KBC Equitas
2020. március 16. 14:09

7 fontos hír ma délután

     

Nemzetközi tőzsdék: Nagy esést mutatnak ma is a főbb tőzsdeindexek, az eladói nyomás nem szűnt meg mára sem a piacokon. A DAX 10 százalék körüli esésével egyre inkább közelíti a 8000 pontos szintet, ami technikai szempontból jelenthet egy esetleges támaszt. Napon belül egyébként a reggel valamivel jobban indult, viszont rövid idő alatt tovább romlott a hangulat, a pár órás oldalazás után pedig délutánra fordulva még nagyobbra nőttek a mínuszok. A szektorok közül Európában a légitársaságok nagyon gyengén szerepelnek, 20 százalékos a visszaesés. Az amerikai indexek feltehetően szintén gyengén nyithatnak majd, itt a határidős indexekből viszont az 5 százalékos limit szabálya miatt nem lehet most kiindulni.

Magyar tőzsde: Itthon is igen gyenge a hangulat, bár a BUX 11 százalékos esésével még tartja a 30000 pontos szintet. A nagypapírok közül továbbra is a Telekom tartja magát jobban, viszont itt is 4 százalékos azért a mínusz.

Nyersanyagok: Nagy ütést kapnak ma a nyersanyagok is. Az arany árfolyama már 1460 dollár közelébe gyengült, amivel így 4 százalékos a mínusz, és az év eleje óta számított teljesítmény is negatívba fordult. Közben az ezüst ennél is nagyobb 15 százalékos mínuszt kap. Az olaj szintén nem találja a formát a keresleti és kínálati problémák kapcsán, a Brent 30 dollárnál, a WTI pedig már 29 dollárnál jár. Ezzel az olaj újabb lokális mélypontra kerül, és egyre közelebb van a 2016 elején látott mélypontokhoz.

IMF: Beavatkozhat az IMF is, és 1000 milliárd dolláros programmal segítheti a növekedés megtartását. A hitelezési programot a koronavírus hatásainak mérséklésére indítanák be. A lépés illeszkedik az utóbbi napok-hetek bejelentéseihez, több vezető jegybank és szervezet próbál lépni a gazdasági hatások mérséklése céljából, tegnap például a Fed jelentett be egy újabb rendkívüli kamatvágást.

Kilátások: 5 százalékos gazdasági visszaesést vár a második negyedévben az USA-ban a Goldman Sachs, miután az első negyedévre összességében stagnálással számolnak. A szakértők szerint az év második felében 3-4 százalékos javulás jöhet, de így is 0,4 százalékos lehet csak az éves növekedés.

Forint: Gyengült ma a forint a negatív piaci hangulatban, az EURHUF 346-nál is járt ma. A 340-es szint egyébként technikailag fontosnak számít, így érdemes lehet figyelni a következő napok eseményeit, lélektani szintet a 345-ös jelenthet majd. A 3 hónapos BUBOR egyébként enyhén mozdult csak el ma, 1 bázispontos emelkedésével 0,67 százalékon áll. Közben friss hír, hogy az MNB hiteltörlesztési moratóriumot kezdeményez, a koronavírus által sújtott vállalati szektor megsegítésére.

Apple: Büntetést kapott az Apple, a francia versenyhatóság 1,1 milliárd dollárra büntette meg a techcéget. A piaci kapitalizációhoz képest ez nem túl nagy összeg, ugyanakkor az 55-60 milliárd dolláros éves nettó eredmény viszonylatában azért látható összegű ez a büntetés. A háttérben a versenykorlátozó magatartás áll. A részvény ma 13 százalékos mínuszban nyithat a pénteki nagy menetelés után.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.