KBC Equitas
2020. június 26. 8:33

7 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Tegnap napon belül nem volt egyértelmű az irány, Európában délelőtt még mínuszban nyitottak az indexek, azonban a zárásra már a főbb nyugat-európai részvényindexek pluszban tudtak zárni. A hangulat a tengerentúlon is inkább optimista volt, a bankszektor vezetésével a főbb indexek emelkedéssel zártak, a magyar tőzsde viszont alulteljesítő volt fél százalékos mínusszal. A bankszektor kiemelkedő teljesítménye a banki szabályozások enyhítésének volt köszönhető, azonban a Fed zárás után bejelentette, hogy korlátozza az osztalékfizetéseket és részvény visszavásárlásokat, amely már kevésbé kedvező a részvényeknek.

Az európai piacokon ma reggel is optimista hangulatban indulhat a kereskedés, a DAX határidős indexe 0,6 százalékos pluszban tartózkodik.

Koronavírus: Nem lassult a járvány terjedése az Egyesült Államokban, sőt tegnap új napi csúcsra ugrott az új esetek száma. Ez továbbra is aggodalomra adhat okot a folyamatban levő gazdasági újranyitással kapcsolatban. Továbbra is néhány államban súlyos a helyzet, ahol az újranyitások szüneteltetésére kerülhet sor.

Olaj: Enyhén emelkedett az olajár, miután Oroszország bejelentette, hogy csökkenti az Ural típusú kőolaj exportját, ezzel pedig az évtized legalacsonyabb szintjére kerülhet a havi export. A bejelentésre a WTI és a Brent árfolyama is erősödött, előbbi 39 dollár, utóbbi pedig 41 dollár fölé. A Brent és az Ural típusú olaj közötti különbség pedig 2 dollárra emelkedett az Ural javára.

MNB: Virág Barnabás szerint júliusban még az MNB-nek maradt tere egy 15 bázispontos kamatcsökkentésre, azonban a jegybank nem szeretne kamatcsökkentési ciklusba kezdeni és elérni a nulla kamatszintet, ezzel Virág szerint nem fog ugyanarra az útra lépni, mint a régiós jegybankok. A forint a kamatcsökkentés hírére gyengüléssel reagált, azonban a várható további lazítás bejelentése további forintgyengítő hatás lehet. A ma reggeli órákban az EURHUF árfolyama 354 közelében tartózkodik.

Inflációs jelentés: Az MNB frissített gazdasági előrejelzésében idén 0,3 és 2 százalék közötti gazdasági növekedésre számítanak, míg 2021-ben 3,8-5,1, valamint 3,5-3,7 százalék között alakulhat a GDP-növekedés. Az infláció pedig tartósan 3 százalék körül maradhat 2022-ig.

Magyar Telekom: Tegnap lezárult a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, amelyen a teljes keretösszeget kimerítette a cég, és 396,59 forintos átlagáron vásárolt vissza részvényeket. A legmagasabb árszint pedig 400 forint volt.

Wirecard: Tegnap délelőtt felfüggesztették a Wirecard részvényeivel a kereskedést, mivel a vállalat bejelentette, hogy csődeljárást kezdeményez. A kereskedés újraindulása után 2,5 euró körül nyitott az árfolyam, amely napon belül több mint 70 százalékos zuhanást jelent, és várhatóan a mai napon is 3 euró alatt nyithat a részvény. A cég most a magas eladósodottsággal és a fizetésképtelenséggel küzd, korábbi ügyfelei sorra hagyják el a vállalatot, több elemzőház felfüggesztette a részvény követését, és a Moody’s sem ad ki hitelminősítést a társaságra.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.