2020. május 20. 8:26

8 fontos hír ma reggel

   

Nemzetközi piacok: Tegnapra elpárolgott a hétfői remek hangulat a részvénypiacokon. Nyugat-Európában a fontosabb tőzsdeindexek közül csak a DAX tudott 0,2 százalékot emelkedni, a többi csökkent, az Egyesült Államokban pedig az S&P 500 és a Dow Jones is 1 százaléknál nagyobb mértékben esett vissza, a Nasdaq fél százalékos mérséklődéssel felülteljesítő volt. Ma reggel az ázsiai tőzsdéken is gyengülés tapasztalható, illetve a határidős európai indexek is mínuszban vannak.

Magyar piac: A BUX 0,4 százalékos emelkedéssel felülteljesítette a fejlett részvénypiacokat. Tegnap a 4iG kiemelkedően teljesített, 7,6 százalékot ugrott az árfolyam, a cég ma reggel tette közzé a gyorsjelentését. A blue chipek közül legjobban az OTP szerepelt, 2,4 százalékot emelkedett. Tegnap a hazai bankrészvényre az erős fundamentumok és a feljavuló technikai kép miatt kereskedési ötletet fogalmaztunk meg.

4iG: Jelentősen nőtt a 4iG bevétele az első negyedévben, a tavalyi 4,85 milliárd forint után 8,62 milliárdra sikerült javítani az értékesítés nettó árbevételét, ami 77 százalékos növekedést jelent. Az EBITDA és a teljes átfogó jövedelem is javult, előbbi közel 20, utóbbi pedig 11 százalékkal 2019 első negyedévéhez képest.

Koronavírus: A legfrissebb adatok szerint világszerte már közel 5 millió a regisztrált koronavírusos esetek száma, míg a halálos áldozatoké 323 ezer fölé emelkedett. Brazíliában az új fertőzöttek és az új haláleset száma is csúcsra emelkedett, így már már a harmadik legfertőzöttebb ország az USA és Oroszország után. Kínában attól tartanak, hogy Oroszország felől visszatér a járvány második hulláma, ezért több mint 100 millió embert érintő szigorításokat vezettek be.

Moderna: 12 százalékot esett tegnap a Moderna árfolyama, amely hangzatos vakcinabejelentése után hétfőn még történelmi csúcsra került. A STAT egészségtudományos híroldal jelentése szerint azonban a bejelentés nincs számokkal megfelelően alátámasztva, kulcsfontosságú adatok hiányoznak még a cég vakcinájáról. A Moderna állítása szerint a hiányzó adatokat később teszik közzé. A cég egyébként új részvénykibocsátást tervez, a bejelentés időzítését ez is befolyásolhatta.

Olaj: Tegnap járt le a WTI júniusi határidős kontraktusa, áprilisban ilyenkor negatívba is került az árfolyam, azonban mára már sokkal optimistább a piac. Az utóbbi napokra a korábbi nagymértékű kontangó is eltűnt, a különböző lejáratú határidős árfolyamok között már nem volt nagy különbség. A pozitív hangulatot továbbra is a kereslet folyamatos élénkülése segíti, így a korábbi kínálatcsökkentésnek is köszönhetően kezd helyreállni a piaci egyensúly. Erről a délután érkező EIA-készletstatisztika adhat majd pontosabb képet.

Makrokörnyezet: Ma délelőtt az Eurozónából az áprilisi inflációs adatok érkeznek, igaz ezek már a végleges adatok lesznek, így sok meglepetés nem várható. Este pedig a Fed-jegyzőkönyv publikálására érdemes figyelni.

Légitársaságok: Az amerikai Southwest Airlines tegnapi tájékoztatása szerint már a pozitív fordulat jelei mutatkoznak a légiközlekedésben. Tapasztalataik szerint az új foglalások száma már meghaladja a lemondások számát, de ezzel együtt is a kereslet mélyen a tavalyi szintek alatt van. Új várakozásuk szerint májusban a kapacitáskihasználtság akár 30 százalékos is lehet, míg korábban csak 5-10 százalékot becsültek.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.