2020. május 15. 14:47

7 fontos hír ma délután

   

Piacok: Vegyes képet mutatnak a vezető részvényindexek Európában, 1 százalék alatti elmozdulásokat láthatunk plusz és mínusz irányban is. Az amerikai határidős indexek 1 százalékkal csökkennek nyitás előtt, és az implicit volatilitást jelző VIX index is 6-7 százalékkal emelkedik. A 10 éves amerikai kötvényhozam 60 bázispont közelében jár. A BUX index minimális pluszban van, amit az OTP 1 és az Opus 5 százalékos emelkedése húz.

USA kiskereskedelem: 16 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az előző hónaphoz, és közel 22 százalékkal 2019 áprilisához képest. A ruházati cikkek kiskereskedelmi forgalma 89 százalékkal csökkent, az online kereskedelem pedig 22 százalékkal növekedett.

Chipgyártók: Az Egyesült Államok tovább blokkolná a Huawei-nek történő szállításokat a chipgyártók részéről, ez pedig már egy konkrét lépést jelenthet a két ország között kiújuló feszültségben. Ezzel kapcsolatban a mai napon módosította az USA az exportra vonatkozó szabályokat. A lépés azonban a két ország közti kapcsolatok mellett az amerikai chipgyártókat is érzékenyen érinti, emiatt több chipgyártó árfolyama is csökkenéssel reagálhat a bejelentésre a nyitás előtti árfolyamok alapján.

Európa GDP: Az Eurózónában 3,2 százalékkal csökkent a GDP az első negyedévben év/év alapon, és 2,6 százalékkal egész Európában. Ez 2009 óta a legnagyobb mértékű visszaesés, akkor az első, második és harmadik negyedévben is 4 százaléknál nagyobb mértékű volt az év/év alapú GDP-csökkenés. 2020-ban várhatóan a második negyedév lesz legsúlyosabb, amennyiben nem lesznek újabb bonyodalmak, a nagy kérdés pedig továbbra is a harmadik és negyedik negyedéves teljesítmény lesz.

A legnagyobb mértékű gazdasági visszaesést Franciaország érte el, ott 5,4 százalékos volt az év/év alapú csökkenés. Olaszországban 4,8, Spanyolországban pedig 4,1 százalékkal esett vissza a gazdaság. A hivatalos statisztikák alapján Románia (2,7%), Litvánia (2,5%), Bulgária (2,4%) és Magyarország (2%) gazdasága tudott a legnagyobb mértékben növekedni.

Német GDP: Németországban 2,2 százalékkal csökkent a kiigazított GDP értéke az előző negyedévhez és 2,3 százalékkal az előző év első negyedévéhez képest. Ez a 2008-as válság óta a legnagyobb mértékű csökkenés, és a második legnagyobb mértékű a német egyesülés óta. A foglalkoztatottság az első negyedévben alig változott éves összevetésben.

Magyar GDP: Az első negyedévben, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2 százalékkal bővült a gazdaság év/év alapon. Az előző negyedévhez képest azonban 0,4 százalékkal csökkent a GDP, erre pedig utoljára 2016 első negyedévében volt példa. Az első negyedévre pozitívan hatott a kiskereskedelmi forgalom átmeneti megugrása, a negatív hatás összességében főként márciusban jelentkezett. Varga Mihály pénzügyminiszter mai értékelése szerint 2020-ban 3 százalékkal csökkenhet a GDP, 2021-ben pedig 4,8 százalékos növekedést vár, valamint véleménye szerint a gazdaságvédelmi intézkedések 3,7 százalékponttal járulhatnak hozzá a GDP-hez, így elkerülhető lehet a 2008-as válság során tapasztalt mély recesszió.

Abbott Laboratories: Az FDA felülvizsgálhatja a vállalat első koronavírus gyorstesztjét, ugyanis felmerült annak gyanúja, hogy nem tudja pontosan kimutatni a fertőzöttséget. A vállalat is ellenőrzésnek veti alá a tesztet, hogy megállapítsák, valóban pontatlan-e. Az Abbott részvényéről mi is írtunk már részletesebben a gyorsteszt megjelenésekor, ami óta szépen menetelt is a részvény. A vállalat fundamentumairól és többféle tesztjéről pedig itt írtunk bővebben.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.