KBC Equitas
2020. március 25. 14:08

7 fontos hír ma délután

     

Piacok: A kezdeti emelkedés után ismét lefordult a német tőzsdeindex és jelenleg már mínuszban jár. A befektetők leginkább a kormányzatok mentőcsomagjaira figyelnek, amely már tegnap az Egyesült Államokban látható piaci mozgásokat is befolyásolta, azonban Európában egyelőre nincs megegyezés az Eurózóna pénzügyminiszterei között. Az előzetes javaslatok alapján az Euróövezet tagországaiban az egyes országok GDP-jének 2 százalékát elérő mentőcsomagról dönthetnének a miniszterek. A Dow Jones kivételével a vezető amerikai indexek is 0,8 százalék körüli mínuszban tartózkodnak.

Német Ifo index: Márciusban a német üzleti hangulatindex 30 éves mélypontra esett, a véglegesített németországi Ifo index alapján. Az aktuális index 86,1-re csökkent, míg a várakozások 79,7-re csökkentek az előző havi 82-es értékről.

USA munkanélküliség: A St. Louis Fed elnöke, James Bullard néhány napja 30%-os munkanélküliségi rátát jósolt Amerikában a következő hetekre, ami az 1929-et követő depresszió idején sem volt tapasztalható. Ma azonban pozitívabb hangvételben nyilatkozott, hozzátette ugyanis, hogy ez elsősorban a vírus miatti elővigyázatosságnak köszönhető, és a járvány elhaladtával a gazdaság is gyorsan normalizálódni fog. Az új munkanélküliségi kérelmekre vonatkozó adat holnap délután lesz közzétéve, a várakozások szerint pedig óriási megugrás lesz a kérelmekben, az egy héttel ezelőtti 280 ezerről 1,5 millióra emelkedhet a szám.

USA jelzálogpiac: Közel 30 százalékkal estek vissza a héten az Egyesült Államokban az új jelzáloghitel-igénylések, erre pedig 2009 óta nem volt példa. Ez annak is köszönhető, hogy a 30 éves jelzálog kamatok átlagosan 8 bázisponttal emelkedtek, kéthavi csúcsra. A visszaesés azonban korai jele lehet, hogy a jövőben visszaesés várható a lakáseladásokban is.

Trump népszerűsége: Az elmúlt héten elkezdett emelkedni Donald Trump népszerűsége az amerikai szavazók körében. A felmérések szerint 3 éves csúcson áll az elfogadottsága a felnőtt lakosság körében, ami a válságintézkedések bejelentése óta ugrott meg, ami meglepő fejlemény annak fényében, hogy Trump a részvénypiac emelkedésére és a gazdasági konjunktúra fenntartására építve készült fenntartani népszerűségét, melyeknek a kilátásai jelentősen elromlottak.

Target: Felfüggeszti a sajátrészvény-visszavásárlásokat a Target, az Egyesült Államok egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a koronavírus várható negatív hatásai miatt. A korábbi növekedési előrejelzésén is módosított a vállalat, valamint az üzleteinek működését is átalakította. Annak ellenére pedig, hogy továbbra is növekedést vár a cég az eladásokban, magasabb költségek fognak jelentkezni a vállalatnál, így a profitnövekedés lassulhat.

Mol: Az S&P a Mol BBB- hosszú lejáratú adósság-besorolását egyelőre megerősítette, viszont a kilátásokat pozitívról stabilra módosította. A módosítás az esetleges felminősítés valószínűségét csökkenti, azonban az S&P is kiemeli, hogy a Mol stabil maradhat a következő hónapokban várható nehezebb piaci környezetben is. A részvény árfolyama ma 3 százalékos csökkenéssel 1940 forintnál jár.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.