KBC Equitas
2020. április 20. 15:04

7 fontos hír ma délután

  

Olaj: Közel 40 százalékos mai zuhanásával a 11 dollárt közelíti a WTI májusi lejáratra szóló határidős árfolyama, ezzel pedig már 21 éves mélypontra került a fekete arany árfolyama, igaz, a júniusi lejárat ennél kisebb mértékben csökken. A Brent is "csak" 7 százalékkal csökken ma, és így 26 dollár felett jár a jegyzés, ami jóval a 22 dolláros márciusi mélypontja felett van. Az olajpiaci befektetők egyre inkább amiatt kezdenek aggódni, hogy elfogynak a tárolóhelyek, emiatt egyes szakértők már negatív olajárat jósolnak, ami a tárolási költséget veszi számításba. A negatív ár nem precedens nélküli egyébként, a gázpiacon az év elején már előfordult nulla alatti jegyzés egyes határidős termékeknél.

Piacok: Az olajárak esésével együtt a nap eleji emelkedés gyorsan elfáradt és délutánra a főbb nyugat-európai indexek már 1 százalék körüli mínuszban tartózkodnak. Az energiaszektor vezetésével az amerikai tőzsdéken is csökkenés várható, az S&P 500 2 határidős indexe 2 százalék körüli mínuszban jár. A délutáni órákban az arany is elkezdett erősödni az 1670 dolláros szintekről, és jelenleg 1685 dollár felett jár.

Koronavírus: Donald Trump nyilatkozata szerint Kína felelős lehet a vírus kitöréséért, és a transzparencia hiánya miatt alakulhatott ki a globális járvány. A megjegyzés összefüggésben áll a WHO-t érintő korábbi kritikával is, a szervezet ugyanis a járvány kínai szakasza alatt ellátogatott felmérni a helyzetet, de mégsem kongatta meg a vészharangot időben. A szervezetet egyébként sok kritika éri amiatt, ahogyan a kínai helyzetet kezelte, a szervezet szóvivője például több interjú alkalmával is kihagyott olyan kérdéseket, amelyek Tajvant és Hongkongot érintették, ezek ugyanis a kínai viszonyokat kellemetlenül érinthették volna.

Makroadatok: Angliából érkezett ma a háztartások pénzügyi helyzetére vonatkozó IHS Markit index áprilisi adata, ami 34,5 pontra süllyedt a márciusi 42,5-ről. Az indexen belül a munkavállalók állásbiztonsága, a munkahelyi aktivitás és az alkalmazotti viszonyból származó bevételek is meredeken csökkentek. Az adatok április első hetében lettek gyűjtve, így már rálátást adnak a március végi lezárások hatására. A hét további napjain rengeteg makroadat érkezik, az előzetes áprilisi PMI adatok is napvilágot látnak Európára, Amerikára és Ázsiára vonatkozóan is, emellett csütörtökön újra munkanélküliségi adat érkezik az USA-ból.

Spanyol gazdaság: Újabb negatív előrejelzések érkeztek a spanyol gazdaságra is, a központi bank szerint ugyanis ebben az évben 12 százalékkal csökkenhet a GDP, valamint a munkanélküliség 22 százalékosra emelkedhet. A központi bank becslése szerint az optimista forgatókönyv megvalósulása esetén is 6,8 százalékos visszaesés lenne a GDP-ben.

United Airlines: Előzetes első negyedéves számai alapján a United Airlines bevételei 17 százalékkal csökkentek, és az első negyedév során rekordmértékű 2,1 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el cég. A második negyedévben is jelentős visszaesés várható mivel májusban és júniusban is 90 százalékkal csökkenti a kapacitásait a légitársaság. A United Airlines 5 milliárd dolláros állami segítségre számít a nehézségek kezelésére. A részvényárfolyam több mint 4 százalékos mínuszban nyithat.

Boeing: Negatív hírek érkeztek a Boeing számára is, a China Development Bank 29 Boeing 737 Max repülőgép megrendelését mondta vissza, ezzel pedig a Boeing 737 Max rendelésállománya 70-re csökkent. Ez hozzávetőlegesen 2,9 milliárd dollár kiesést jelent a gyártónak. A részvényárfolyam várhatóan 4-5 százalék körüli mínuszban nyithat.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.