KBC Equitas
2020. július 27. 14:33

8 fontos hír ma délután

   

Piacok: A DAX index kivételével az európai részvényindexek kisebb csökkenésben állnak ma délután, és összességében inkább tanácstalanság látszódik a piacokon. A befektetők egyelőre kivárhatnak a héten érkező fontos gyorsjelentések és a Fed kamatdöntése előtt. Az iparágak közül a turizmushoz köthető szektorok teljesítenek ma gyengébben. Az amerikai határidős indexek is kismértékű elmozdulást mutatnak csak, ezt azonban pozitív irányban.

Ifo üzleti hangulat: A vártnál jobb lett a német üzleti hangulatindex júliusi értéke 90,5 pontjával, ami az egy hónappal ezelőtti 86,3 pontot is meghaladja, és február óta a legmagasabb értéket mutatja. A jelenlegi helyzetre és a jövőbeli várakozásokra vonatkozó alindex is javulni tudott, az előbbi 84,5 pontot, az utóbbi 97 pontot mutat.

Amerikai tartós fogyasztási cikkek: Júniusban 207 milliárd dollárra nőtt a tartós fogyasztási cikkekre szóló megrendelési volumen az Egyesült Államokban, ami 7,3 százalékos hó/hó alapú növekedésnek felel meg, ami picivel a várt felett alakult. A májusi értéket lefelé módosították 192,9 milliárd dollárra, az akkori növekedés pedig így 15,1 százalékos volt.

Koronavírus: Nem csitul a járvány a világban, az Egyesült Államokban még mindig nagyon magas számokat mérnek, több balkáni országban rekordszámra ugrott a napi új fertőzöttek száma. Eközben Kínában is március óta nem látott magas esetszámokat regisztrálnak, Hongkongban pedig új korlátozásokat vezettek be. Vakcinafronton a Moderna bejelentette, hogy újabb amerikai kormányzati támogatást kaptak a védőoltás kifejlesztésére, amelynek tesztelésével már a harmadik fázisba léptek. A Moderna árfolyama a nyitás előtti kereskedésben közel 9 százalékkal emelkedik.

Bitcoin: A kriptodeviza árfolyama hat hét után ma újra átugrotta a 10 ezer dolláros szintet, és napközben több mint 6 százalékkal emelkedik. Ezzel a technikai kép is izgalmassá vált, az árfolyam áttörheti a 2018 eleje óta húzódó csökkenő trendvonalat, igaz, a 10500 dolláros ellenállás még egy kemény fal lehet. A Bitcoin az idei évben már több mint 43 százalékot emelkedett.

Gyorsjelentések: Ma délután tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Hasbro, az amerikai játékgyártó az elemzői várakozásokat is alulmúlva, súlyos visszaesésről számolt be profit- és bevételsoron is. A cég eredményeire negatív hatást gyakorolt a fizikai játékboltok átmeneti bezárása a koronavírus miatt, valamint a beszállítói láncban keletkező fennakadások is. A menedzsment szerint a sok bizonytalanság ellenére a harmadik negyedévben már javulás várható. Ma zárás után még a francia Louis Vuitton és a Michelin jelentésére érdemes figyelni.

Dollár: Komolyabb dollárgyengülés indult be az elmúlt hetekben, ami az óriási fiskális deficitek többnyire jegybanki pénzteremtéssel történő betömése indíthatott be. A dollár a márciusi pánikban kialakult likviditáshiány hatására hirtelen nagyot erősödött, a Fed óriási likviditásteremtése azonban hamar megfordította az irányt. Az euró ezzel nagyot erősödött a dollárhoz képest, jelenleg már az 1,17-es szint felett jár az árfolyam, ezzel pedig a 2008 óta tartó csökkenő trendvonalhoz érkezett az árfolyam, melynek áttörése esetén tovább emelkedhet az EURUSD árfolyama. A dollárgyengülés a nemesfémeknek is kedvező, ez is segíti az elmúlt időszakban látható nemesfémralit.

CIG Pannónia: A társaság ma délelőtti bejelentése szerint szeptember végétől távozik a CIG Pannónia éléről a társaság jelenlegi vezérigazgatója és vezérigazgató-helyettese. Az új vezérigazgató október 1-jétől Fedák István lesz. A CIG Pannónia részvénye ma 2,5 százalékot emelkedik, ezzel pedig az egyik legjobban teljesítő komponens a BUX indexben.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.