2020. május 19. 8:28

7 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Nagy ralit mutattak be tegnap a részvénypiacok, Európában 4-6 százalékos emelkedések voltak az indexekben, az USA-ban pedig 2-4 százalékkal emelkedtek a piacok. Amerikában a Dow Jones index 4 százalékkal került feljebb, a Nasdaq 2,4 százalékos pluszban zárt. Az S&P 500 részvényei közül az eddig lemaradó szektorok részvényei teljesítettek erősebben, az enerigaszektor közel 8, az ipari szektor 7, a pénzügyi szektor részvényei pedig 5 százalékkal kerültek feljebb. A BUX index közel 4 százalékkal erősödött, amit az OTP és az Opus 6 százalékos emelkedése húzott. A határidős indexek alapján ma kisebb elmozdulás jöhet Európában és az USA-ban is, inkább stagnálás látható a piacokon.

EU segélycsomag: Az EU pénzügyminiszterei újabb 500 milliárd eurós mentőcsomagról állapodtak meg a vírushelyzetben legjobban érintett országok megsegítésére. Az EKB egy 1500 milliárd eurós csomag összeállítását szorgalmazta korábban, így ez a csomag csupán harmada lesz annak. A mentőcsomag az EU költségvetésének része lenne, és hitelből finanszíroznák.

WHO: Donald Trump ismét megfenyegette a WHO-t, és további nyomást gyakorol azzal, hogy az Egészségügyi Világszervezetnek nyújtott támogatások végleges felfüggesztését helyezte kilátásba, amennyiben 30 napon belül nem sikerül előrelépést mutatnia a szervezetnek a járványügyi kérdésekben. Közben Trump azt is bejelentette, hogy hydroxychloroquine maláriagyógyszert kezdett szedni elővigyázatosságból, a gyógyszer egyes esetekben ugyanis hatásosnak bizonyult a koronavírussal szemben.

Autóipar: Áprilisban 76 százalékkal csökkent a gépjármű regisztrációk száma Európában, ami a márciusi 55 százalékos csökkenés után növekvő mértékű visszaesés. 2020-ban, az eddigi négy hónapban 39 százalékos a visszaesés év/év alapon.

Moderna: Nagy szárnyaláson van túl a Moderna részvénye miután a cég bejelentette, hogy a korai tesztfázisban lévő koronavírus vakcinája sikeres eredményeket mutatott egy 45 főből álló csoportnál. A bejelentés nemcsak a Moderna árfolyamára, hanem a piaci hangulatra is kedvező hatással volt, viszont tegnap bejelentette a cég, hogy 1,25 milliárd dollár értékben bocsátanak ki részvényeket 76 dolláros árfolyamon, a további fejlesztések finanszírozására. Tegnap 20 százalékos pluszban zárt a részvény, azonban a zárás utáni kereskedésben 3 százalékkal csökkent az árfolyam.

Baidu: A Baidu részvényei 9 százalékkal emelkedtek tegnap zárás után, miután a vártnál jobb eredményeket tett közzé a kínai keresőóriás. A bevételek 3,2 milliárd dollár körül alakultak, ami 7 százalékos éves csökkenésnek felel meg. Robin Li vezérigazgató optimistán látja a második negyedévet, előrejelzésük szerint 3,5-3,9 milliárd dollár közötti bevételre számítanak. Pozitívum volt  továbbá a felhasználói aktivitás növekedése a negyedévben, év/év alapon 28 százalékkal, 222 millióra nőtt a napi aktív felhasználók száma.

ANY: Hatással volt a koronavírus-járvány az ANY Biztonsági Nyomda bevételeire is, amely az első negyedéves jelentés alapján 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző évben. Főként a biztonsági termékek és megoldások szegmensben volt jelentős visszaesés, ahol 31,6 százalékkal csökkent a bevétel, főként a zárjegyek, papír okmányok értékesítésének csökkenése miatt, valamint idén a választási nyomtatványok sem jelentettek plusz bevételt. Kedvező azonban, hogy a hazai bevételek mérséklődése mellett az export 16,5 százalékkal növekedni tudott, ezzel pedig a Nyomda exportaránya 44 százalékra emelkedett. Egyes költségek azért növekedtek főként a járvány miatti intézkedések hatására, azonban az egyéb költségeken sikerült csökkentenie a cégnek, így az EBITDA marzs is 11,2 százalékra tudott növekedni 10,15 százalékról. Összességében pedig az adózott eredmény 7 százalékkal lett kisebb, mint a tavalyi első negyedévben, amely a járványhelyzet következtében nem nevezhető gyenge teljesítménynek, főként az export növekedése mellett.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.