KBC Equitas
2020. június 4. 8:35

8 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Erőteljes emelkedéssel zártak tegnap az európai piacok és a jó hangulat az Egyesült Államokban is kitartott. Európában a főbb tőzsdeindexeknél 3 százalék feletti pluszokat láthattunk, míg a tengerentúlon mérsékeltebb, 1-2 százalék körüli volt az emelkedés. A magyar tőzsde is jól teljesített, a BUX index 3,8 százalékos pluszban zárt a vezető részvények közül pedig kiemelkedett az OTP és a Mol 5 százalék feletti emelkedéssel. Az optimista hangulat a piacokon annak ellenére fenn tudott maradni, hogy azért a piacokra nézve jelentős kockázat lehet a kínai-amerikai kapcsolatok alakulása, valamint az amerikai tüntetéssorozat is. A mai napon az elmúlt napok ralija egyelőre megállni látszik, a határidős indexek enyhe mínuszban, illetve a tegnapi zárótértékük körül ingadoznak.

EKB: Ma újabb 500 milliárd eurós eszközvásárlást jelenthet be az EKB a várakozások szerint, annak ellenére, hogy az eddig meghirdetett 750 milliárdnak csak a harmadát hajtotta végre eddig a jegybank. A Bloomberg híradása szerint a befektetők további biztosítékként várják a bejelentést, hogy a periféria-országok kötvénypiacain ne alakuljanak ki további feszültségek. Az Allianz szakértője szerint megelőző lépésként lehet szükség erre.

Német gazdaságélénkítő csomag: Jelentős összegű stimulusról állapodott meg a német kormány, az összesen 130 milliárd eurós élénkítő csomag felülmúlta az előzetes várakozásokat is. A fiskális oldali csomag többek között az év végéig forgalmi adó csökkentést tartalmaz, valamint vasútfejlesztésre és az 5G hálózat kiépítésére különít el összegeket. Ezen kívül az elektromos autók vásárlására is megnöveli a kedvezményeket.

USA munkaerőpiac: A vártnál sokkal kevésbé csökkent a foglalkoztatottság májusban az ADP foglalkoztatottsági adat szerint. A várakozás 9 milliós csökkenésre számított, a tényadat ezzel szemben 2,76 milliós csökkenés volt. A mai napon a heti munkanélküli segély kérelmek számának változására figyelhetünk az Egyesült Államokból. A benyújtott kérelmek számában ismét csökkenő trendre számít a konszenzus, a két héttel ezelőtti időszakra vonatkozó 2,1 millió után 1,8 millió a várakozás.

Olaj: 2,1 millió hordóval csökkentek a nyersolaj készletek az elmúlt héten az EIA adatai alapján, ezzel pedig 12 százalékkal találhatók az 5 éves átlagos készletállomány felett. A gázolaj készletek 2,8 millió hordóval növekedtek, valamint az üzemanyagkészletek is emelkedtek. A WTI és a Brent is kisebb mínuszban zárta a tegnapi napot, és a mai napon is minimális csökkenést mutatnak, a WTI 36-37 dollár között, a Brent pedig 39 dollárnál jár. A mai napon fontos lesz figyelni az OPEC+ tagországok ülését, amelyen a várakozások szerint a kitermeléscsökkentés meghosszabbítására kerülhet sor.

Koronavírus: Tegnap a legalacsonyabb halálozási és kórházi felvételi számokat közölte New York a vírus kitörése óta. Közben Németországban június 15-én feloldhatják az utazási tiltásukat 29 európai ország irányába, köztük az Egyesült Királyság felé is. Az új szabályozás szerint, ha az adott országban időközben újraindulna a fertőzés, akkor oda újra tiltani kezdhetik az utazást. A Donald Trump által is szedett maláriagyógyszerről időközben kiderült, hogy nem hatékony a koronavírussal szemben. Közben az amerikai vezetés 5 vállalatot nevezett meg, amelyek esélyesek lehetnek a hatékony vakcina kifejlesztésében. Ezek a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Merck és a Pfizer, a New York Times értesülése szerint.

Richter, Magyar Telekom: A mai napon forognak utoljára osztalékszelvénnyel a Richter és a Telekom részvényei, a Richter részvényenként 63, a Telekom pedig 20,17 forintos osztalékot fog majd kifizetni.

Warner Music Group: A tegnapi elsődleges részvénykibocsátás után emelkedni tudott a részvény, és 30 dollár felett zárt az első kereskedési napon, miután az IPO-ár 25 dollár volt. A piaci kapitalizáció így 15,5 milliárd dollár körül alakul egyelőre, ami alapján a tavalyi eredménnyel számított P/E ráta is majdnem 60 közelében van a lemezkiadónál. Az IPO ugyanakkor a részvénykibocsátási kedv valamint a kereslet növekedését jelezheti, mely a vírus kitörése óta kevésbé volt jellemző a részvénypiacokon.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.