KBC Equitas
2020. március 18. 13:38

8 fontos hír ma délután

   

Piacok: Az európai vezető indexek 5 százalék feletti mínuszban vannak ma délután, és az amerikai határidős indexek is limittel esnek nyitás előtt, így továbbra sem nyugodnak meg a piacok a számos jegybanki és kormányzati intézkedés ellenére. A BUX index 4 százalék körül esik ma, amit az OTP 6 százalék feletti esése se segít. A magyar piac szempontjából különösen érdekes lehet Orbán Viktor beszéde is délután 3 órakor.

MNB: Ma reggeli közleményében a jegybank felszólította a kereskedelmi bankokat, hogy a lakossági ügyfelekkel szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Az intézkedésre a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklése érdekében lenne szükség. Az MNB szerint a moratórium fenntartása 2020 végéig indokolt lehet. Emellett a háztartások ideiglenes likviditási zavara miatt az MNB elvárja a bankoktól a könnyen elérhető, a jelenleginél kedvezőbb árazású személyi hitelek folyósítását is, ezeknek a THM-je legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamat szintjét.

Forint: Történelmi mélypontjára zuhant ma délelőtt a forint az euróval szemben. Az EURHUF átlépte a 350-es lélektani határt, a 351,2-es szint volt a csúcs, most már valószínűleg kiárazódhattak teljesen a jövő heti kamatdöntő ülésre vonatkozó kamatemelési várakozások, amelyek pár hete még jelen voltak. A forint így már 5,4 százalékot gyengült az euróval szemben év eleje óta, azonban ez még illeszkedik a régiós trendekbe, a cseh korona gyengülése 6,1 százalékos, a lengyel zlotyé 4,8 százalékos volt az euróval szemben. Az USDHUF is csúcsra tört, 318 fölé is ment az árfolyam.

Autógyártók: Hatósági utasításra, a járvány következményeként a Tesla kénytelen leállítani a gyártást a fremonti üzemében, mivel a gyár működése nem „létfontosságú”, hiába folytatta volna a szokott üzletmenetet a cég vezetése. A befektetők rosszul reagálhatnak a hírre, nyitás előtt 9 százalékos mínuszban tartózkodik az árfolyam. Közben megegyeztek egymással az autóipari szakszervezet és a General Motors, Ford és Fiat-Chrysler autógyártók képviselői, miszerint részleges leállás lesz, a gyárakban lassítják a termelést.

Apple: Ma bemutatta új iPad Pro készülékeit az Apple. Az új termékek kamerái képesek lesznek 3D-s objektumok beszkennelésére is. A kisebb készülék ára 799 dollártól, a nagyobbé 999 dollártól indul. Eközben a járvány miatt a cég bezárta az összes amerikai kiskereskedelmi üzletét, Kínában viszont már újranyitottak. Az árfolyam 5 százalék körüli mínuszban nyithat.

Kötvényhozamok: A fejlett országok államkötvény-hozamai is emelkedésnek indultak a héten. Az elmúlt pár hétben óriási menekülés volt megfigyelhető ezekbe az eszközökbe, ami lenyomta a hozamokat, és megemelte a kötvényárakat. A fiskális lépések mérlegelése elkezdődhetett a piacokon, a növekvő deficitek ugyanis állampapír-kibocsátással fognak járni ezekben az országokban.

Réz: A héten a réz árfolyama is nagy esésbe kezdett, ami azonban korábban még kitartani látszott. Az árfolyam péntek óta összesen már 11 százalékot is csökkent. A réz árfolyamát gyakran a gazdasági kilátásokkal szokták összekapcsolni a piacokon, így az, hogy ennek az árfolyama is esni kezdett azt jelentheti, hogy a piac globális gazdasági visszaeséssel kezd számolni.

Olaj: Tovább folytatják az esést az olajárak, a WTI 25 dollár alá csökkent, ezzel pedig 17 éves mélypontot ütve 2002 óta nem látott szintre esett vissza. A Brent is közel van a többéves negatív rekordokhoz, de egyelőre még a 2016-os mélypont fölött tartózkodik az árfolyam.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.