KBC Equitas
2020. május 28. 15:09

7 fontos hír ma délután

   

Közösségi média: Donald Trump ma alá is írhatja azt a rendeletet, amely szerint a közösségi média vállalatokat nagyobb felelősség terhelné az oldalaikon közzétett tartalmakért. A rendelet alapján a Facebook, a Google és a Twitter is egyre több támadásnak lehet kitéve ezután, eddig ugyanis nagyobb védelmet biztosított számukra a jog. A lépés azután érkezik, hogy az elmúlt napokban az elnök több posztja mellé is korrekciós linkeket fűzött a Twitter, tehát éppen azt tette, amit az új rendelet elvárna, hogy feleljen az oldalán megjelenő tartalmakért. Ez alapján tehát egyelőre nem teljesen egyértelmű a lépés, a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq index a hírekre azonban 1 százalékos mínuszba került.

USA munkanélküliség: Újabb 2,1 millió amerikai folyamodott munkanélküliségi segélyért az elmúlt héten, azonban a folytatódó kérelmek száma már csökkenést mutat. Május 16-án így 21 millió volt a folytatódó kérelmek száma, ami közel 4 millióval kevesebb az egy héttel korábbi számnál. Az ebből számolt munkanélküliségi ráta 14,5 százalék, ami 2,6 százalékponttal alacsonyabb a május 9-i értéknél.

Piacok: Az európai piacokon pozitív hangulatban folyik a kereskedés, a főbb indexek 1 százalék körül emelkednek, a DAX kissé lemaradó fél százalékos emelkedésével. Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak, a Nasdaq mínuszban áll, az S&P 500 stagnál, a Dow Jones pedig fél százalékos pluszban van. A BUX index szintén inkább stagnál, az OTP pedig ma is felülteljesítő 1 százalékos emelkedésével.

Hongkong-Kína: Kína elfogadta a Hongkongot érintő nemzetbiztonsági törvényt. A törvénybe iktatás a hongkongi törvényhozás kikerülésével valósulna meg néhány hónapon belül. A törvény részleteiről keveset lehet tudni, a kínai kommunikáció szerint azonban nem lesz hatása a hongkongi állampolgárok jogaira és szabadságára, a lépés azonban az elmúlt hónapokban egyre gyakoribb tüntetésekre érkezhet válaszként. A CNBC szerint, a pénzügyi elemzői vélemények alapján Hongkong a következő években elveszítheti pénzügyi központ szerepét, többé ugyanis nem független Kínától.

USA-Kína: Trump szigorú válaszlépéseket helyezett kilátásba a napokban, így kérdés, mit lép erre az amerikai elnök. Egyes hírek arról szólnak, hogy több ezer olyan kínai diák és kutató vízumát törölhetik, amelyek egyetemei kapcsolatban állhatnak a kínai hadsereggel.

MNB: Más fontos vezetői megbízatása miatt lemondott ma Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke. Helyébe ideiglenesen Virág Barnabás, a monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgató léphet, a Növekedési Hitelprogram Hajrá és a Növekedési Kötvényprogram vezetését pedig Patai Mihály, a nemzetközi kapcsolatokért, készpénzlogisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért és digitalizációért felelős alelnök veszi át. Sem az MNB, sem Nagy Márton nem kommentálta bővebben a meglepő bejelentést.

Forint: A forint nem mozdult jelentősen a hírekre, az euróval szemben továbbra is a 350-es szint alatt van az árfolyam, ezzel pedig technikailag továbbra is a március óta épülő konszolidációs háromszögben van az árfolyam. A dollárral szemben már 317 alá erősödött a hazai deviza.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.