KBC Equitas
2020. június 15. 8:38

7 fontos hír ma reggel

  

Koronavírus: Pekingben ismét kiújulni látszik a koronavírus, a városban lezártak egy piacot, valamint a közelében lévő kerületeket is, mivel több új esetet is jelentettek. Továbbra is nagy a kockázata annak, hogy ismét terjedni kezd Kínában is a vírus, ez pedig a piaci hangulatra is negatív hatással van. Az új esetszámok az USA több államában sem csökkennek (Texas, Florida, Georgia, Észak-Karolina és Dél-Karolina államokban ismét új gócpontok alakultak ki).

Piacok: Habár múlt hét pénteken a főbb piacok emelkedni tudtak, ezzel is az elmúlt időszak egyik leggyengébb hetén vannak túl a vezető részvényindexek. Az Egyesült Államokban múlt héten 5 százalék körüli mínuszban zárt az S&P 500 és a Dow Jones, míg a Nasdaq heti teljesítménye mínusz 2,3 százalék volt. Európában szintén elromlott a hangulat, sőt az európai piac alulteljesítőnek nevezhető a 6 százalék körüli heti eséssel a német és a francia tőzsdén. A magyar tőzsde péntekre jelentősebben tudott javítani a gyenge teljesítményen, így összességében heti szinte másfél százalékkal gyengült csak a BUX index. A koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos félelmek azonban ismét megjelenni látszanak a piacokon, így ma reggel is jelentős mínuszban tartózkodnak a határidős indexek. Európában a DAX 2,5 százalék körüli mínuszban nyithat.

Nyersanyagok: A piaci esésben az arany árfolyama sem teljesített jól, és a ma reggel is mínuszban jár az árfolyam, 1721 dollár környékén. A nemesfémek közül az ezüst árfolyama is 2 százalékkal csökkent 17,1 dollár közelébe. Az OPEC tagországok kitermelés csökkentésének ellenére még mindig túlkínálatosnak látszik az olajpiac, így a korábbi rali is véget érni látszik az olajárakban, a WTI 34,4, míg a Brent 37,3 dollárig csökkent ma reggelre.

Kína makroadatok: Vegyes adatok érkeztek Kínából, annak ellenére, hogy az ipari termelés kezd visszaállni májusban, és 4,4 százalékkal emelkedett, az adat elmaradt a várakozásoktól. A kiskereskedelmi forgalom 2,8 százalékkal csökkent, amely szintén elmaradt a mínusz 2,3 százalékos konszenzustól, bár az áprilisi mélyponthoz képest emelkedést jelent. A tőkebefektetések pedig 6,3 százalékkal csökkentek az év első 5 hónapjában. Látszik tehát a javulás a kínai makroadatokban, viszont még nagyobb belföldi keresletre lenne szükség.

Makroadatok: Viszonylag nyugalmasnak tűnik a hét a makrostatisztikák terén. A nemzetközi piacokon ma délelőtt az EU külkereskedelmi mérleg adata lehet érdekes, holnap pedig a német ZEW index alakulására derül fény. Az Egyesült Államokból holnap délután kiskereskedelmi adatok érkeznek, illetve szokás szerint érdemes figyelni a csütörtökön közzétételre kerülő heti munkaerőpiaci statisztikákra. Itthon a mai építőipari adatok, illetve az MNB devizaswap tendere keltheti fel a figyelmet.

Brexit: A Bloomberg értesülései szerint lassan a Brexitről is újra elkezdődhetnek a tárgyalások az EU és az Egyesült Királyság között. Boris Johnson kormánya szeretné, ha őszig sikerülne megegyezésre jutni. A koronavírus és a jelenlegi gazdasági visszaesés viszont változtathat az eddigi folyamaton, egy esetleges második hullám pedig tovább csúsztathatja a tárgyalásokat. Egyelőre előzetes megbeszéléseket fognak folytatni az EU és a brit kormány tagjai.

Magyar Telekom: Részvény-visszavásárlási aukciót indít a Magyar Telekom, amely összhangban a februári rendkívüli tájékoztatással, 5,2 milliárd forint értékű visszavásárlást jelent. A tranzakcióra június 25-én kerül sor, és a részvényesek az általuk meghatározott áron és mennyiségben ajánlhatják fel a részvényeiket a tranzakció ajánlatgyűjtési szakaszában.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.