KBC Equitas
2020. június 19. 8:26

7 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Pesszimista volt tegnap a hangulat Európában, a fontosabb börzeindexek, fél és 1 százalék közötti mértékben csökkentek, a trendbe pedig beleilleszkedett a BUX is 0,7 százalékos gyengüléssel. Az amerikai indexek már egy fokkal jobban fejezték be a napot, az S&P 500 és a Nasdaq enyhén emelkedni tudott, a Dow Jones pedig csak mérsékelten csökkent. A turizmus szektor Európában és Észak-Amerikában is felülteljesítő volt, emellett az amerikai piacon kiemelkedett az olajszektor is. Ma reggel az ázsiai indexek pluszban állnak, illetve a DAX is enyhe emelkedéssel kezdhet a határidős index alapján.

Munkaerőpiac: 1,5 millió új munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be a múlt héten az Egyesült Államokban. Ezzel folytatódott a csökkenő trend, de csak minimálisan, az elemzők ennél nagyobb csökkenésben bizakodtak, így az adat egyértelmű csalódás. Eközben a tartós munkanélküliek száma 20,5 millió fő volt, ami 62 ezer fős csökkenést mutat.

Olaj: Jó a hangulat az olajpiacon, a Brent árfolyama már a 42 dollárt, a WTI pedig a 39,5 dollárt közelíti. A piaci szereplők a kereslet növekedésében bizakodhatnak, illetve pozitívumot jelentett, hogy Irak bejelentette, hogy júniusban teljesen meg fognak felelni az OPEC+ megállapodás rájuk eső részének. A közel-keleti ország májusban még túltermelt, azonban annak kompenzálásáról is sikerült megállapodni.

Koronavírus: Továbbra is a járvány második hulláma miatt aggódnak a piacok, habár érkeztek pozitív hírek is. Kínai kommentek szerint a friss pekingi járványkitörés kontroll alá került, a napi új esetszámok már csökkenést mutatnak. Eközben az Egyesült Államokban a déli államokban újra felgyorsuló fertőzés okoz aggodalmat, és országos szinten a napi új esetszám továbbra is 20 ezer fölött van.

Wirecard: Tegnap már negyedszerre halasztotta el a Wirecard az éves beszámolójának közzétételét. A menedzsment szerint vannak arra utaló jelek, hogy a vállalat mérlegében hamis tételek is szerepelnek, amelynek összértéke 1,9 milliárd euró lehet, ezek tisztázására pedig több időre is szükség lehet. További probléma, hogy amennyiben ma sem teszik közzé a beszámolót, akkor a partnerbankok közel 2 milliárd eurónyi hitelt mondhatnak fel. Tegnap az árfolyam 62 százalékot esett.

618: Tegnap zajlott a 618, vagyis a június 18-ai vásárlási fesztivál Kínában, amely a november 11 (szinglik napja) mellett a másik hasonló nagy esemény az évben. Az Alibaba és a JD.com tegnap együttesen 136,5 milliárd dollár értékű forgalmat realizált a platformjain, amely rekordot jelent külön-külön is, és a kínai kiskereskedelem járvány utáni fellendülését mutatja.

Mol, Richter: A BÉT közleménye szerint tegnap lezárult a tranzakció, és az MNV kezelésében lévő részvények a Tihanyi Alapítványhoz kerültek át. A magyar állam részesedése a Molban és a Richterben egyaránt 15 százalékra csökkent, míg a Tihanyi Alapítvány mindkét társaságban 10 százaléknyi részvénypakkot kapott.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.