KBC Equitas
2020. június 10. 8:34

8 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Kisebb visszaeséssel folytatódott kedden a kereskedés a tőzsdéken, amely leginkább az ipari és az energiaszektor ismét gyengébb teljesítményének köszönhető. A felülteljesítés az eddig lemaradó szektorokban tegnapra eltűnt, és újra a defenzívebb szektorok kerültek előtérbe az IT-val együtt. Az európai részvényindexek 1,5-2 százalék körüli mínuszban zártak, míg az amerikai indexeknél 0,8 és 1 százalék körüli mínuszokat láthattunk. Kivétel volt viszont a Nasdaq, amely a technológiai cégek nagyobb súlya miatt pluszban tudott zárni, ezzel pedig új csúcsra emelkedett az index. A Fed kamatdöntő ülése előtt viszont ma reggel ismét enyhe pluszban tartózkodnak a határidős indexek.

Fed: Ma este lesz a Fed kamatdöntő ülése, valamint a gazdasági előrejelzésüket is közzéteszik. A várakozások szerint nem lesz változtatás az alapkamatban, az a mostani 0-0,25%-os sávban maradhat. A nagyobb kérdés jelenleg a piac számára, hogy bevezetik-e a „yield curve control”-t, vagyis felveszik-e eszköztárukba azt a megoldást, amellyel a hosszú lejáratú kötvények hozamát is szabályozni kezdenék. Az eddigi eszközük erre a szóbeli iránymutatás és az eszközvásárlás volt, amivel jelezni tudtak a piacnak, és lent tudták tartani a hosszú lejáratú kamatokat is. Akár elkezdik alkalmazni az új eszközt, akár nem, az elemzői várakozások és a jegybank eddigi ígéretei szerint továbbra is rendkívül laza maradhat a monetáris politika.

BUX: Szintén gyengébben teljesített a magyar tőzsde, a vezető részvények közül csak a Magyar Telekom tudott emelkedni, az elmúlt napok erőteljes emelkedése egyelőre az OTP részvényénél is megállt, illetve a Mol árfolyama is visszaesett 2012 forintig. A Richter árfolyama pedig nem mutatott tegnap nagy mozgást, közel a hétfői záróértékénél fejezte be a napot.

Infláció: Májusban éves összehasonlításban 2,2 százalékkal emelkedett az infláció Magyarországon, míg a maginflációs mutató 4 százalék körül alakult, amely közel megfelelt a várakozásoknak. Áprilishoz képest 0,2 százalékponttal csökkent az infláció. Az élelmiszerárak növekedése mellett a szolgáltatások ára csak mérsékelt ütemben emelkedett, míg az üzemanyagárak éves összehasonlításban 22 százalékkal voltak alacsonyabbak, amely mérsékelte az inflációt.

EURHUF: Nem reagált jelentősebb elmozdulással a forint az inflációs adatra, tegnap ugyan kis mértékben gyengült az euróval szemben az árfolyam 345 fölé, azonban a ma reggeli órákban a hazai deviza a 344,5-es szint alá erősödött. A dollár euróval szembeni gyengélkedése miatt az USDHUF már 303 alatt jár, a forint szempontjából pedig ez 3 havi csúcspontot jelent.

Olaj: Az API jelentése szerint 8,4 millió hordóval emelkedhettek az amerikai nyersolaj készletek. Ma délután érkezik az EIA jelentése, amely ha megerősíti ezt az adatot, akkor ez lehet a legnagyobb mértékű emelkedés április vége óta. A WTI árfolyama ma reggel kisebb mínuszban 38 dollár körül jár. A Brent szintén csökken egy keveset, így 41 dollár alá süllyedt.

OECD: A mai napon teszi közzé az OECD a legfrissebb makrogazdasági előrejelzését, amelyből a globális GDP előrejelzésre, és az OECD tagországokra vonatkozó becslésekre figyelhetünk majd.

Zwack: Elnyerte a Zwack a Külgazdasági és Külügyminisztérium 106 millió forint összegű vissza nem térítendő, versenyképesség-növelő támogatását.  A Zwack a támogatást egy csomagoló és palettázó gép beszerzésére fogja fordítani a dunaharaszti gyáregységben, viszont a támogatás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezi.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.