KBC Equitas
2020. június 8. 8:32

7 fontos hír ma reggel

  

Piac: Pénteken, a vártnál jobb amerikai foglalkoztatottsági adat hírére óriásit emelkedtek a részvényindexek. Az amerikai indexek 2-3 százalékkal kerültek feljebb, a Russel 2000 azonban közel 4 százalékkal emelkedett. Európában is erősen zártak az indexek, a német börzeindex 3 százalék feletti, a francia közel 4 százalékos pluszban zárt. Ma reggel Ázsiában kisebb pluszokban állnak az indexek, a DAX határidős index azonban kisebb mínuszban van nyitás előtt.

Foglalkoztatottság: A nem-mezőgazdasági foglalkoztatottság az Egyesült Államokban a konszenzus által várt 7,5 milliós csökkenés helyett 2,5 millióval nőtt májusban, ami óriási meglepetés volt pénteken, ugyanis az összes többi májusi munkanélküliséggel kapcsolatos adat ezzel ellentétes képet mutatott az amerikai munkaerőpiacról. Ezzel a hivatalos munkanélküliségi ráta 13,3 százalékra csökkent májusban. A hétvége alatt sok szakértő megszólalt a témában, de többet valószínűleg csak egy hónap múlva tudunk meg, amikor az új adatok érkeznek. Az valószínű, hogy a PPP program hatása is érvényesül ebben az adatban, mely program arra szolgál, hogy a vállalkozások megtartsák munkavállalókat akkor is, ha éppen szünetel, vagy csak részleges a működésük.

Ázsia: A kínai export és az import is csökkent májusban, az előbbi 3,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, az import azonban közel 17 százalékkal csökkent. Ezzel a kereskedelmi mérleg többlet 63 millió dollárra nőtt, ami rekordnak számít. Japán GDP-je 2,2 százalékkal csökkent az első negyedévben, ami az elemzői várakozásnál kicsit rosszabb, de a kezdeti becslésnél jobb lett.

Német ipari termelés: Sorra érkeznek a gyenge áprilisi makroadatok a német gazdaságról, a ma reggeli adatok szerint áprilisban éves alapon 25,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés, míg havi alapon 17,9 százalékkal, ami közel hasonló mint a várakozás.

Heti makroadatok: Holnap német kereskedelmi mérleg adatokra figyelhetünk, valamint az amerikai első negyedéves GDP növekedés harmadik olvasata érkezik. A hét további részében még inflációs adatok érkeznek az USA-ból, illetve Fed kamatdöntés is lesz. Csütörtökön újra heti munkanélküliségi adatok lesznek az USA-ban, pénteken pedig fogyasztói hangulatindex és inflációs várakozási adatok érkeznek.

AstraZeneca, Gilead: Piaci értesülések szerint az AstraZeneca egyesülne a Gilead-dal, ezzel pedig minden idők legnagyobb összeolvadása jöhetne létre az egészségügyi szektorban. A többek között koronavírus elleni gyógyszerrel is kísérletező Gilead a pénteki záróárfolyammal nézve 96 milliárd dollárt érhet, az AstraZeneca pedig 140 milliárd dollárt. Hivatalos ajánlattétel azonban egyelőre még nem hangzott el, és megerősítés sem érkezett, hogy elkezdődött volna a tárgyalássorozat a két cég között.

OPEC+: Szombatra sikerült megállapodniuk az OPEC+ tagországoknak arról, hogy július végéig érvényben marad a napi közel 10 millió hordós kitermelés csökkentés. Az április közepe óta fennálló kitermelés csökkentési megállapodás következtében az elmúlt hónapokban növekedni tudott az olaj árfolyama. A ma reggeli órákban a WTI árfolyam 40 dollár, a Brent pedig 43 dollár körül ingadozik.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.