba került. A technikai kép egyre jobban néz ki, tegnap frissítettük is kereskedési ötletünket.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.