KBC Equitas
2020. május 26. 15:13

7 fontos hír ma délután

  

MNB: A várakozásoknak megfelelően az MNB nem változtatott az irányadó kamatokon, így a jegybanki alapkamat továbbra is 0,9 százalék, míg az egynapos jegybanki betét mínusz 0,05 százalék, az egynapos fedezett hitelé pedig 1,85 százalék. A jegybank a kamatdöntő ülést követő közleményben kiemelte, hogy a járvány hatásai a magyar makroadatokban is meglátszódtak, de a gazdaság az előzetes adatok szerint így is 2,2 százalékkal bővült. Az MNB-nek továbbra is célja az Eurózónához képest 2-3 százalékos növekedési többlet fenntartása. Áprilisban mérséklődött az infláció és a jegybank szerint a 3 százalékos szinten stabilizálódhat, az adószűrt maginfláció pedig 3,2-3,5 százalék között alakulhat. A jegybank kiemelte, hogy a hazai gazdaság fundamentumai erősek, és az IMF, valamint az EBRD is a legellenállóbb gazdaságok közé sorolják az országot, a jegybanki eszköztár bővítésével pedig gyors válaszokat tud adni a bank az egyes részpiacokon.

Piacok: Ma is pozitív hangulatban folyik a kereskedés a részvénypiacokon, Európában 1 százalék körüli pluszok láthatók a főbb indexekben. Az amerikai indexek is 2 százalék körüli emelkedést mutatnak a hosszú hétvégét követő nyitás előtt, az emelkedést pedig ezúttal a Russell 2000 index vezetheti, így az emelkedés ezúttal szélesebb körű lehet. A BUX index is közel 2 százalékkal kerül ma feljebb, amit az OTP 4 százalékos emelkedése húz.

Koronavírus: Világszerte az 5,5 millió főt közelíti a regisztrált fertőzöttek száma, miközben 350 ezer halálos áldozatot követelt eddig a járvány. Az Egyesült Államokban már lassan eléri a 100 ezres lélektani határt az elhunytak száma, a Fehér Ház szerint viszont már havi 200 millió koronavírusteszt is elérhető lehet egy hónapban, ami nagyban segítheti a védekezést. Oroszországban eközben rekordmagasra emelkedett a napi elhunytak száma, Brazília pedig a második legfertőzöttebb országgá vált.

Német fogyasztói bizalom: Áprilishoz képest kismértékű javulás látható a német fogyasztói bizalomban, a gazdasági és jövedelemvárakozások is javultak, valamint a vásárlási hajlandóság is emelkedett. Így a jelenlegi bizalmi index értéke, mely júniusra tekint előre mínusz 18,9 pontra javult az egy hónappal korábbi mínusz 23,1 pontról. A jelenlegi érték még így is az index létezése óta a második legalacsonyabb érték, a várakozások pedig picivel nagyobb javulásra számítottak.

USA makroadatok: A chicago-i Fed gazdasági aktivitási indexének ma közzétett értéke jelentős visszaesést mutat április hónapra vonatkozóan. Bár az index jellegét tekintve visszatekintő, az elemzői várakozások a mínusz 16,7-es értéknél jobbat vártak. Piacnyitás után Amerikából is érkeznek fogyasztói bizalomindex adatok, mely a várakozások szerint kis javulást fognak mutatni az egy hónappal korábbihoz képest.

Merck: A gyógyszercég bejelentette egy koronavírus elleni vakcina kifejlesztésével foglakozó magáncég, a Themis felvásárlását. A Merck ezzel együtt bejelentett egy partnermegállapodást egy másik vakcinagyártóval is, illetve szintén egy másik céggel közösen egy, a koronavírus kezelésére szolgáló tabletta kifejlesztésébe is belefognak. Az amerikai részvény 4 százalékos pluszban nyithat.

Warner Music: A zeneipari cég még februárban tervezett tőzsdére lépni, azonban a koronavírus kirobbanása miatt azt elhalasztották. Ma bejelentették, hogy megtörténik az IPO, a társaság a Nasdaq-ra lesz bevezetve, és a terv szerint 70 millió részvényt adhatnak el darabonként 23-26 dollár közötti áron. Így összesen 1,8 milliárd dollár körüli forrásbevonásra kerülhet sor. A koronajárvány alatt a zenei streaming felfutott, amely a többek között Ed Sheeran és Bruno Mars mögött is álló cég számára pozitívum.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.