KBC Equitas
2020. július 15. 8:41

8 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Európában tegnap kevésbé volt jó a hangulat a piacokon, a vezető részvényindexek egyaránt mínuszban zártak, viszont az Egyesült Államokban a kereskedés végére már emelkedni tudtak az indexek. A Dow Jones több mint 2 százalékkal emelkedett, amely a vártnál kedvezőbb banki jelentéseknek is köszönhető, de az S&P 500 és a Nasdaq is egy százalék körüli pluszban zárt. A ma reggeli határidős indexeknél ismét emelkedés látszik az európai piacon is, amely a Moderna koronavírus-vakcinájával kapcsolatos bejelentésnek is köszönhető, így az indexeknél egy százalék feletti plusz látható.

Moderna: Biztató fejleményekről számolt be a Moderna a New England Journal of Medicine-ben megjelent kutatásáról a klinikai fázisban levő koronavírus vakcinájával kapcsolatban. A tesztben részt vevő 45 páciensnél a vakcina hatására beindult az antitest-termelés, amely további optimizmussal kecsegtet a következő fázisú tesztek előtt. A Moderna részvénye a zárás után 16 százalékkal emelkedett a bejelentésre.

Banki gyorsjelentések: Megkezdődött a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, amelyet a nagyobb vállalatok közül a bankok nyitottak meg. Tegnap a JP Morgan, Citigroup és a Wells Fargo is közzétette a második negyedéves eredményeit, és a három bank közül a Wells Fargo kivételével a vártnál kevésbé gyenge eredményekről számoltak be a bankok. A JP Morgan és a Citi kedvezőbb teljesítménye, a rendkívül jó kötvény és részvénykereskedési bevételeknek köszönhető, ez pedig a Goldman Sachs és a Morgan Stanley közelgő gyorsjelentéseire nézve is optimizmusra adhat okot. A nagyobb bankok közül mai napon piacnyitás előtt teszi közzé gyorsjelentését a Goldman Sachs.

Inflációs adatok: Továbbra is a nulla közeli szinten maradt az infláció az Egyesült Államokban, a tegnap közzétett CPI mutató szerint 0,6 százalékkal emelkedtek az árak júniusban az egy évvel korábbi szinthez képest. Hasonló képet mutattak az európai inflációs adatok, Németországban júniusban 0,8 százalékos volt az infláció mértéke, amely megfelelt a várakozásoknak.

ZEW index: A német ZEW index viszont az előző hónap enyhe javulása után ismét inkább pesszimizmusról árulkodott, mind a jelenlegi gazdasági helyzetre vonatkozó mutató, mind a várakozásokat tükröző mutató gyengébb lett az előzetes várakozásknál.

Olaj: Ma egyeztetnek az OPEC+ képviselői a következő hónapok kitermelésével kapcsolatban. A korábbi megállapodás szerint a jelenleg érvényben lévő napi 9,7 millió hordós csökkentésről 7,7 millió hordósra mérséklődne a termelés visszafogása augusztustól. Azonban a kommentek szerint a szervezet arra kérheti az eddigi megállapodást nem teljes mértékben betartó tagokat, hogy kompenzálják az eddigi többletüket. Ez a javaslat elsősorban Irakot és Nigériát érintheti, amelyek ha nagyobb visszafogást vállalnak, akkor továbbra is 7,7 millió hordó fölött maradhatna a napi kitermeléscsökkentés. Az olajpiacon a tegnap reggeli lokális mélypont után feljavult a hangulat, a WTI is visszatért a 40 dollár feletti szintekre.

Delta Airlines: Tegnap délután tette közzé a második negyedéves jelentését a Delta Airlines, amely az egyik első a szektorból, így szélesebb körben is tanulságos lehet. A számok nem voltak túl pozitívak, a bevétel 91 százalékkal csökkent éves szinten. Az adózás előtti eredmény pedig az elemzői várakozásoknál is rosszabbat, 3,9 milliárd dolláros veszteséget mutatott. Egy év alatt a nettó hitelállomány is 49 százalékkal emelkedett. Bár több járatot töröltek, és sok gépet parkolópályára helyeztek, a személyszállítás kihasználtsága így is rendkívül alacsony volt, 36 százalékos a tavaly ilyenkori 88 százalék után. A Delta menedzsmentje szerint még több mint két év kell a szektornak a fenntartható normalizálódáshoz. Tegnap a részvény árfolyama 2,7 százalékot csökkent.

Forint: A hétfő délután megindult gyengülés tegnapra megállt a hazai devizánál, 355 és 355,8 között ingadozott az EURHUF. Ma reggelre pedig újra erősödés tapasztalható, a forint 354,5-ön áll az euróval szemben. A dollárral szemben is kéthetes csúcsot tesztelhet a forint, az USDHUF ma reggelre 310,8-ra csökkent.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.