KBC Equitas
2020. május 27. 8:27

10 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Pluszban zártak tegnap a részvénypiacok, Európában 1-1,5 százalék közötti emelkedések voltak. Az amerikai indexek is jó napot zártak, a Dow Jones 2 százalékkal emelkedett, a Nasdaq ezzel szemben inkább stagnálni tudott, a Russel 2000 pedig közel 3 százalékkal került feljebb. A BUX index is 2,5 százalékkal emelkedett, amit az OTP 5 százalékos emelkedése húzott. Ma reggel a határidős indexek kisebb pluszt mutatnak nyitás előtt Európában és Amerikában is.

Hongkong: A hongkongi aktivisták útlezárásokba kezdtek az egyre nagyobb tüntetés keretében. A tüntetők attól félnek, hogy Kína legújabb lépése csak a kezdete lehet egy nagyobb, Hongkong szabadságát korlátozó lépések sorozatában. Donald Trump szerint Hongkong nem biztos, hogy meg tudja tartani pénzügyi központ státuszát, amennyiben az új törvény beiktatásra kerül.

USA-Kína: Donald Trump „nagyon érdekes” válaszlépésekre készül már a héten Kínával szemben. Washington szankciók bevezetését fontolgatja kínai tisztviselők, vállalatok és pénzügyi intézményekkel szemben is. Az amerikai államkincstár korlátozni tudna egyes Kínához köthető tranzakciókat, valamint eszközök befagyasztásával is élhetne.

Kína gazdasága: Kínában 4,3 százalékkal csökkentek a profitok a feldolgozóiparban áprilisban, ami a várakozásoknál, valamint a márciusi 35 százalékos csökkenéshez képest is jobb eredmény. Az első négy hónapban így 27 százalékos eddig a profitcsökkenés. Ezzel szemben azonban az állami tulajdonban lévő vállalatok profitja 46 százalékkal csökkent az év első négy hónapjában, úgy, hogy az első negyedévben is ehhez hasonló mértékű volt a csökkenés, tehát itt áprilisban sem látható javulás a Bloomberg Economics véleménye szerint.

Renault: A Renault pénteken jelentheti be költségcsökkentési terveit, melynek keretében 2 milliárd euróval tervezi csökkenteni a kiadásokat. A tervezet része lenne az is, hogy 2024-ig 5000 fővel csökkentené az alkalmazotti létszámot úgy, hogy a nyugdíjba vonuló alkalmazottak helyére nem venne fel újakat. A Renault részvényei év eleje óta felére csökkentek a tegnapi közel 7 százalékos emelkedés után is.

Commerzbank: A Commerzbank 3 milliárd euró értékben bocsátana ki alárendelt kötvényeket, hogy javítsa a tőkehelyzetét. A vállalat részvénye február óta közel felére csökkent, tegnap azonban 6 százalékkal került feljebb a részvény.

Autowallis: A koronavírus miatti romló környezet az Autowallis első negyedévét is súlyosan érintette, a cég ennek ellenére viszont tovább növelte a bevételeit. A magyar piac az EU-hoz képest kevésbé esett vissza, 4,9 százalékkal zsugorodott a negyedévben, viszont a cég 21 százalékkal növelte belföldi disztribúciós üzletágának bevételeit, és a nemzetközi divízió is 1 százalékot javított. A szolgáltató üzletág 13 százalékkal növekedett bevételsoron, így csoportszinten 10 százalékos volt a javulás. Az egyszeri tételeket kiszűrve az EBITDA 23 százalékkal emelkedett. A menedzsment szerint a koronavírus rövid távon kedvezőtlenül hat a szektorra, de a prémium szegmens és a közép-európai piac hosszabb távon jobban teljesíthet.  Emellett kiemelték, hogy jó úton halad a cég a 2024-es stratégia megvalósításához.

MKB, Takarékbank, Budapest Bank: A Budapest Bank Zrt. csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. között létrejött stratégiai együttműködéshez. Ebben a szakértők egy új, meghatározó piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő, derült ki a közleményből.

2021-es költségvetés: 4,8 százalékkal növekedhet 2021-ben a magyar gazdaság, derült ki a tegnapi 2021-es költségvetésről szóló törvényjavaslatból. Ebből az is kiderül, hogy a kormány 2,9 százalékos GDP-arányos hiánnyal, és 3 százalékos inflációval számol egyelőre.

Forint: A tegnapi kamatdöntést követően erősödni tudott a hazai deviza. A forint áttörte a 350 forintos lélektani határt, és ma reggelre 348-ig is erősödött az euróval szemben. A 348-as szint azonban még egy fontos ellenállást jelent. A dollárral szemben is erősödés volt tapasztalható, az USDHUF árfolyam 322-ről ma reggelre 317-ig is erősödött.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.