2020. május 21. 14:59

7 fontos hír ma délután

   

Piacok: Megtorpant a hét első felében látott rali, ma napközben 1 százalék körüli mínuszba fordultak a fontosabb nyugat-európai börzeindexek. A csökkenés a nagy emelkedés utáni kis korrekciónak is betudható, ugyanakkor a kínai-amerikai viszony alakulása is aggodalomra adhat okot. Az amerikai határidős indexekben is csökkenés látható. A BUX 0,2 százalékos gyengüléssel felülteljesítőnek számít, a blue chipek közül csak az OTP emelkedik, a legjobban szereplő komponens viszont az Autowallis 3,6 százalékos erősödéssel.

Gyorsjelentések: Az S&P 500 komponenseinek 94 százaléka már jelentett, de még így is fut be időnként 1-1 érdekesebb jelentés. A kiskereskeldemi szektorban a Walmart után a Best Buy is a vártnál erősebb számokkal rukkolt ki, habár így is csökkent a bevétel, az online forgalom viszont 155 százalékkal emelkedett. Ma este a technológiai szektorból az Nvidia és a HP jelentése is okozhat izgalmat, holnap nyitás előtt pedig az Alibaba negyedéves számaira derül fény.

PMI adatok: Az előzetes májusi eurózónás PMI adatok az áprilisihoz képest javulást mutatnak, az összehúzódás mértéke ez alapján lassulhatott májusban, de továbbra is visszaesést mutatnak. Az IHS Markit közgazdászai ez alapján 10 százalékos visszaesést várnak a második negyedévben az első negyedévhez viszonyítva. A pozitív fejlemények között említik, hogy Európa minden országa lazítani kezdett a lezárásokon, a vakcina megérkezéséig azonban nem várnak teljes feloldást, és a kereslet is gyengébb maradhat az év végéig. Az amerikai piacnyitás után az USA-ból is érkeznek az előzetes adatok.

USA munkanélküliség: Újabb 2,4 millió munkanélküliségi kérelmet adtak be Amerikában a múlt hét folyamán, ezzel már 39 millió kérelem lett benyújtva a vírushelyzet kezdete óta. Közben az egy hét késéssel érkező folytatódó kérelmek száma, amely a tartósabb, már segélyt kapó munkanélkülieket tartalmazza 25 millió fölé emelkedett. Az ebből kapott munkanélküliségi ráta pedig 17,2 százalékra nőtt, ami 1,7 százalékpontos növekedés az egy héttel korábbi adatokhoz képest, és a május 9-i helyzetet tükrözi.

Kínai-amerikai feszültség: Nem javul a viszony a felek között, bár a januári kereskedelmi részmegállapodás után hónapokra elcsitult a helyzet, de az utóbbi hetekben a koronavírustól kezdve Tajvanon át a szellemi tulajdon védelméig rengeteg témában konfliktus alakult ki. Trump megvádolta Hszi kínai elnököt, hogy ő áll az Amerika és Európa elleni „dezinformációs és propaganda hadjárat” mögött. Szerinte az is Kína célja, hogy az elnökválasztáson ellenfelét, Joe Biden demokrata jelöltet juttassák kedvezőbb helyzetbe. A kiújuló feszültség aggodalomra ad okot a részvénypiacok szempontjából is.

Különleges jogrend: Gulyás Gergely elmondása szerint jövő héten indítványozhatja a kormány az országgyűlésnek, hogy megszüntessék a vészhelyzetet, azonban, ha a járványhelyzet megkívánja, visszaállíthatják a különleges jogrendet, írta a Portfolio.hu. A kormányinfón arról is szó volt, összesen 221 ezer munkahelyet sikerült megóvni Magyarországon, valamint 5000 új munkahely létrejött a közfoglalkoztatásban. 3000 új állást hoztak létre a Honvédségnél is, ahol már a szerződés aláírásakor 100 ezer forintot kapnak a jelentkezők. Álláskeresési járadékban 101 ezren részesülnek, összesen pedig 172 ezer fő keres munkát jelenleg.

MNB: A jegybank közzétette félévente megjelenő Pénzügyi stabilitási jelentését, melyben a magyar bankrendszer helyzetét is ismertette. A jegybank szerint, a stresszteszt gyakorlat alapján a magyar bankok többsége egy súlyos gazdasági visszaesés esetén sem szorulna tőkepótlásra. A vírus reálgazdasági hatásai azonban a bankrendszer működésére és a gazdasági szereplők finanszírozására is negatívan hatnak.

A magyar bankrendszer mérlege jóval erősebb, mint a 2008-as válság idején volt, a likvid eszközök aránya háromszor akkora, a hitel/betét mutató fele akkora, és a külföldi források aránya is kevesebb mint fele annak, ami a pénzügyi válságot megelőzően jellemző volt. A vírus hatására a banki hitelállomány harmadát tekinti sérülékenynek a jegybank, ez leginkább a vírus által legjobban érintett ágazatok hiteleit jelenti.

A nagyfokú bizonytalanság következtében a hitelkibocsátás volumene csökkenhet, a hitelkereslet és a hitelkínálat is visszaeshet az MNB várakozásai szerint. A vállalati oldalon a beruházási hitelek kereslete mérséklődhet jelentősen, ezt részben ellensúlyozhatja azonban a rövid lejáratú hitelek iránti megnövekvő kereslet, ami a likviditási nehézségek megoldására irányul. A bankrendszer profitabilitása összességében csökkenhet 2020-ban. Stabilitási szempontból azonban a jegybank célja, hogy a bankrendszer problémái ne mélyítsék a reálgazdasági válságot, a már eddig meghozott intézkedések is ezt a célt szolgálják.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.