KBC Equitas
2020. június 12. 8:34

7 fontos hír ma reggel

  

Nemzetközi piacok: Jelentősen elromlott a hangulat a részvénypiacokon, a hét első felében tapasztalt mérsékelt csökkenés után tegnap már 4-5 százalék körüli mértékben estek a fontosabb európai indexek. Az amerikai piacokon még rosszabb volt a helyzet, az S&P 500 közel 3000 pontig esett vissza, a Dow Jones 6,9 százalékkal, a Nasdaq 5,3 százalékkal esett vissza. A tegnapi volt a legrosszabb tőzsdei nap március óta. A pesszimizmus felerősödésével ismét a defenzív szektorok váltak felülteljesítővé, míg például a turizmusban, az energiaszektorban vagy az autóiparban érintett részvények jelentősebben estek. A héten forduló hangulat apropóján a DAX indexről és az S&P 500-ról is készítettünk elemzést. Ma reggel az ázsiai piacok is csökkennek, valamint a DAX is enyhe mínuszban nyithat.

Magyar piac: A magyar tőzsde sem úszta meg a csökkenést, azonban a BUX index 2,3 százalékos csökkenéssel még felül is teljesítette az fejlett részvénypiacokat. Az indexet a nagypapírok közül leginkább az OTP csökkenése húzta le, a bankpapír árfolyama tegnap a kereskedési ötletünk stop-loss szintje alá süllyedt, így az közel 15 százalékos pluszban lezárult. A Mol 1,1 százalékot csökkent, azonban az európai olajszektoron és a BUX indexen belül is felülteljesítő volt. Egyik komponens sem tudott erősödni, leggyengébb az Autowallis volt 7,1 százalékos gyengüléssel.

Koronavírus: Az Egyesült Államokban a járvány második hullámától tartanak, a gazdasági újranyitás után több államban is növekednek az új esetszámok, részben emiatt is romolhatott el tegnapra a hangulat. Steven Mnuchin pénzügyminiszter szerint viszont nem tervezik a gazdaság újbóli leállítását, mivel az szerinte a vírusnál is több kárt okozna. Az Egyesült Államokban jelenleg már több mint 2 millió a regisztrált esetszám, míg világszerte a 7,5 milliót lépte át a fertőzések száma.

Amerikai munkaerőpiac: A tegnapi friss heti statisztika szerint 1,5 millió új munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be az Egyesült Államokban, amely enyhe pozitív meglepetés az 1,6 milliós várakozás után. Az új segélykérelmek száma már hetek óta mérséklődik, de historikusan továbbra is nagyon magas szinten van. A jelenlegi amerikai munkanélküliségi ráta a legfrissebb adatok alapján 14,4 százalék.

Alternatív eszközök: A tegnap elromló hangulatban is stabil maradt az arany, sőt napközben még az 1745 dolláros szintet is elérte. Az ezüst már egy fokkal rosszabbul szerepel, ma reggelre lefordult a 18 dollár fölötti szintekről. A Bitcoin tegnap reggel még a 10000 dolláros szintet tesztelte, azonban a nap végére kockázatkerülővé váló hangulatban 9100-ig is leszúrt.

Olaj: A részvénypiaci pesszimizmus és a koronavírus második hulláma miatti aggodalmak az olajpiacon is éreztették hatásukat. A WTI és a Brent is jelentősen csökkent, már utóbbi is bőven 40 dollár alá esett.

Adobe: Tegnap zárás után tette közzé gyorsjelentését az Adobe, amelyben a termékei iránt továbbra is stabil keresletről számolt be a cég a koronavírus-járvány alatt is. Előzetesen a vállalat inkább konzervatívan azt kommunikálta, hogy a járvány miatt csökkenhet a kereslet a dokumentumkezelő programokra, illetve a Photoshopra is, erre azonban a jelentés inkább rácáfolt, amely így felülmúlta az elemzői várakozásokat. Ugyanakkor a bizonytalan kilátások miatt a vállalat visszavonta a tavalyi előrejelzését a bevételek várhatóan gyengébb növekedési üteme miatt. Összességében viszont inkább pozitívan értékelhető a jelentés, mivel a gyorsjelentés alapján úgy tűnik, hogy ellenálló tudott maradni a válsággal szemben az Adobe. A zárás utáni kereskedésben a részvényárfolyam is 3 százalékkal emelkedett, viszont a tegnapi piaci esésben az Adobe is jelentős mínuszban zárt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.