KBC Equitas
2020. március 4. 8:23

8 fontos hír ma reggel

   

G7: Tegnap az amerikai piacnyitás előtt telefonkonferenciát tartottak a G7 országok pénzügyminiszterei és jegybankárjai. A konferenciát követően bejelentették, hogy készen állnak fiskális és monetáris politikai eszközöket bevetni, amennyiben szükséges lesz.

Fed: Rendkívüli kamatdöntésen 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre tegnap a Fed a telefonkonferenciát követően, és bár közleményükben az amerikai gazdaság erősségét hangsúlyozták, a koronavírus okozta kockázatok emelkedésével a döntőbizottság egyhangúan indokoltnak találta a kamatvágást. A piac egyébként már további kamatvágást áraz márciusra, így az a 18-i FOMC gyűlésen lehet esedékes, az idei évre pedig összesen még 75 bázispontos kamatvágást áraz a piac.

Amerikai elnökválasztás: A szuperkedd után, a ma reggeli feldolgozottság mellett egyre inkább a Bernie Sanders, Joe Biden páros kezd kiemelkedni. Biden a déli államokat, Sanders pedig a nyugatiakat látszik megnyerni. A New York Times becslése szerint Biden 661 delegáltat, Sanders pedig 587-et nyerhet, Bloomberg áll a harmadik helyen, de jelentősen lemaradva. Biden előretörése meglepetés volt, amit a határidős indexek emelkedéssel reagáltak le, hiszen sokkal piacbarátabb politikus mint Sanders.

Piacok: A piacok a kamatvágást követően rövid időre fellélegeztek, azt követően azonban gyorsan mínuszba csúsztak. Az amerikai indexek közel 3 százalékot estek zárásig. Az európai indexek jobban viselték, és bár visszaadtak a plusszokból nap végére, még így is emelkedéssel zárták a napot. A BUX erős volt tegnap, 4 százalékot emelkedett az index, amit leginkább az OTP emelkedése húzott. Ázsiában ma reggel nincs nagy elmozdulás, a fő indexek inkább stagnálást mutatnak, a DAX határidős index minimális pluszban van.

Arany: A Fed kamatvágását követően feléledt az arany árfolyama, a nemesfémre tegnap már ezt megelőzően felhívtuk a figyelmet. A bejelentés előtt 1605 dollárnál állt az árfolyam, ma reggel pedig 1633 körül ingadozik.

Kötvényhozamok: A kötvényhozamok sem mutatnak megnyugvást a kamatvágást követően, a 10 éves amerikai hozam 1 százalék alá csökkent, ahol még sosem volt a történelem során.

Forint: Jó erőben van a forint az utóbbi napokban, az euróval szembeni árfolyam megint 336 alatt jár, ami a februári mélypontokat jelenti. A valamivel gyengébb nemzetközi hangulatban egyébként a forint nem szerepel rosszul, ez akár azzal is magyarázható, hogy sok elemző kamatemelésre számít a következő ülésen, ugyanakkor kérdéses, hogy a Fed erős kamatvágása után ennek mennyi esélye van még.

Makroadatok: Tegnap Eurózóna inflációs és munkanélküliségi adatok érkeztek. Az infláció a vártnak megfelelően 1,2 százalék volt februárban, ami csökkenés a januári 1,4 százalékhoz képest. A munkanélküliség is a vártnak megfelelően alakult, januárról változatlanul 7,4 százalék maradt. Ma délután amerikai PMI adatok érkeznek a piacnyitást követően, előtte pedig az ADP foglalkoztatottsági adatok lehetnek érdekesek.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.