2021. január 8. 8:31

7 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Szerda után tegnap is jó hangulatban zajlott a kereskedés a fontosabb európai és amerikai börzéken. Az európai indexek fél százalék körüli mértékben emelkedtek, a BUX 1,9 százalékos növekedéssel felülteljesített. A Molnál továbbra is tart a lendület, tegnap 4,2 százalékos volt a növekedéssel, a részvény idén már 11 százalékos pluszban áll. Amerikában a techpapírok felülteljesítettek, a Nasdaq 2,6 százalékkal szárnyalt, de emelkedett a Dow Jones és az S&P 500 is. A befektetők még mindig a demokrata szenátusi győzelemnek, és Trump vereségének beismerésének örülhettek. Ma reggel is jó a hangulat, a határidős indexek pluszban állnak.

Amerikai elnökváltás: Donald Trump tegnap végre kijelentette, hogy január 20-án átadja a hatalmat a választást megnyerő Joe Bidennek. Több politikus azonban az elnök azonnali eltávolítását követeli a keddi erőszakos események miatt. Trump közösségi fiókját egyébként a Twitter és a Facebook is felfüggesztette.

Bitcoin: Nem hagy alább a lendület a Bitcoinnál, a legismertebb kriptodeviza tegnap már a 40 ezer dollárt is elérte. Ma reggelre enyhébb korrekció látható, de az idei évet nézve így is közel 33 százalékos pluszban áll az árfolyam.

Koronavírus: A becslések szerint január 20-ra a 400 ezret is átlépheti a járvány amerikai áldozatainak a száma. Franciaországban pedig legalább a hónap végéig meghosszabbították az edzőtermek és színházak zárvatartását és február közepéig a bárokét. Magyarországon is február 1-jéig meghosszabbították az érvényben lévő korlátozásokat. Jó hír, hogy a Pfizer tájékoztatása szerint a védőoltásuk az új vírusvariánsok ellen is hatékony. Ezt nyilatkozta a Moderna vezetője is, aki szerint akár évekig is védettséget nyújthat az oltás.

Makroadatok: A várt 800 ezer helyett 787 ezer új munkanélküliségi kérelmet adtak be múlt héten az Amerikai Egyesült Államokban, és a vártnál kevesebb, 5,2 millió folytatódó kérelem is pozitív meglepetés. A decemberi ISM szolgáltatóipari index közben 57,2 lett, amely szintén jobb az 54,5-ös konszenzusnál. Ma további munkaerőpiaci adatok érkeznek, Európában pedig több országban ipari termelési adatokat tesznek közzé. A Goldman tegnap 5,9 százalékról 6,4 százalékra javította a 2021-es amerikai GDP-növekedési várakozását, mivel a teljes demokrata győzelem után nagyobb gazdasági stimulussal számolnak.

Alibaba: Tegnap csak minimális visszaesést mutatott a részvény árfolyama az amerikai tőzsdén, és a Tencent csökkenési üteme is lassult a szerdai mozgások után. A befektetők amiatt aggódhatnak, hogy a hírek szerint az amerikai kormányzat fontolgatja a két cég kitiltását az amerikai tőzsdékről. Ezzel együtt a különböző globális indexnél (pl. MSCI) lehet látni, hogy kikerülnek onnan az érintett cégek, ami nyomást helyezhet az árfolyamokra.

Duna House: Negyedik negyedéves számokat közölt a tegnap a társaság. Az ingatlanközvetítés 13 százalékkal bővült, a hitelközvetítés pedig 34 százalékkal növekedett, és rekordot ért el. Jól teljesített a cseh és a lengyel leány is, amelyek minden szegmensben rekordot értek el. A Duna House részvénye jól kezdte az évet, idén eddig 7 százalékos pluszban van.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.