KBC Equitas
2020. április 30. 15:20

7 fontos hír ma délután

   

Piacok: A mai napon mínuszban vannak az európai részvényindexek, 1-2 százalékkal kerülnek lejjebb. Nyitás előtt a határidős amerikai indexek is 1 százalék körüli esést mutatnak. A BUX index még pluszban van, amit az OTP 3 százalék feletti emelkedése húz. Holnap itthon és Európa legtöbb országában nem lesz kereskedés, de Amerikában nyitva lesznek a tőzsdék.

USA makroadatok: Újabb 3,8 millió új kérelmet adtak be az Egyesült Államokban az elmúlt héten, ezzel pedig már 30 millió felett van az elmúlt 6 hétben beadott kérelmek száma. Közben a folytatódó kérelmek 18 milliónál járnak, így a segélyt kapó munkanélküliek aránya 12,4 százalékos rátát eredményez április 18-ig. Közben a személyes fogyasztás hó/hó alapon 7,5 százalékkal esett vissza március hónapban, a személyi jövedelmek pedig 2 százalékkal.

EKB: Az EKB változatlanul hagyta mínusz 0,5 százalékon az alapkamatot a mai ülésén, valamint az eddig bejelentett eszközvásárlásokat is folytatja a jegybank legalább az év végéig. Ezen felül azonban a bankok számára olcsóbb finanszírozást biztosít az EKB, a bankoknak nyújtott hitelek kamatát 50 bázisponttal csökkentették, valamint májustól újabb likviditást támogató programot indítanak. Christine Lagarde azt is elmondta, hogy az Eurózóna gazdasága 5-12 százalék közötti mértékben eshet vissza 2020-ban.

EU makroadatok: Több érdekes gazdasági adat is jött ma Európából. A francia GDP a vártnál gyengébb lett, de a spanyol számok is elmaradtak a várakozástól, az olasz viszont pozitív meglepetést okozott.  Az eurozónás számok összességében az első negyedévben csak 3,3 százalékos gazdasági visszaesést mutatnak éves alapon, ez a vártnak nagyjából megfelelő. Árnyalja viszont a képet, hogy a német munkanélküliség 373 ezer fős növekedést mutatott áprilisban, szemben a várt 74 500 fővel, bár a munkanélküliség így is csak 5,8 százalékos.

Kínai gazdaság: Újra összehúzódást mutat a kínai Caixin feldolgozóipari PMI mutató 49,4-es értéke áprilisban, miután márciusban már minimális bővülést jelzett 50,1-es értékével. A mutatót most az export alindex húzza legjobban, az 5 alindexből pedig csak a kibocsátást jelző index van továbbra is 50 felett. A teljes keresletet jelző indexben az látszódik, hogy a külföldi kereslet csökkenése mellett a hazai is csak kis mértékben tudott javulni áprilisban. A kibocsátás és a kereslet különbségéből adódóan a készletek állománya növekedett a hónapban, emellett pedig az árakban is csökkenés látszódik. Az üzleti bizalom és a foglalkoztatás helyzete is romlott, így összességében a hónapban nem látszódik a V-alakú felpattanás.

Erste: A várakozásokat sikerült enyhén felülmúlnia az Erste Group-nak, viszont így is 37 százalékkal csökkent a profit, amely a magasabb céltartalékolásnak és a kereskedési tevékenységen elért veszteségnek köszönhető.

Nettó kamatbevétel tekintetében a bankcsoport 5,9 százalékkal növelte a bevételeit, amely leginkább a hitelvolumen-bővülésnek köszönhető, a stagnáló 2,18 százalékos nettó kamatmarzs mellett. A működési költségeket szinten tudta tartani a bank, pozitív meglepetést azonban a kockázati költségek szintjében tudott okozni a bank. A konszenzus szerinti 110 millió euró helyett 61,7 millió euróra emelkedtek csak a költségek. A nem teljesítő hitelek arányában ugyan a következő időszakban növekedésre számít a bank, viszont az állami támogatások, hiteltörlesztési moratóriumok ellensúlyozhatják a nagymértékű megugrást.

A bank azonban arra számít, hogy a reál GDP visszaesése kedvezőtlenül fogja befolyásolni az idei eredményt, mind kamatbevételek, mind pedig jutalékbevételek tekintetében alacsonyabb szintre lehet készülni mint 2019-ben. A részvény árfolyama 3 százalékos mínuszban van ma.

Mol: A tavalyi év után nem fog osztalékot fizetni Mol, többek között erről döntött a társaság, 2 órától pedig Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót. A Mol csoportszinten 1 milliárd dollár értékű beruházást halasztott el és jelenleg is a CAPEX felülvizsgálata folyik a cégnél, a Mol kitermelése pedig 115-120 ezer hordó között alakulhat.

A Mol finomítói jelenlegi 70 százalékos kapacitással működnek és egyelőre a vállalat szeretné elkerülni, hogy leállásokra kerüljön sor. Az üzemanyagok iránti kereslet 40 százalékkal esett vissza és 28 darab töltőállomást zárt be a Mol.

A Mol válságkezelésének része, hogy folyamatosan teszteli a munkavállalóit, valamint 25 ezren dolgoznak otthonról a cégnél. Ezen kívül részmunkaidős rendszer bevezetésére is kényszerült a cég, annak érdekében, hogy kevesebb elbocsátásra legyen szükség.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.