2020. május 20. 15:08

7 fontos hír ma délután

    

Piacok: A nap eleji mínuszokból pluszba fordultak a részvénypiacok Európában, a FTSE 100 és a DAX fél százalék körüli pluszban van, de a francia tőzsdeindex továbbra is kis mínuszt mutat. Az amerikai határidős indexek 1 százalék körüli pluszban állnak nyitás előtt. A BUX index szintén pici mínuszban van, amit a Mol és a Richter csökkenése húz lefelé.

Eurózónás infláció: A vártnak megfelelően 0,9 százalékos volt a maginfláció az Eurózónában év/év alapon, és 0,3 százalékos az infláció, ami azonban kissé elmaradt a várt 0,4 százaléktól. Az előző hónaphoz viszonyítva látványosabb a fogyasztói árnövekedés lassulása, akkor ugyanis 1 és 0,7 százalék volt a két mutató értéke.

Fed jegyzőkönyv: Ma este teszik közzé a Nyíltpiaci Bizottság jegyzőkönyvét, mely a várakozások szerint megerősítheti az eddig is kommunikált hozzáállását a bizottságnak. Ez alapján készen állhatnak további mentőcsomagok nyújtására, valamint ellenállhatnak a negatív kamatok alkalmazásának.

Kötvényhozamok: A 10 éves amerikai kötvényhozam 71 bázispont felett jár, így az elmúlt hetekben kialakuló 55-75 bázispont közötti sáv felső szélénél található. A Goldman Sachs és a JP Morgan elemzői is egyetértenek abban, hogy a Fednek növelnie kell az eszközvásárlási programját, amennyiben el akarják kerülni a hozamemelkedést. A várakozások szerint 2100 milliárd dollárral nőhet az államkötvények kínálata a növekvő deficitnek köszönhetően.

Target: A vártnál jobb eredményen van túl a cég az előző negyedévben. A tisztított bevételi szám (legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma) 10,8 százalékkal nőtt éves alapon, a konszenzus pedig 7,5 százalékot várt. A cég eredménye is jobb lett a vártnál, az EPS 59 centes lett a 40 cent helyett. A bevételek növekedését az online eladások jelentős javulása is segítette. Az árfolyam 1 százalékos pluszban nyithat.

Lowe’s: Közel 6 százalékos pluszban nyithat a papír, miután a befektetők remekül fogadták a jelentést. A várt 1,32 dollár helyett 1,77 dolláros lett az EPS, és a tisztított bevételi szám pedig 11,2 százalékkal nőtt éves alapon, a várt 3,3 százalék helyett. Ezzel együtt az negatívum, hogy az éves előrejelzését visszavonta a menedzsment.

Zwack: Ma délután tette közzé üzleti évének utolsó negyedévéről (január-március) szóló gyorsjelentését a Zwack. Tavaly ilyenkor szokatlanul gyenge negyedévet zárt a cég a friss NETA-emelés okozta drágulás, illetve az azt megelőző készletfelhalmozás miatt. Az alacsony bázisról a negyedévben 50 százalékkal növekedtek a bevételek. A teljes üzleti évben 1,7 milliárd forint adózott eredményt értek el, amely 35 százalékos visszaesés, de jobb mint a menedzsment által várt legalább 40 százalékos csökkenés.

Az utolsó negyedévet már a koronavírus is befolyásolta, március végén a kiskereskedelmi partnerek a logisztikai rendszerek bizonytalanságai miatt készletfelhalmozásba kezdtek, egyes vevők a szokásos mennyiség többszörösét rendelték be. Ez a márciusi forgalmat jelentősen megnövelte, viszont az áprilisit visszavetette.

Az eddig adóssággal nem rendelkező társaság hitelfelvételről döntött, kétszer 1,25 milliárd forintot vettek fel, március végén, illetve április elején. A lépésre a koronavírus okozta bizonytalanság miatt volt szükség. A gasztronómiai bevételek az összbevétel közel felét adják, de március végén ez a szegmens súlyos csapást szenvedett el a korlátozásokkal, és bizonytalan, hogy milyen gyorsan éledhet föl a vendéglátószektor. A felvett hitelösszeg a teljes üzleti évre megfelelő pénzügyi biztonságot nyújt a menedzsment szerint. A társaság június 25-én tartja meg közgyűlését, amennyiben addigra véget ér a veszélyhelyzet, ott az esetleges osztalékfizetésről is dönthetnek.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.