KBC Equitas
2020. június 17. 8:29

7 fontos hír ma reggel

  

Piacok: A Fed bejelentése után, mely szerint vállalati kötvényeket is fognak vásárolni, kitartott a jó hangulat a piacon, és tegnap erőteljes rali bontakozott ki az európai és az amerikai piacokon. Európában a DAX index több mint 3 százalékkal tudott erősödni a szektorok közül pedig az egészségügy, ipari és technológiai részvények teljesítettek a legjobban, a Stoxx 600 index szektorait nézve viszont a telekommunikációs, pénzügyi, és energiaszektor is felülteljesítő volt az emelkedésben.

Hasonlóan jó volt a részvényindexek teljesítménye az Egyesült Államokban is, a Nasdaq elmúlt 5 napos teljesítménye már ismét pozitív előjelűre változott, de a tegnapi 2 százalék körüli emelkedéssel a múlt heti esés nagyobb részét az S&P 500 és a Dow Jones is ledolgozta.

A határidős indexeknél azonban ma reggelre az erősödés megállása látszódik, amelyben közrejátszhatnak az ázsiai geopolitikai feszültségek is, ezzel együtt pedig az ázsiai indexek gyengébb teljesítménye. Egyelőre az európai indexek a tegnapi záróértékük körül ingadoznak, inkább enyhe mínuszban.

Geopolitikai feszültségek: Több helyen is nőtt az országok közötti feszültség az elmúlt napokban Ázsiában. Az indiai-kínai határon fokozódott az évtizedek óta húzódó határkonfliktus, tegnapi jelentések szerint 20 indiai katona is meghalt a villongásban, illetve számos sérülés történt mindkét oldalon. A fennálló konfliktus ellenére 1975 óta nem történt haláleset, úgyhogy az incidens meglehetősen súlyosnak számít, de szakértők szerint a helyzet tovább durvulása azért nem valószínű. Közben Észak- és Dél-Korea között is tovább fokozódott a feszültség, Észak-Korea felrobbantotta a határon található, Dél-Koreával közös összekötő irodát, illetve katonai lépésekkel is fenyegetőztek. Az északiak korábban a Dél-Korea felől a lakossághoz eljuttatott röplapok miatt dühödtek föl.

BUX: Jól teljesített a BUX index tegnap, a kedvező hangulatban a magyar részvényindex 38000 pont fölé tudott emelkedni, amely leginkább az OTP 3 százalék feletti erősödésének köszönhető. Erős volt a Richter részvénye is, amely 1,8 százalékos pluszban zárt, és a Mol is erősödni tudott, a részvényre pedig tegnap kereskedési ötletet is megfogalmaztunk. Fél százalékos plusszal pedig a Magyar Telekom és az Opus árfolyama is tudott emelkedni.

Globális kilátások: Vegyes vélemények érkeznek a globális gazdaság várható alakulásáról, a Morgan Stanley inkább optimista az ázsiai gazdasági növekedéssel kapcsolatban, mivel az elemzőház véleménye szerint a koronavírus-járvány egy esetleges második hulláma esetén is jobban kezelhető lesz a helyzet a korábbi tapasztalatok alapján. Az IMF viszont pesszimista üzenetet fogalmazott meg a közelgő júniusi gazdasági előrejelzése előtt, mely szerint a korábbi előrejelzésnél nagyobb recesszióra számítanak globálisan.

Olaj: Tegnap olajipari vezetők tartottak virtuális értekezletet az olajpiaci helyzetről. A kommentárok szerint egyetértés volt abban, hogy a legrosszabbon már túl lehet a szektor, többen bizakodtak a gyors keresletnormalizálódás miatt, azonban sokan figyelmeztettek a jövőbeli bizonytalanságokra is. A legfrissebb jelentések közben azt mutatják, hogy Irak júniusban tovább csökkentette a kitermelését, azonban még továbbra sem érték el az OPEC+ megállapodásban nekik meghatározott szintet. A részvénypiacokkal együtt tegnap az olajárak is felpattantak, ma reggelre csak kisebb korrekció látható. Ma délután a hivatalos EIA-olajstatisztika lehet még fontos a piac szempontjából.

USA makrodatok: Az Egyesült Államokból piacnyitás előtt érkeznek a heti jelzáloghitel igénylések adatai, amelyekben május végére és június elejére már ismét növekedést lehetett látni. Az előző héten 9,3 százalékkal emelkedett az igénylések száma heti összehasonlításban. A bankszektornak inkább pozitív hír, hogy a márciusi és áprilisi mélypontok után kezd visszaállni a hitelkereslet, viszont ez az alacsonyabb kamatoknak is köszönhető, amely már hátrányosan érinti a bankokat.

Európai autóeladások: Májusban 52,3 százalékkal csökkentek éves alapon az újautó-eladások az Európai Unióban. Az adat némi visszaemelkedést tükröz az áprilisi mélypontról, amikor éves alapon 76 százalékkal estek vissza az eladások. A Volkswagen Csoport az EU-n belül megtartotta a 25 százalék körüli piaci részesedését, a második legnagyobb európai autógyártó, a PSA Csoport piaci részesedése viszont jelentősebben, 1 százalékponttal csökkent a tavalyi évhez képest.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.