KBC Equitas
2020. június 22. 8:35

7 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Pénteken kis pluszban zártak az európai tőzsdeindexek, Amerikában azonban zárásra mínuszba fordultak a piacok, és a Nasdaq stagnálását leszámítva 0,5-1 százalék közötti mínuszok alakultak ki. Ma reggel Ázsiában vegyes a kép, kisebb elmozdulások láthatók csak az indexekben. A határidős DAX index nyitás előtt 1 százalékos mínuszban található.

Koronavírus: Tovább folytatódik a koronavírus terjedése, melynek világszerte már 9 millió fertőzöttje és 470 ezer halottja van. Tegnap újabb rekordszámú esetet jelentett a WHO, 24 óra alatt 183 ezer új fertőzöttet jelentettek világszerte, melyből 55 ezret Brazíliában, 37 ezret pedig az USA-ban regisztráltak. Mexikóban a pozitív tesztek aránya 50 százalék fölé emelkedett a hétvégén. Az Apple még pénteken bejelentette, hogy újra bezárja néhány amerikai üzletét a növekvő esetszámok miatt.

Hongkong: Megjelentek az első részletek Peking nemzetbiztonsági törvényéről, ami lehetővé tenné bizonyos esetekben, hogy Kína felülbírálja a hongkongi független igazságszolgáltatást. Emellett az is kiderült, hogy egy új rendőri egységet is felállítana Kína Hongkong városában. A lépés sokak szerint a fiatalok tömeges elvándorlásához vezethet, Anglia például 3 millió hongkonginak nyújthat menedéket a május végi bejelentésük alapján. A hongkongi tőzsdeindex ma fél százalékos mínuszban jár.

Makroadatok: Ma délután a Chicago Fed nemzeti aktivitási indexére figyelhet a piac, ami a májusi helyzetről adhat további részleteket. Az Eurózónából pedig a fogyasztói bizalomindex júniusi értékének előzetes adata érkezik délután, ami már egy frissebb állapotot fog tükrözni a keresletről. Magyar szempontból a hét legfontosabb eseménye az MNB keddi kamatdöntő ülése lesz, valamint kiemelt figyelem kísérheti a jegybank júniusi inflációs jelentését is. A külföldi makrodatok közül a héten az előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzser indexekre figyelhetünk holnap, valamint az IMF szerdán teszik közzé a frissített globális gazdasági előrejelzését.

GKI: Továbbra is pesszimizmus tükröződik a GKI magyar gazdaságra vonatkozó konjunktúraindexében, azonban a javulás már jelentős az áprilisi mélypontokhoz képest. Júniusban az üzleti bizalmi index 8,3 ponttal mínusz 16,2 pontra emelkedett, míg a fogyasztói bizalmi index 5,7 ponttal magasabban, 32,8 ponton áll. A konjunktúraindex összességében 7,6 ponttal mínusz 20, 5 pontra tudott emelkedni, ezzel pedig a visszaesés 44 százalékát dolgozta le.

Wirecard: Nem tudta péntekig benyújtani a 2019-es beszámolóját a Wirecard, valamint ma hajnalban közölte a társaság, hogy az első negyedéves előzetes bevételi és EBITDA adatokat sem fogja tudni közzétenni időben. A lépésre azután került sor, hogy a társaság könyvvizsgálója nem talált megfelelő bizonyítékot arra, hogy valóban minden pénzeszköze megvan-e (1,9 milliárd euró körüli összeg hiányzik). A Wirecard ma reggeli tájékoztatása szerint az eszközök valószínűleg nincsenek meg a banki számlákon, ez pedig tovább súlyosbíthatja a helyzetet. A vállalat részvényárfolyama több mint 50 százalékos mínuszban nyithat, és 3 nap alatt a 100 eurós szintről 15 euró közelébe szakadt az árfolyam. A részvény zuhanása természetesen a DAX indexre is jelentős hatással van, miközben a többi részvénynél csak enyhe mínuszok várhatók.

Lufthansa: Korántsem biztos, hogy a Lufthansa igazgatósága támogatni fogja a német állami mentőcsomagot, mivel ahhoz a vezetőségnek kétharmados többséggel kell megszavaznia a csomagot. A Bloomberg értesülései szerint a légitársaság vezérigazgatója is bizonytalan, hogy elfogadják-e többséggel a mentőcsomagot. Ez újabb negatív hatás lehet a részvényre nézve, az árfolyam pedig várhatóan komoly mínuszban nyithat.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.