2020. május 18. 15:15

7 fontos hír ma délután

   

Moderna: Biztató eredményeket tett közzé a Moderna a klinikai tesztfázisban levő koronavírus vakcinájával kapcsolatban. Egyelőre 45 önkéntes páciensen tesztelték az oltást, és mindegyik embernél sikeresen zárult a teszt, azaz a szervezetük elkezdte termelni az ellenanyagot. Amennyiben a további teszteredmények is hasonlóan jók lesznek, akkor a vállalat szerint 2021 elejére lehetne globálisan elérhető védőoltást készíteni. A hírre a Moderna részvényárfolyama már a nyitás előtti kereskedésben elszállt, 36 százalék körüli pluszban tartózkodik.

Piacok: A bejelentés a piaci hangulat egészére is kedvező hatással van, Európában az indexek már 3-4 százalékos pluszba kerültek, míg az Egyesült Államokban is 2-3 százalék körüli pluszban indulhat a hét. A VIX index 11 százalékkal 30 pont alá csökkent, a 10 éves amerikai kötvényhozam pedig 67 bázispontra erősödött.

Fed: Howard Marks befektető szerint, ha a Fed egyszer abbahagyja az eszközvásárlásokat, és a piaci szereplők lesznek újra a pénzügyi eszközök tulajdonosai, akkor az csak egy a mostaninál alacsonyabb áron valósulna meg, jelenleg ugyanis a hozam nem kompenzál a fennálló kockázatokért. Marks elsősorban kötvénypiaci befektetéseiről híres, és kommentjei főként a Fed vállalatikötvény-vásárlásával kapcsolatosak voltak.

USA-Kína: Trump tanácsadója, Peter Navarro azzal vádolja Kínát, hogy szándékosan fertőzött utasokat küldött repülőjáratokon, hogy világszerte elterjedjen a vírus. Hszi-Csin-ping kínai elnök szerint minden információt átadtak a vírussal kapcsolatban, a WHO pedig hamarosan független ellenőrzést indíthat, melyben minden szereplő vírussal kapcsolatos intézkedését felülvizsgálják.

Olaj: Tovább emelkednek napközben az olajárak, különösen a WTI szárnyal, amelynek holnap jár le a júniusi határidős kontraktusa. Az árfolyam közel 10 százalékkal emelkedik, így kéthavi csúcson, 32,3 dolláron áll. Ezzel pedig a WTI már enyhén felülteljesíti 2020-at nézve a korábban még jobban teljesítő Brentet, és a korábban látott nagy Brent-WTI különbözet is csökken.

Autógyártók: Ma nyitják újra az Egyesült Államokban a Ford, a General Motors és a Fiat-Chrysler gyárait, amelyek március óta nem üzemeltek. Ez egy újabb fontos lépés a gazdaság újraindításához, a koronavírus terjedése ellen pedig több biztonsági intézkedést is bevezettek. A Tesla már múlt héten beindította kaliforniai gyárát.

Alteo: Közzétette első negyedéves eredményeit az Alteo. A Magyarországon erőműveket üzemeltető társaság tevékenysége kevésbé kitett a gazdasági ciklus változásától, így kevésbé érzékeny a koronavírus hatásaira is a menedzsment szerint. Az üzletmenet a járvány alatt is folyamatos volt. A negyedévben nem is volt számottevő negatív hatása a vírusnak, az árbevétel 39 százalékkal, a működési eredmény 166 százalékkal emelkedett.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.