KBC Equitas
2020. április 27. 15:20

7 fontos hír ma délután

   

Piacok: Nagy menetelésben vannak ma a világ tőzsdéi, Európában 2 százalék körüli emelkedésben vannak az indexek, míg az USA-ban 1 százalékos pluszban járnak a határidős indexek nyitás előtt. A BUX is egy százalék feletti mértékben került ma feljebb, amit az OTP 2 százalékos emelkedése húz. A VIX index közben tovább csökken ma, így már 35 ponthoz közelít az implicit volatilitást jelző index. Ma az amerikai 10 éves kötvényhozam is emelkedik, jelenleg 62 bázispont közelében jár.

Koronavírus: Világszerte már meghaladja a 3 milliót a fertőzöttek, és a 210 ezret az elhunytak száma, az országok többsége azonban már a korlátozások enyhítését tervezi. Boris Johnson brit miniszterelnök felépült a betegségből, újra munkába állt, és kijelentette, hogy egyelőre még maradnak a korlátozások. New York állam kormányzója viszont bejelentette, hogy május 15-én újraindulhat az építőipar és a feldolgozóipar, míg a többi szektor fontosságának megfelelően, fokozatosan indulhat újra. A különböző tagállamokban eltérnek az újranyitási stratégiák, ami nehézségeket okozhat a nagyvállalatoknak, a kiskereskedelmi óriások közül a Walmart, a Target és a Best Buy is azt kérte a kormányzóktól, hogy egységes szabályokat hozzanak.

Japán jegybank: A Bank of Japan eltörölte az államkötvény-vásárlásra vonatkozó limitet, valamint kétszeresére emelte a vállalati kötvényvásárlásra vonatkozó korlátot, ezzel jelentősen megnövelve az eszközvásárlások mozgásterét. Emellett kibővítette azon bankok körét, akik hozzáférhetnek a jegybank által nyújtott, likviditást támogató hitelekhez. A jegybank elnöke kijelentette, hogy nem fogják hagyni a 10 éves kötvényhozam emelkedését, annak további csökkenése azonban elképzelhető.

Olaj: Nagyot esnek ma az olajárak, a piaci szereplők a készlettározók rohamos megtelítődése miatt aggódnak. Bár pár ország már korábban elkezdte a május 1-jén életbe lépő OPEC+ kitermelési korlátozás betartását, ez egyelőre csak mérsékli a túlkínálatot. A WTI árfolyama 25 százalékos csökkenéssel 13 dollár alá került, míg a Brent 7 százalékos gyengüléssel 20 dollár alá esett.

Arany: Két héttel ezelőtti új lokális csúcsdöntése óta korrigál és bázist építhet az arany, de továbbra is 1720 dollárnál jár a nemesfém, a csúcsnál alig 30 dollárral lejjebb. Ha a Fed a japán jegybankhoz hasonlóan laza kijelentéseket tesz a héten, az tovább erősítheti az arany melletti érveket.

Autóipar: Több nagy autógyártó is megkezdte a járvány miatt leállt üzemeinek újraindítását, így például a Volkswagen is. A legnagyobb, wolfsburgi gyárat indították újra, azonban ezen a héten csak 10-15 százalékos kapacitáson fog működni, maximális egészségvédelmi intézkedések mellett. Jövő hétre érhetik el a 40 százalékos kapacitáskihasználtságot, a járvány előtti termelékenység eléréséhez azonban még sok időre lehet szükség. Az amerikai General Motors eközben bejelentette, hogy a likviditási pozíciójuk megőrzése érdekében felfüggesztik az osztalékfizetést és a részvény-visszavásárlási programot.

Deutsche Bank: Meglepetésre nyereséges negyedévről számolt be a Deutsche Bank a ma reggel közzétett előzetes számaiban, ennek hatására pedig a részvényárfolyam a mai napon 11 százalékkal emelkedik. Ugyan a teljes gyorsjelentés csak szerdán fog érkezni, a bank főbb számait, már megtudhattuk.

Az előzetes számok alapján 6,4 milliárd eurós bevételt ért el a bank, míg a nem kamatjellegű költségek 5,6 milliárd euró körül alakultak, adózás előtti eredményben így 206 millió eurós profitot ért el a Deutsche Bank. A kockázati költségek 500 millió euró körül alakultak, amelyben egy jelentősebb mértékű céltartalékolás is jelentkezik.

Az előzetes eredmények alapján a Deutsche Bank felülmúlta az elemzői várakozásokat az első negyedév során. Mindez pozitívum, azonban a Deutsche Bank is emelkedő kockázati költségekre készül, valamint a nyereségesség ellenére bizonytalan, hogy sikerült teljesítenie a tőkemegfelelési mutatóban kitűzött célokat a banknak, és sikerül-e a koronavírus miatt kialakult helyzetben is megőrizni a legalább enyhén profitábilis működést.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.